Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNX: Co nového v KNX topologii? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNX: Co nového v KNX topologii?


KNX: Co nového v KNX topologii?
Každý, kdo se jen trochu zajímá o KNX systémové instalace, ví, že nejmenší topologickou jednotkou sběrnice TP je sběrnicový segment obsahující nejvýše 64 KNX přístrojů a napájecí zdroj s tlumivkou. Nebo že linie může sestávat až ze 4 takovýchto segmentů, že oblast tvoří až 15 linií propojených liniovými spojkami přes hlavní linii, anebo že rozsáhlou instalaci může tvořit až 15 oblastí propojovaných opět liniovými spojkami přes páteřní linii.
Josef Kunc, ze dne: 4.12.2015



Je rovněž známé, že liniové spojky lze nahradit KNX/IP routery pro zrychlení komunikace na nadřazené – páteřní linii tvořené IP sítí.

Přesto je možné setkávat se v některých projektech se zásadními pochybeními v topologickém uspořádání, což pramení z pouze povrchního prostudování základních pravidel pro fyzické vytváření KNX instalací.

Systémové instalace jsou jen výjimečně vytvářeny s výhradním použitím KNX přístrojů. Běžně obsahují i přístroje jiných systémů, které s KNX spolupracují dokonalou obousměrnou komunikací prostřednictvím speciálních rozhraní.

Velkou výhodou je také možnost rozšiřování topologie o radiofrekvenční domény, z nichž každá může obsahovat až 256 RF přístrojů.

V jedné KNX instalaci mohou být použita různá komunikační média – nejen kroucený pár (TP), ale také přenos po silovém vedení (PL), vysokofrekvenční přenos (RF) a také přenos prostřednictvím IP sítě (Ethernet-LAN).


Více o KNX topologii se dozvíte v tomto záznamu přednášky Josefa Kunce, která se uskutečnila v rámci konference k 25. výročí založení mezinárodní KNX asociace.




O spolku KNX národní skupina České republiky
První informace o založení české buňky KNX proběhla již v září 2014. Spolek KNX národní skupina České republiky, z.s. vznikl o něco později. Zakládající schůze se uskutečnila 22. června 2015 na VUT FEKT Brno, kde je také zaregistrováno sídlo spolku. Zakladatelé tohoto spolku jsou zástupci těchto společností a institucí: ABB, BEG Brück Electronic CZ, Finel, IQ Budovy, Pivoňka systémové instalace, Siemens, Schneider Electric CZ, Technická universita Ostrava VŠB, FEKT VUT Brno a WAGO-Elektro.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KNX národní skupina České republiky, z.s. - Technická 3058/10, Brno - 730 521 526 - sekretar@knxcz.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.