Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KLIMATOM: Katalog ventilátorů


Document Actions
KLIMATOM: Katalog ventilátorů
Vzduchotechnika není svým dlouhým názvem určena pouze pro administrativní budovy. Tento pojem zahrnuje i malé ventilátory do rodinných domů a bytů. Vzhledem k používaným rozměrům vzduchovodů a vyráběných výkonů, velký technický výběr nemáme. Ale spotřebitelům jde zpravidla o to, jak takový technický element zapadá do jejich interiéru. Nás elektrikáře naopak zajímá, jaké kontakty jsou pro připojení. Zda je k dispozici časovač. Nebo v dnešní době třeba kontakt pro stav otáček nebo žaluzie ...
Filip Horáček, ze dne: 12.01.2018
reklama

Ventilátorů asi nebude nikdy dost. Přestože se konstrukce zásadně od ostatních moc neliší, koncoví spotřebitelé dají kromě výkonu v podobě množství průtoku vzduchu versus hlučnosti také na vzhled výrobku samotného. Zapojení, stupeň krytí IP, je spíš na naší odpovědnosti. Zákazník chce to, co se mu líbí a za co nejméně. Tedy klasika. Často si říkám, ať si klient nějaký ventilátor vybere sám, třeba si ho i koupí a my ho připojíme v souladu s předpisy.


Proč se o možnosti ventilátorů zajímám
Klient si výběr představuje tak, že navštíví první stavební market a koupí to, co se mu líbí, versus cena. Z mé praxe to dopadá tak, že se sice dá tvrdit, že se rotor otáčí, ale v mnohých případech jde o ještě jedno skryté "ale". Proto si udržuji v sortimentu vlastní přehled a klientům navrhuji výrobce, s kterými nemám při připojování nebo následném servisu problém.


Provedení katalogu
Jde o rozměr A4, ovšem na ležato. 60 tuhých stránek s barevným potiskem je sešito dvěma sponkami. Provedení samo o sobě je natolik pevné, aby vydrželo naši potřebu frekvence listování v materiálu. Katalog je čtyřjazyčný. Celkem logické. Vzhledem k množství informací by se jedna jazyková mutace vešla na dvojstránku a na něco.


Co v katalogu nalezneme
Obsah je seznamem značek produktů. IDEA series ..., SOLO, PRIMO, ENTER, IDEA, ARES, IRIS, VHA-KQ, KMP, CMP/CM, BDS/ADF, KLIMAFLEX. A vyberte si! Obešel jsem celou naši firmu a nikomu nic z těchto značek nic neříká. Pak bych tu asi očekával nějaký krátký podtext. Nebo je katalog určený pro ty, co tyto symboly znají?

Provedení podrobností o detailech
Jednomu typu se věnuje jedna dvojstrana. Nalezneme název, vyráběné průměry vzduchovodu, fotografie, okótovanou perokresbu, výkonový diagram, výkonové parametry v tabulce, krytí IP a popis. Druhá strana je většinou určena pro fotografie dalších dostupných barevných odstínů.
Předesílám, že o ventilátorech toho napsat v podrobnostech moc nejde. Ale"Moderní ventilátor" ... Proč je nutné označovat ventilátor za "moderní"? Zní to tak, jako by ostatní ventilátory v katalozích, bez označení moderní, byly zastaralé.


Můj závěr
Fotografie ventilátorů a vedle fotografie úžasného interiéru. Standardní nástroj marketéra, kdy dává zcela běžnému formátu, formát neobvyklý. A to například zobrazením souvisejícího interiéru. Ten si však nekupujete a často ho tak krásný ani nemáte. Proto je katalog patrně určen spotřebitelům a nazval bych ho Life Stylový. Proč se objevuje na velkoobchodních pultech, bude tím, že bychom je měli rozdávat mezi naše zákazníky. Což jsem udělal. A výsledkem bylo, abych vysvětloval křivky v tabulkách. KLIMATOM je pro mne značka, kterou neznám. Nedělám si nároky na to, znát všechno, ale zrovna tato mi doposud unikala.

Kdo se za touto značkou skrývá nevím. Stopy vedou do Polska.



Pokud s touto značkou pracujete, dejte vědět o svých zkušenostech v níže otevřené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933