Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Světelné zdroje - Světelné diody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.01.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Světelné zdroje - Světelné diody


Světelné zdroje - Světelné diody
Uvedené výhody LED mají za následek stále se rozšiřující oblast jejich použití a již dnes lze konstatovat, že řadu druhů světelných zdrojů, zejména v nových světelných přístrojích a zařízeních, nahradily nebo v nejbližší budoucnosti nahradí úplně ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.01.2011

Hlavní přednosti LED

a) Geometrické parametry

b) Elektrické a světelné parametry

Poznámka 2:
Je nutno si uvědomit, že uváděné maximální hodnoty se vztahují na čipy a jsou udávány pro optimální hodnoty proudu (např. u diod o malém výkonu při 20mA, u výkonných diod při 350mA) a při teplotě PN přechodu 25°C. Jejich použitím v konkrétním světelném zdroji při jiných hodnotách proudu a v jiných teplotních podmínkách dochází k určitému, někdy znatelnému snížení těchto hodnot včetně života. Nicméně trvale se zlepšující kvalita čipů, jak ji prezentují nejvýznamnější výrobci (CREE, Nichia, Philips, OSRAM a další), se velmi rychle promítá i do zvyšující se kvality sériových výrobků, v nichž jsou tyto čipy použity. Trvalý a velmi dynamický růst kvality čipů u uvedených výrobců zároveň svědčí o mohutném reálném potenciálu výrobků na bázi LED.

c) Kolorimetrické parametry

d) Provozní parametry

e) Vlastnosti z hlediska životního prostředí

K nevýhodám světelných diod patří zatím především vysoká cena a významná závislost jejich hlavních parametrů na teplotě okolí.

Uvedené výhody LED mají za následek stále se rozšiřující oblast jejich použití a již dnes lze konstatovat, že řadu druhů světelných zdrojů (žárovky na malé napětí, celoskleněné žárovky, doutnavky, část sortimentu normálních a halogenových žárovek, svíticích trubic i kompaktních zářivek), zejména v nových světelných přístrojích a zařízeních, nahradily nebo v nejbližší budoucnosti nahradí úplně. LED se uplatňují i v aplikacích, kde ještě donedávna bylo jejich použití nepředstavitelné (např. uliční osvětlení za využití standardních stožárů).

Hlavní oblasti použití

a) Signalizace

b) Venkovní osvětlení

c) Osvětlení vnitřních prostorů


d) Zobrazovací technika a reklamní osvětlení

e) Zdravotnictví

f) Další příklady

Uvedený přehled oblastí použití LED není ani zdaleka úplný. Jsou vybrány pouze namátkově pro ilustraci této bouřlivě se rozvíjející skupiny světelných zdrojů. V odborné literatuře se objevují takřka denně zcela nové aplikace LED, kde nahrazují konvenční zdroje. Konstruktéři svítidel a světelných přístrojů tak velmi operativně reagují na novinky, které se objevují ve výzkumných laboratořích předních světových výrobců světelných diod.

Poznámka 3:
Významné rozdíly v konstrukci běžných světelných zdrojů a LED vyvolávají nutnost respektovat jejich malé rozměry, spektrální složení světla (záření) a prostorové rozložení svítivosti i při měření, kdy cílem je zajistit jeho přesnost a potřebnou reprodukovatelnost. Tato problematika je předmětem publikace CIE [5] stanovující přesné podmínky měření (přijímač s kruhovou vstupní štěrbinou o ploše 100mm2, osa LED musí procházet středem štěrbiny, měření se provádí ve vzdálenosti 316mm – podmínka A (odpovídá rovinnému úhlu 2°), a 100mm – podmínka B (úhel 6,5°). Takto lze porovnávat různé LED. Je třeba vzít v úvahu, že naměřené hodnoty nepředstavují maximální hodnotu svítivosti. Ta může být podstatně vyšší, pokud vyzařovaný svazek je velmi úzký.
Měřit lze na fotometrické lavici s fotometrickou hlavicí. Pro cejchování se používá etalon svítivosti LED s podobným spektrálním a prostorovým rozložením svítivosti. Lze použít i cejchovaný fotometr s luxmetrem. Pro dokonalejší charakterizaci světelného svazku je však zapotřebí znát maximální svítivost a prostorové rozložení svítivosti. K tomuto účelu byl vyvinut speciální malý goniofotometr, který na rozdíl od konvenčních goniofotometrů taková měření umožňuje. Z rozložení svítivosti lze následně vypočítat světelný tok. Problematikou měření a hodnocení světelných diod se zabývají též další publikace CIE.

Organické světelné diody
Své místo mezi moderními světelnými zdroji si nacházejí i organické světelné diody (OLED), které díky svým geometrickým, světelnětechnickým a kolorimetrickým parametrům poskytují projektantům řadu nových možností při návrhu zajímavých osvětlovacích soustav. Tyto zdroje jsou vytvořeny na bázi organických materiálů, mají však obdobný princip využití materiálů typu P a N, na jejichž rozhraní nastává rekombinace elektronů a děr, při které vzniká světlo. Umožňují vytvářet co do plochy podstatně větší a rozměrnější světelné soustavy při jejich minimální tloušťce (hovoří se o dvojrozměrných světelných zdrojích) díky velmi tenkým aktivním vrstvám. Použití nových materiálů na výrobu elektrod zajišťuje značnou flexibilitu tvaru výsledného zdroje. Pomocí nich lze "rozsvítit" jakoukoliv plochu (strop, stěnu, části nábytku, okno apod.) podle záměru a fantazie autora projektu. Rozšíření těchto zdrojů napomůže i zcela odlišná a přitom v porovnání s výrobou klasických světelných diod jednodušší technologie výroby, využívající tiskařské techniky nanášení luminoforu mezi elektrody. Použitím různobarevných luminoforů s úzkými elektrodami lze vytvořit dlouhé svíticí pruhy usnadňující orientaci v budovách nebo vytvářet zajímavé dekorační osvětlení, světelné efekty apod. Nízký jas, nepotřebnost odrazných, resp. rozptylných dílů, velmi malá spotřeba energie, různorodost tvarů a barev představují základní výhody těchto zdrojů. Přestože v současnosti dosahované hodnoty účinnosti OLED jsou zatím zřetelně nižší než u běžných světelných diod, mnoho jejich dalších předností předurčuje dále rozšířit oblast použití tohoto moderního světelného zdroje.

Ing. Vladimír Dvořáček

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.