Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

HMV: Kniha Bratři Drátové


Document Actions
HMV: Kniha Bratři Drátové
Román měděného drátu a elektřiny. Dávný příběh, kdy se vodičům říkalo dráty, kdy lidé říkali 220 voltů a pracovali pod proudem místo pod napětím. Trošku bláznivý, ale inspirativní příběh pro ty, kterým nejsou jasné základní prvky elektrotechniky. Stará, ale poučná kniha J. K. Čemuse přinese vědomost tomu, kdo chce znát. Pro ty ostatní jde o stařičkou knihu na vyhození ...
Miroslav Minařík, ze dne: 28.11.2012
reklama

Pokud je pravdou, že elektrikář je dělník, pak si tuto knihu moc lidí nepřečte. Jde totiž o elektrikářský román. Spíš románek o necelých sto stranách. Napsán v době, kdy měla naše společnost potřebu popularizovat elektrotechniku. Vlastníci této publikace jsou hrdi na toto dílo, protože se dnes elektrikáři zaměřují na jiné části vědomostí, než výklady populární formou.




Sám si pamatuji Václava Honyse, který snad jako jeden z posledních, toto mistrovství výkladu ovládal opravdu dokonale. Také si pamatuji na řadu jeho oponentů a kritiků (dodnes žijících), kteří jeho dovednost objasnit znevažovali zbytečně striktními (hnidopišskými) argumenty.

Kniha Bratři Drátové byla napsána Janem Karlem Čemusem v roce 1943. Autor popisuje tehdejší stav pohledu na výrobu a použití vodičů a vedení. Čtenář se dozví takové archiválie jako, že vysoké napětí je od 300V, vodiče se cínovaly pro ochranu před vlivem síry, a také existovala žluto/bílá izolace. 

 

Jak je kniha psána?

Kombinovanou prózou, psanou tehdejší staročeštinou, ovšem dnes stále dobře pochopitelnou. Autor svůj text prokládá ilustrativními perokresbami Jana Pacáka. Z čehož lze dovodit mnoho tehdejších způsobů práce na elektrických zařízeních. Pokud provedeme srovnání s dnešními postupy, snadno si uvědomíme velikost technologického posunu.


Pro koho je určena?

Člověk neznalý problematiky výroby a použití vodičů se dozví základní principy použití vodičů jako vedení elektrické energie. Znalý odborník se dozví, jakou řečí má hovořit k osobám neznalým. Zmiňuji to proto, že některá sdělení odborníků směrem k neodborné veřejnosti jsou více, než tristní.
Všem, kteří neví, jak funguje pojistka či jistič, doporučuji stranu 43. Přičemž je v té části úsměvná věta: "na každé pojistce je označení 3, 5 nebo i 10 ampérů". V knize nalezneme mnoho terminologických nepřesností, které se lidovou cestou udržují dodnes. Jde o trošku zmatený příběh, kde hlavní postava, zvídavý chlapec sice chápe stejnosměrný a střídavý proud, ale nemá tušení co je to telefon.




Číst knihu nebo nečíst?

Je to o prioritách. Pokud oželíte čtení, či sledování velice důležité politické situace v českých luzích a hájích a přepnete se na jiný příběh, patrně získáte hodnotnější informace. Samozřejmě upozorňuji, že pokud se bavíme o 220V a 380V máme mozek přepnutý na dalekou minulost! V závěru příběhu si můžeme povšimnout zajímavé arogance nutící montéry pracovat pod napětím bez náležitého zabezpečení.

Knihu máme díky Ladislavu Vaňkovi v redakčních zdrojích. Je přístupná verifikovaným elektrotechnikům zde.




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933