Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)


Document Actions
KNIHA: Dimenzování a jištění elektrických zařízení (2015)
Navrhnout obvody pro rodinný dům obvyklého formátu je otázkou praxe a žádného složitého počítání. Ovšem při nestandardních situacích potřebujeme již dobré technické znalosti mnoha souvislostí a kalkulačka je tím minimem, které k výsledku potřebujeme. Přestože všichni čerpáme ze stejných základů, každý elektrotechnik se na oblast dimenzování a jištění dívá s ohledem na dosaženou praxi. Čtvrté, aktualizované vydání této publikace jsem nyní potřeboval nastudovat sám. A co využíváte k určení správných hodnot vy?
Miroslav Minařík, ze dne: 21.05.2015


Při pohledu na nekonečně stejné otázky spotřebitelů na tloušťku kabelů a velikost předřazených jističů se musím usmívat. Jak tlustý kabel je přece jedno, jde přece o průřezy žil vodičů uvnitř. A velikost jističe je zpravidla jeden typizovaný modul v rozvaděči. Pokud se takto někdo ptá, prozrazuje, že má znalosti neznalého spotřebitele a následující kniha je pro něj pouze mnoho popsaných stránek "řečí neznámého kmene".


Předpokládám, že tuto knihu otevřou a nastudují ti, kteří potřebují, aby jim problematika dimenzování a jištění byla jasnější. Starý praktik si ji možná prolistuje pro letmé zopakování.

Proč se do knihy začíst?
Špatně! Tato kniha se nedá číst. Musí se chápat. Oblast dimenzování a jištění je opravdu rozsáhlá a nelze ji shrnout do několika pravidel. A tak se můžeme soustředit na dvě základní priority: ochránit osoby a ochránit vedení. Od těchto dvou motivačních bodů se dostaneme k dalším - například jak ochránit spotřebiče.

Pro větší náhled klikněte!

Co v knize najdeme?
Autorem knihy je opět Michal Kříž, což je naše "normativní" legenda. Informace sestavil tak, aby na sebe navazovaly tematicky i normativně. Zaměřuje se na tyto oblasti:
  • nejpoužívanější jistící prvky, princip jištění, jištění vedení a zařízení před přetížením a zkratem, jištění strojních zařízení, kdy a proč není potřeba jistit, jištění z hlediska ochrany před úrazem, jištění spotřebičů a zdrojů, dimenzování vedení z hlediska jeho oteplení, zásady určování vodičů a jistících prvků, určování maximálního proudu vedení, určení dovoleného proudového zatížení, zkratové proudy, ochrana před úrazem elektrickým proudem, ověření tepelného namáhání vodičů, úbytky napětí ve vedení a nebo také jednoduchý způsob určování průřezu a volby jistících přístrojů.

Pro větší náhled klikněte!

U čeho jsem se pozastavil?
Musím upozornit, že jsem sice "elektrotechnik", ovšem již dlouhé roky přímo nečinný v praxi. Pokud neoznačuji své reportáže na montážích za práci pod napětím. Nemyslím si, že bych patřil do "klubu šílených pospojovačů", ale zaujala mě tabulka maximálních hodnot odporu ochranných vodičů doplňujícího pospojování (strana 162) a samozřejmě následující tabulka informativních hodnot odporu vodičů pospojování v délce 10 metrů.

Pro větší náhled klikněte!

Můj závěr
Knihu doporučím všem, kteří chtějí správně jistit a dimenzovat. Při studiu jednotlivých statí si člověk zopakuje související oblasti, a tím si upevní své celkové znalosti tohoto oboru. Pro začínajícího elektrotechnika je to velice dobrý průvodce.

Publikaci lze získat v pdf nebo papírovém formátu. Zda číst papír nebo pdf je na každém z vás. Mě vypršel odkaz na stažení pdf a četl jsem knihu po dlouhé době v papírovém vydání.

Autor: Ing. Michal Kříž
Svazek 97, základní edice ELEKTRO
Formát A5, 218 stran, 68 obrázků, 64 tabulek, 5 příloh
ISBN 978-80-87942-07-9 Cena papírového vydání: 242,-Kč


PAPÍROVOU KNIHU
si můžete expresně objednat
přímo u vydavatele

níže uvedenou objednávkou.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933