Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KNX zhasínají světla divadla, když se nikdo nehýbe


Document Actions
Článek
Přístroje KNX zhasínají světla divadla, když se nikdo nehýbe, či kontrolují přívod studeného vzduchu, když se herci hýbou naopak až příliš. Co všechno ještě dokáží?
ze dne: 27.11.2015


Budova Hudebně-dramatické laboratoře JAMU vyrostla v místě proluky v samém centru Brna na ulici Orlí. KNX instalaci s přístroji KNX od ABB realizovala v roce 2012 firma BOSSYS. Investor (Janáčkova akademie múzických umění) požadoval jeden systém, který by zastřešil ovládání osvětlení, žaluzií, elektricky otevíraných oken, ventilace a vytápění či chlazení, a navíc do tohoto systému včlenil i samostatné zabezpečovací a protipožární podsystémy.

Osvětlení včetně světelných scén
Doslova nejviditelnější součástí KNX instalace je řízení přibližně 650 svítidel s DALI předřadníky a 10 spínaných okruhů včetně scénického LED osvětlení. V divadle je nastaveno mnoho různých světelných scén, které jsou vyvolávány podle aktuální potřeby. Nezapomíná se přitom ale ani na úsporu energie: při absenci pohybu po dobu 30 minut se v daném prostoru automaticky zhasne osvětlení, a kde je to možné, zavřou se i elektricky ovládaná okna. Těch je v celém objektu dvacet.

Žaluzie
Třicet venkovních žaluzií je možné řídit jak manuálně pomocí ovládacích prvků na stěnách místností, tak i centrálně z dotykových panelů a počítačů s vizualizací celé budovy. Kromě tohoto manuálního ovládání ale systém nabízí i přepnutí do automatického společného řízení skupin žaluzií umístěných na stejné fasádě divadla. Tato automatika je aktivována typicky na základě míry osvětlení dané fasády sluncem. Centrálně jsou pak všechny žaluzie automaticky ovládány při foukání příliš silného větru, kdy se lamely žaluzií vytáhnou do horní polohy, aby nebyly větrem poničeny. V takových případech musí jít stranou požadavky lidí uvnitř místností na odstínění pronikajících slunečních paprsků.

Ventilace, vytápění, chlazení
V divadle je přibližně 40 prostor s individuálně regulovanou teplotou. K tomu slouží radiátory, podlahové vytápění a fan-coilové jednotky. Na základě požadavků na vytápění, chlazení a ventilaci jednotlivých místností je pak ve výměníkové stanici řízeno sedm centrálních vzduchotechnických jednotek s rekuperací pro větrání, ohřev teplé vody, chlazení a zvlhčování prostor. Podle toho, o jaký typ místnosti se jedná, je klima řízeno buď dle odtahované teploty, prostorové teploty, teploty přívodního vzduchu nebo zprůměrované teploty. Například v tělocvičně se měří odtahovaná teplota, jejíž hodnota je využita pro regulaci přívodu čerstvého chladnějšího vzduchu tak, aby na čím dál rozehřátější herce nefoukal čím dál chladnější vzduch.

Tepny a žíly divadla pro vytápění a chlazení
Tepny a žíly divadla pro vytápění a chlazení

U vstupů do divadla jsou řízeny dveřní clony s automatickým i manuálním režimem pro letní a zimní období. Na základě informací z termostatů KNX jsou dále regulovány splitové jednotky pro klimatizaci například rozvodny UPS nebo serverovny.

Vizualizace, centrální ovládání
V objektu je instalováno pět dotykových panelů systému KNX, které slouží k centrálnímu ovládání instalace, a také počítače s vizualizací celého objektu včetně monitorování stavu a poruch světel a monitorování klapek protipožárního systému. S ohledem na rozmanitost různých prostor divadla byly vytvořeny různé speciální scény, například pro nahrávací studio, kde je třeba během nahrávání kvůli hluku tlumit vzduchotechniku.

Také jeviště a sál divadla mají několik speciálních scén v režimu představení, kdy dochází k blokování vybraných pohybových čidel a tedy i světel, zhasnutí či stmívání světel, blokování pohybu i osvětlení výtahů, omezení provozu vzduchotechniky nad jevištěm, aby nebyly zmařeny různé kouřové efekty. Odblokovány jsou také některé zámky na dveřích, aby herci nemuseli během představení hledat po kapsách (mají-li tedy na kostýmu nějaké) přístupové karty. Naopak během přestávky se ke slovu dostává zejména vzduchotechnika, která běží po dobu 10 minut na 100 procent, po zbytek přestávky je mírně utlumena na 80 procent. Po představení se prostory divadla vrací do běžného provozu.

Realizace KNX instalace v prostorách Divadla na Orlí v Brně ukazuje, že tento systém dokáže uspokojit i velmi náročné provozní požadavky a úspěšně spolupracovat s dalšími samostatnými systémy, jakými jsou protipožární systém či centrální vzduchotechnické jednotky.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KNX národní skupina České republiky, z.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933