Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl)


Document Actions
KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (3. díl)
V prvním a druhém díle článku jsem popsal, jak snadno lze nahradit zdlouhavé, nedůvěryhodné a nákladné používání papíru při vytváření dokumentů. Pokud jste vyzkoušeli, věřím, že papír budete používat neradi...
David Klimša, ze dne: 25.08.2011
reklama

V prvním a druhém díle článku jsem popsal, jak snadno lze nahradit zdlouhavé, nedůvěryhodné a nákladné používání papíru při vytváření dokumentů. Pokud jste vyzkoušeli, věřím, že papír budete používat neradi. Prostě to drhne. Pokud jste předchozí díly nečetli, napište na klimsa@klimsa.cz, uvidíte jak je to snadné.

Prvním produktem, který obsahuje kompletní sadu nástrojů pro elektronickou distribuci dokumentů, je program SPOTŘEBIČE. Cíle byly tyto:

  1. Vše co může udělat počítač, ať to udělá sám a pokud možno po jednom kliknutí myší. Neměl by obtěžovat dotěrnými a zbytečnými otázkami. Ať předvyplní, co může, vy doplníte jen nejnutnější. Ať s vámi počítač neřeší kde jakou malichernost a malé rozhodnutí. Měl by se rozhodovat sám a také učit.
  2. Ať udržuje pořádek v databázích, sám ať hlídá termíny.
  3. Měl by obsahovat nástroje pro elektronickou distribuci a to bez nutnosti nastavování, porozumění technickým detailům problému elektronického podpisu apod. Elektronická distribuce by měla napodobovat klasickou.
  4. Měl by vzít staré soubory s daty bez potřeby jejich úprav.
  5. Měl by umět číst data z měřicích přístrojů.

Myslím, že se všechny cíle podařilo splnit a paradoxně nejvíce práce dalo, udělat věci tak, aby působily jednoduše. Není problém, abyste museli kvůli nějakému úkonu vyklikat kde, co, jak. A opravdu? Náročné je vypilovat to tak, že jednou bouchnete a je vymalováno.

Program SPOTŘEBIČE je databáze databázových souborů. Je to inteligentní skříň na soubory obsahující karty revizí spotřebičů.

V databázi se dá hledat pole AKCE nebo FIRMY 

Každý řádek obsahuje jeden soubor s kartami spotřebičů. Soubor má příponu SPP. Pokud je odkaz na soubor neplatný, objeví se místo X, N. Klepnutím na X se zobrazí celá cesta k souboru. Soubor s kartami spotřebičů lze vytvořit nový – čistý, nebo vybrat jakýkoliv existující, nebo zkopírovat stávající , což znamená, že k vytvořené kopii je založen také nový záznam v databázi, se stejnou položkou AKCE, FIRMA atd. Mohlo by to fungovat tak, že udělám revizi spotřebičů, vytvořím kopii souboru, provedu aktualizaci dat (měření atd.) a je hotovo. Starý soubor nechám jako historii. Můžete samozřejmě také mít k jedné AKCI jen jeden soubor, který neustále aktualizujete.

Výborná funkce je pod tlačítkem . Projede se soubor s kartami a vypíše se kolik spotřebičů je vadných a kolik jich bude k určitému datu nachystaných k revizi. Dále se vypíše termín nejbližší revize.

Klepnutím na , se takto zkontrolují všechny soubory s kartami, které jsou obsaženy v databázi. Jedno zadání a máte prověřeny všechny své revize spotřebičů vykonávané kdekoliv, kdykoliv. Vše pod kontrolou na jedno kliknutí.

Jedním klepnutím na , se provádí záloha souboru s kartami, nebo návrat k zálohované verzi. Bez zadávání cesty, bez nastavování - jedno klepnutí.

Spodní polovina řádku (začínající PDF:…) se vztahuje k elektronické distribuci dat.

Jedním klepnutím na , se vytvoří PDF soubor ve stejné složce jako soubor s kartami a je také stejně pojmenován (jen s příponou PDF). Další vychytávkou je hlavička souboru, která je již předvyplněná a vy jen „můžete“ něco doplnit nebo změnit. PDF má pod hlavičkou také přehled, kolik karet je celkem, kdy se revize dělaly a kdy se mají dělat následné. Takže doslova po jednom klepnutí se vytvoří kompletní data k předání zákazníkovi.

Pokud klepnete na , opatří se PDF soubor ověřeným elektronickým podpisem a časovým razítkem.

Dále opět jedním kliknutím na , se PDF odešle mailem zákazníkovi.

Speciální vychytávkou je možnost distribuce dat v elektronické podobě pro ty, kteří nemají certifikát (pero), k vytvoření elektronického podpisu. Opět jen jedním klepnutím na , se vytiskne doklad - doložka zaručující autorství a neporušenost předávaných dat ve formě PDF.

Pokud se souborem PDF předáte také vytištěnou a podepsanou doložku, zaručujete klientovi, že soubor je váš. Neporušenost dat zaručuje tzv. HASH otisk (šifra SHA1, SHA256 nebo MD5), což je jako otisk prstu člověka. Jakákoliv změna v souboru by vedla k úplně odlišnému HASH otisku. HASH otisk lze ověřit běžně dostupným softwarem, nebo utilitou dodávanou s programem. Nevadí, když se soubor přejmenuje, ale nesmí dojít ke změně ani jediného písmene v jeho obsahu. Smysl je ten, že i když nemáte pořízený oficiální podpisový certifikát (pero), nemusíte tisknout a podepisovat všechny karty. Je jednodušší předat soubor a s ním jednu papírovou stránku - doložku.

Novinkou programu je, že potřebné funkce a nabídky nejsou seskupeny na jednom místě, ale jsou rozděleny do skupin a objevují se vždy jen ty požadované a to klepnutím na klávesu F1. Jiná nabídka se zobrazí po klepnutí na F1, když je otevřená databáze souborů, jiná, když pracujete s kartami, jiná, když máte otevřenou tiskovou sestavu.

Program nově netiskne jen karty (2 karty na stránce), ale také zhuštěný tisk (7 na stránce), což je samozřejmě pro ty, co data distribuují elektronicky funkce navíc.

Program v této počáteční verzi umí aktualizovat naměřené hodnoty z přístrojů firmy ILLKO Blansko (REVEX 2051, REVEX PROFI a REVEX PROFI 2). Pokud bude požadavek, není problém přidat revizní přístroje jiných výrobců, nebo vylepšit spolupráci s těmito přístroji.

Samozřejmostí jsou funkce pro vyhledávání, filtrování dat. Vše v novém kabátě, intuitivní, bez nutnosti zaučování se.

Program SPOTŘEBIČE je skokem dopředu a výsledkem snahy držet se trendu doby. Je postaven tak, aby nebyl cílem, ale prostředkem. Je udělán pro lidi se všemi našimi mentálními bloky vůči novinkám, přetechnizovaným věcem apod.

Přeji vám, aby vám program dobře sloužil a dělal radost.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933