Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Elektrotechnická schémata a zapojení (SUPERpohled) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.02.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Elektrotechnická schémata a zapojení (SUPERpohled)


KNIHA: Elektrotechnická schémata a zapojení (SUPERpohled)
Tolik očekávaná kniha schémat je na světě! Co v ní naleznete? A naopak co v ní chybí? Přečtěte si tuto recenzi s krátkým video záběrem křtu knihy. Je to poprvé, kdy si vydavatel přišel pro kritiku přímo mezi odborné čtenáře!
Vilém Gracias, ze dne: 13.02.2008

Kniha  elektrotechnických schémat?
Ano,to může být zajímavé, říkám na přímo položenou otázku. Knihu beru do rukou, zběžně prolistuji, pak ji zasouvám do tašky a s příslibem kritiky odcházím.

Ve své pracovně mám několik starých titulů s podobným zaměřením. Něco zapojení obsahovaly ročenky časopisů, různé příručky výrobců nebo speciální sešity.


Klik pro větší náhled!

Pokud se podíváme na jednu z nich (výše uvedený náhled "Základní elektrotechnická zapojení, Práce 1958, Václav Klepl), pak obdivujeme jednoduchost a názornost. V tehdejší době stačilo na popsání základních zapojení několik kapitol. Pokud se podíváme na dnešní technické požadavky zjistíme, že to již s objemem informací nebude zdaleka tak jednoduché.

Vytahuji Elektrotechnická schémata a zapojení, která vydalo nakladatelství BEN. Upadám do křesla a s chutí se začítám do pěkně barevně naladěného díla.


Klik pro větší náhled!

Elektrikář praktik, možná mávne rukou s poznámkou, že uvedená schémata musí dobrý elektrikář znát, však nepotkal jsem žádného, který by mi byl schopen některá ze složitějších zapojení nakreslit. Je pravdou, že žádné ze zapojení by nemělo být pro odborníka zásadním překvapením. I když mohu potvrdit, že se na zapojení "Spouštění třífázového asynchronního motoru X/D s použitím stykačů a brzděním DC proudem ovládané tlačítky na výdrž" podíval snad každý, komu jsem knihu půjčil.


Klik pro větší náhled!

Co se dá knize vytknout?
Původně se mi osobně nelíbily ukázky výrobků konkrétních výrobců, ono však znázornění vzduchového výkonového jističe je jinak špatně vyjádřitelné. U zapojení domovních vrátných se nelze spolehnout na kompatibilitu s konkurenčními systémy. A v části elektroměrových zapojení autor neuvedl zapojení v oblastech působení ČEZ a PRE. Víceméně je pravděpodobné, že druhý díl bude obsahovat schémata v díli jedna nevydané.

Co tedy lze za schémata očekávat?
  • Výroba elektrické energie
  • Spínače nízkého napětí
  • Domácí dorozumívací audio a video systémy
  • Elektroměrové a bytové rozvaděče
  • Základní zapojení stykačových kombinací

Podrobný seznam schémat naleznete zde!

Jaké jsou na knihu reference?
S knihou po jejím vydání přišel šéf Libor Kubica mezi elektrotechniky. Konkrétně přímo na únorové setkání Clusters, kde titul podrobil testem a komentáři přítomných odborníků. Je to snad poprvé v našem oboru, kdy vydavatel  v den křtu nechal kritiku přímo na odborníky. Reakce byly opravdu zajímavé, kritické a konstruktivní. Přes to všechno byl tento titul označen jako za velmi zdařilý. Podívejte se na videozáznam závěrečného poděkování!

 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.