Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KNIHA: Vnější a vnitřní ochrana před bleskem


Document Actions
KNIHA: Vnější a vnitřní ochrana před bleskem
Vyšlo druhé aktualizované vydání knihy Davida Klimši Vnější a vnitřní ochrana před bleskem, které vychází ze souboru ČSN EN 62 305 edice 2. Seznamte se s rychlým pohledem na oblíbenou knihu o ochraně proti blesku a přepětí. Pokud se zajímáte jak chránit obydlí a zařízení před atmosférickými jevy, pak se určitě podívejte na tuto knihu. Autor tuto problematiku nepopisuje očima výrobce nebo prodejce, ale očima revizního technika. Proto může být obsah knihy pro mnohé lépe stravitelnější než znění normy ...
Jiří Macháček, Miroslav Minařík, ze dne: 16.04.2014


Zavedení nového souboru ČSN EN 62 305 před několika lety vzbudilo vlnu nevole s novou filozofií ochrany před bleskem a přepětím. Pro mnohé zvláště pro ty starší, není jednoduché opustit sice zastaralé, ale pro mnohé naučené postupy. Svět se mění, přibývají nové technologie a na jejich ochranu jsou holt staré normy jednoduše staré.

Abychom nepatřili tam, kde se zmiňované dokumenty octnou, je potřeba pochopit oč jde.


Jediný recept k tomu, abych pochopil složitou problematiku mám ten, že nastuduji vše co s ní souvisí a vyhodnotím to. Pokud jste se začetli do ČSN EN 62 305 je to správné. Pokud to není jasné, pak zkuste další relevantní zdroje. Jedním z nich je určitě tato publikace Davida Klimši.

David Klimša je revizní technik. Známý je však jako autor různých praktických software pro elektrotechniku. Tuto knihu napsal pohledem právě revizního technika. Pokud jste již otrávení z technických textů, pak se podívejte na jiný sloh.

Pro větší náhled kliknout!


Jednou z častých chyb je skutečnost, kdy se neuvažuje součinnost mezi vnější a vnitřní ochranou. Existují mnohé případy, kdy projektanti a investoři různých technologií ignorují technologie blízké nebo dokonce související. Přičemž by průměrně vzdělaný technik řekl, že jde o základní úvahu při bezpečnostních úvahách.

Pro větší náhled kliknout!


Další a neuvěřitelnou skutečností je jak často technik přikročí na přání investora. Rčení "zákazník, náš pán" je sice z obchodního pohledu v pořádku, ovšem z hlediska technické bezpečnosti jde o nesmysl. Ve skutečnosti se cena zakázky snižuje na úkor bezpečnosti pouze proto, že technik nedokázal vyhodnotit míru rizika a pro získání práce ustoupil. Ustoupil, protože neznal všechny souvislosti k vyhodnocení potřebného.

Co se v této knize dozvíte?
Hned zkraje kniha pojednává o základních informacích proč, co a jak se které pojmy nazývají. Určení rizika, což je pro některé "hromosvodáře" stále údaj "z mraku na obloze" je zde podrobně popsán. Dostáváme se k pasáži o určení třídy LPS. Pro ty, kteří neznají parametry používaných materiálů při ochraně před bleskem, pak zde autor uvádí tabulky materiálů, z kterých vyčtete podmínky použití a hned po té stať o nesnášenlivosti používaných materiálů.
 
Pro větší náhled kliknout!

Z našeho pohledu je důležitá, často podceňovaná pasáž "vnitřní systém ochrany (LPS)", kterou nejčastě opomíjí právě zasloužilí elektrotechnici. Vnitřní pospojování všech technologií na společnou ekvipotencionální svorkovnici má svůj důvod! A jak je to s údržbou? Další oblast, kterou nikdo s jistotou nezná.

Závěr:

Kniha vychází v papírové verzi i ve verzi elektronické. Lze opravdu doporučit každému, kdo se noří do "hlubin bleskové problematiky". Mít znalosti o hromosvodech nezískáte z náhodného doslechu. Proto doporučujeme znát starou ČSN 34 1390 i zpětně. Nastudovat nový soubor ČSN EN 62 305 a nakonec alternativami takto získané znalosti utřídit. Tato kniha určitě tou vhodnou alternativou je.

Cena a verze vydání: E-kniha zde, cena: 200,-Kč a papírové vydání 200,-Kč + dobírka zde.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933