Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

KNIHA: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě


Document Actions
KNIHA: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě
Přede mnou leží kniha, která je dle mého soudu určená spíše spotřebitelům. Tedy neodborníkům pro přehled toho, co znamená pojem elektroinstalace. V praxi a snad i zde v diskusích se stále setkávám s naprostou neznalostí základních informací. Přes to, se neodborníci pouští do často až neuvěřitelných dobrodružství. Těm, kteří chtějí synchronizovat své zájmy s projektantem a následně elektrikáři, tato kniha přináší mnoho cenných informací.
Igor Nováček, ze dne: 13.06.2012


Svět se mění. Bohužel nemohu říci, že se měníme s ním. Kniha, která leží přede mnou je podle knižnice určená odborníků, ovšem informace v ní uváděné zajímají především uživatele elektroinstalací. No, zajímají ... měly by zajímat.

Renomovaný odborník Karel Dvořáček sestavil vědomosti tak, aby zvídavý čtenář získal buď základní přehled nebo odborník zopakoval vědomosti. Uváděné informace se částečně vyučují na odborných středních školách, ale primárním zdrojem jsou České technické normy.

Co v knize nalezneme?
Dle mého pohledu bych patrně obsah koncipoval více kompaktněji, ale pro čtenáře, který knihu pozorně přečte celou na tom nezáleží.

Nalezneme jedenáct kapitol:

 1. Projektování vnitřních elektrických rozvodů
 2. Vnější vlivy dle ČSN 33 2000-5-51 ed.3
 3. Popis hlavních částí rozvodů v bytových a administrativních budovách
 4. Rekonstrukce rozvodů ve stávajících bytových domech
 5. Doplňující podmínky pro rozvody v nástavbách bytových domů
 6. Prostory s vanou nebo sprchou a umývacím prostorem
 7. Možnosti modernizace starších rozvodů pomocí nových typů přístrojů a všeobecné požadavky na použití elektrického zařízení
 8. Elektrická zařízení plaveckých bazénů a jiných nádrží
 9. Elektrické zařízení určené pro venkovní použití
10. Ochrana před napěťovým a elektromagnetickým rušením a velkými unikajícími proudy
11. Elektrická zařízení pro inteligentní chytré budovy
12. Výběr elektrických spotřebičů pro byty dle velikosti domácnosti

 

Kniha je autorem určena pro projektování a provádění domovních instalací. V tomto vydání je již zmíněna instalace v nástavbách a rekonstrukcích. Zcela určitě ji  přivítají mladí elektrotechnici, kteří si chtějí konsolidovat záplavu technických dat s kterými musí pracovat. 

Knihu jsem pozorně pročetl a předávám dalším kolegům! Aktuální vydání této publikaci hledejte v nejnovější rezenzi tohoto portálu!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933