Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kabelové nůžky, střihač, nářadí montéra (4.)


Document Actions
strihm.jpg
Kabel stříhat? Ano. Kdy určitě ne? Několik modelových případů použití tohoto nástroje. Jak se zničí takový nástroj? Kdo jej rád odcizí?
Miroslav Minařík, ze dne: 23.12.2002
reklama

Někdo si řekne "....k čemu nůžky?", a domnívá se, že stejnou práci dobře zastane pilka na železo. Vždyť upevnit kabel do svěráku a několik pohybu... a je to! Jenže!

  • Zdaleka ne všechny kabely je možné upevnit do svěráku
  • Pilka na železo, jak její název napovídá, je na Fe nikoliv na Cu nebo Al
  • Na mnohých místech není prostor na řezání, v rozvaděčích pod napětím je taková činnost úplně nemyslitelná

Případ demontáže vedení:
Tunel transportéru železné rudy z aglomerace do vysoké pece zažíval svou generálku již před mnoha léty. Jeho délka byla kolem tří kilometrů. Mezi dvěma dopravníkovými pásy byla úzká chodbička na jejíž jedné straně (v úrovni hlavy) byly připevněny registry (kabelové lávky). Na registrech byly upevněny kabely klasickými "sonapkami". Co se týká průřezů, resp. průměru kabelů, bylo tam instalováno opravdu široké spektrum kabeláže. Od kabelů s vodiči 1,5mm2 a po cca 180mm2.
Úkol zněl: "Odpojit, demontovat, odvézt vězňům do Heřmanic".
První úkol, často téměř detektivní, byl odpojení obou stran, tak aby montérům nehrozilo žádné nebezpečí. Ovšem pak bylo potřeba vedení demontovat a nastříhat jej tak, aby se jednotlivé délky vešly na korbu "Multikáry". Tedy (de)montéři se vybavili "ráčnou" na povolení "sonapky" (kabelové příchytky) a střihačem (kabelovými nůžkami). Při tak velkém množství kabelů bylo v každém případě vhodné si vzít střihače dva. Obyčejný a převodový. V této kombinaci bylo dosaženo optimální "dělby" práce, kdy:

  • jedna skupina povolovala a částečně demontovala "sonapky" (kabelové příchytky)
  • druhá skupina kabely stříhala
  • třetí skupina kabely odnášela
  • čtvrtá "upalovala" svářečkou staré registry

Aby vůbec byli montéři, kteří kabely "porcovali", časově konkurence schopní zbylým skupinám, museli použít k dělení kabelů střihač (kabelové nůžky).

Dokonce druhá sestava (de)montérů, která prováděla demontáž stejné trasy z opačného konce, dokonce vymyslela taktiku jinou. Nejdřív kabely rozstříhat ještě na registrech a pak v místech střihu upálit registr. Upálený registr se odnesl na místo sběru, kde další skupinka oddělila kabely od registru. Samozřejmě opět tato skupinka používala oba typy střihačů.

Případ montáže vedení:
Zvláště při natahování kabelových délek, kdy kabel protáhne trasou, odměří a ustřihne.... Pokud na velké stavbě tato činnost trvá třeba týden, tak věřte, že stříhání usnadní tento nástroj.
U rozvodny se nakupí mnoho kabelových bubnů. Skupinky montérů se rozdělí na kabelové trase a na samotném počátku stojí "parťák", který dle kabelové výčetky určuje který kabel kam a s kterým dalším kabelem současně. Po natažení se kabely v místě počátku "ustřihnou".

Případ zastřižení:
Po zatažení do rozvodny a připevnění "sonapkami" (kabelovými příchytkami), jsou kabely protaženy až do rozvaděčových polí, kde vzniknou různě velké chvosty. Tyto kabely se před odpláštěním naměří a zkrátí. Opět velmi dobrým pomocníkem jsou zde oba typy střihačů.

Jak jednoduše zničit střihač?
Myslím, že z uvedených příkladů si každý udělá představu o praktickém využití tohoto nástroje. Jako každý užitečný nástroj, i tento má svou "tržní" hodnotu, kterou rychle snížíte, pokud budete stříhat něco jiného než je výrobcem určeno. Tedy Cu a Al. Při pokusu o rozstřižení tvrdších materiálů může dojít (a často dochází) k zničení ostří čelistí, nebo v případě převodového střihače, zničení převodu. Ke zničení převodu také několikrát došlo při použití v mrazu. Nejčastější příčinou oprav bylo ovšem ostří zničené zkratem. Každé takové kabelové nůžky mají izolované rukojeti. Převodové kleště mají ještě "bytelnější" izolaci, ovšem to neznamená (jak se někteří domnívají), že jsou určeny k práci pod napětím! Resp. stříhat kabely pod napětím.

K čemu se takový střihač hodí?
Spíše komu se může tento střihač hodit? Kdo jej rád odcizí? Jako obvykle ... Zahradník. Prý k zastřihávání dřevin.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933