Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Průmysl 4.0 Výzva pro Českou republiku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.08.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Průmysl 4.0 Výzva pro Českou republiku


KNIHA: Průmysl 4.0 Výzva pro Českou republiku
Technologické změny ovlivňují chování celého světa! Zajímá vás co nás čeká? Nebo jste pouze pasivní konzument dění kolem sebe? Pro ty, kteří chtějí využít toho, co se stane, vyšla kniha popisující základní informace pro pochopení. Nebyla napsána jako bestseller a ani autogramiádu jste nepromeškali. Jde o soubor poznatků mnoha odborníků, kteří se blízké budoucnosti technologické problematice věnují podrobně. Co tato kniha obsahuje, kde ji pořídit a co se o této problematice šušká, čtěte zde ...
Miroslav Minařík, ze dne: 26.08.2016


Tato kniha byla mnou patrně nejrychleji přečtenou publikací za poslední období. Zprvu mne zarazil počet autorů, ale celkový text byl redigován úzkým týmem, a tak se mé obavy z nic neříkajícího textu rozplynuly. Obsah knihy je rozčleněn do logických celků a orientace v ní je dobrá.



O čem je tato publikace ...
"Průmysl 4.0 je právě probíhající technologický a společenský proces transformace". Tato věta je z mého pohledu nejvýstižnější popis toho, co se skrývá za pojmem Průmysl 4.0. Publikace nevznikla jako většina knih na světě, kdy si autor sedl a psal. Jde o kompilaci mnoha autorů do jednoho díla.



Pro koho je kniha vhodná
Pokud se člověk rozhodne proniknout pod tajemnou roušku technologické budoucnosti, může mu tato kniha pomoci. Zvídavost však sama asi nestačí. Aby knize člověk rozuměl vyžaduje to znalost mnohých souvislostí a při čtení je dobré mít otevřené okno Google. Být odborníkem na jediný obor je podobné jako mít nasazené v šeru tmavé brýle. Proto dohledávání souvislostí pro nováčka je nezbytností. Obsah knihy je informativní a pro toho, kdo se o tuto problematiku zajímá, dá se číst velice rychle.

Které části se mi četly dobře
Musím přiznat, že pasáže o bezpečnosti systémů jsem skoro nemusel číst, část o aplikovaném výzkumu mne zájmem minula. Ovšem dopady na trh práce, technologické předpoklady a vize, jsem četl opravdu se zájmem. A některé pasáže z části o vzdělávání mne "zvedaly z křesla", protože mi připomínaly dobu minulou, kdy byla také předepisována nutná společenská výchova.




Jaké oblasti kniha zmiňuje
pro základní představu uvedu pouze názvy kapitol.
Pro někoho krkolomné nadpisy kapitol
však plně vystihují následující obsah.

Co v knize nenajdete
Fakt, že kniha byla napsána v určité době se zákonitě odrazilo i na obsahu. Nelze očekávat přesný popis toho, co teprve nastane. Jde o popis společné vize těch, kteří se zabývají konkrétními oblastmi. A od těcho lidí nelze čekat jiné prognózy, než které je napadnou. Ovšem i tak je v obsahu knihy řečeno hodně. Normální spotřebitel nyní vědomě neuvažuje ani 10% popisovaného. Nalézám mnohá hluchá, neřešená místa. Možná byla pro autory nízkou prioritou, možná přehlédnutou oblastí. Těžko soudit.

Co s touto knihou dál

Tato kniha v mé knihovně nemůže zůstat. Zabírala by místo jiné knize, jejíž informace potřebuji ještě někdy v budoucnu číst. Obsah této publikace je vhodný pro první seznámení s problematikou Průmysl 4.0. Ten, kdo se těmto oblastem věnuje, neobjeví v textu nic zásadně nového. A za nějakou dobu bude obsah tohoto výtisku vzpomínkou, neřkuli archiválií. Přesto knihu doporučím každému, kdo chce rychle vklouznout do této budoucnosti a chce se orientovat v základech.


Celkem logicky bychom mohli očekávat druhé vydání. Ovšem pokud budou známy další okolnosti vývoje, přesáhnou možnosti jediné knihy. Pokud si chcete knihu pořídit doporučuji knihovnu nebo pak některého z dodavatelů odtud ...




SLEDUJTE DALŠÍ SOUVISEJÍCÍ OBSAH
ZDE!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.