Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

KNIHA: Měření průtoku a výšky hladiny


Document Actions
KNIHA: Měření průtoku a výšky hladiny
V rozsáhlé nabídce nakladatelství BEN jsem objevil tuto publikaci, která sice nezapadá přímo do oboru domovních elektroinstalací, ale vzhledem ke skutečné potřebě znalostí mnohých elektrotechniků je velmi vhodnou příbuznou tématikou. Podívejme se krátce na její obsah ...
Jiří Macháček, ze dne: 22.03.2007
reklama

Autoři Antonín Platil, Ludvík Bejček, Stanislav Ďaďo o knize:
Měření průtoku a výšky hladiny látek patří do málo početné skupiny úkolů měřicí techniky v nichž chyby, nejistoty a poruchy měřicího postupu bezprostředně ovlivňují ekonomické parametry technologického procesu. Je to patrné např. při měření hmotnostního průtoku, kdy nejistoty měření vyvolají přímo vyčíslitelné finanční ztráty na straně dodavatele, resp. odběratele. Negativním dopadům ztrát, vzniklých nesprávným výběrem a provozem přístrojů, lze do značné míry zabránit pochopením fyzikální podstaty v přístroji probíhajících procesů. Uvážíme-li neobyčejně širokou variabilitu fyzikálních vlastností měřených látek a okolních podmínek měření, vyžaduje hlubší poznání vlastností daného principu přístroje široké znalosti z oblasti mechaniky, proudění, fyzikální chemie, materiálového inženýrství, elektrotechniky a elektroniky.

Proto tato publikace, vycházející v nakladatelství BEN -
technická literatura v rámci edice věnované senzorům neelektrických veličin, si klade za cíl podrobněji seznámit technické pracovníky výroby, ale i studenty odborných škol, s principy senzorů pro měření průtoku a výšky hladiny, včetně měřicích obvodů specificky pro tyto účely vyvinutých.

Je snad zbytečné zdůrazňovat,
že z tak rozsáhlého spektra známých principů a konstrukcí byly autory vybrány pouze koncepce reprezentující celou třídu obdobných senzorů nebo předurčené k dalšímu vývoji, např. realizaci technologií mikromechanických senzorů (MEMS). Správnost výběru splňujícího tato kritéria autoři opírají o svou dlouholetou pedagogickou zkušenost ve výuce senzorů na Elektrotechnických fakultách v Praze a Brně a o prezentace vlastních příspěvků z této oblasti na konferencích "Průtok" a "Měření hladin" a v odborné literatuře (např. časopis Automatizace a Automa).

Autoři považují za nutné hned na začátku upozornit,
že v publikaci nejsou uvedeny metody měření průtoku v otevřených kanálech a rovněž specifické metody měření průtoku plynů. Z důvodů omezeného rozsahu publikace je rovněž vynechána problematika kalibrace a verifikace průtokoměrů a hladinoměrů. Z obdobných příčin nebylo možné do publikace ve větší míře zahrnout rozsáhlý materiál popisující relevantní normy. Věříme, že tím není ohrožen hlavní záměr a charakter publikace. Pokud znalostí uvedené v publikaci pomohou čtenáři nejen pochopit podstatu funkce ale i vysvětlit a odstranit artefakty vznikající při provozu popisovaných měřicích zařízení, budou cíle sledované autory díla, splněny.

Podívejme se na ukázku z této publikace:


Kliknutím na některý obrázek získáte více podrobností!

V knize naleznete:
rozdělení senzoru průtoku, průřezové průtokoměry, rychlostní průtokoměry, průtokoměry s proměnným průřezem, turbínové a lopatkové senzory průtoku, objemové průtokoměry, deformační průtokoměry, ultrazvukové senzory průtoku, indukční senzory průtoku, hmotnostní průtokoměry, průtokoměry se značením tekutiny, fluidikové průtokoměry, tepelné průtokoměry, jednoduché indikátory hladiny, plovákové hladinoměry, mechanické hladinoměry, vážní systémy, tlakové hladinoměry, elektrické hladinoměry, optické hladinoměry, ultrazvukové hladinoměry, radary, radiační hladinoměry ...

Závěr:
Kniha je určena pro zájemce z oblasti automatizace i studenty, kteří vnímají tento obor jako přínosný pro svůj odborný směr vzdělání. Kniha je pečlivě sestavena do podrobných detailů, což ukazuje na dobrou práci autorů!

Měření průtoku a výšky hladiny
3. díl edice Senzory neelektrických veličin
Bejček Ludvík, Ďaďo Stanislav, Platil Antonín
BEN - technická literatura - 01/2006
obj. číslo 121218 - Skladem
Cena 561,- 499,- Kč (včetně 9% DPH)
plus dobírka

Pokud vás kniha zajímá, máte možnost si ji objednat níže uvedeným formulářem přímo u vydavatele!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933