Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Zopakujme si časté chyby v projektové dokumentaci bytové a občanské výstavbě


Document Actions
Zopakujme si časté chyby v projektové dokumentaci bytové a občanské výstavbě
Které objekty již považujeme za objekty určené pro bydlení? Jaký maximální proud má být u světelného obvodu s výbojkovými svítidly? Kolik zásuvek má být na jednom obvodu? Pro které spotřebiče se zřizuje samostatný obvod? Kde začíná hlavní domovní vedení? Kde se zřizují zásuvky ve školách? Následujících 24 bodů Karla Dvořáčka osvěží paměť ne jednomu praktikovi. Seznamte se nejčastějšími body elektroinstalací, kde se chybuje.
Karel Dvořáček, ze dne: 3.01.2011
reklama

 

Základní požadavky na elektroinstalaci
Úvodem je si nutno připomenout základní požadavky kladené na elektroinstalaci:

  • bezpečnost osob, užitných zvířat a majetku;
  • provozní spolehlivost (s danými vnějšími vlivy);
  • přehlednost rozvodu umožňující rychlou lokalizaci a odstranění případných poruch;
  • snadnou přizpůsobivost rozvodu při požadovaném přemisťování elektrických zařízení a strojů;
  • hospodárnost rozvodu (v investičních i provozních nákladech);
  • hospodárné použití typizovaných jednotek a celků (např. rozvodnic, rozváděčů, apod.);
  • vzhled;
  • zamezení nepříznivých vlivů a rušivých napětí při křižování a souběhu se sdělovacím vedením.

Základní změny v normě a časté navazující chyby projektu

(1.) Vnější vlivy. U bytových domů je nutno vycházet z předpokladu, že nelze jednoznačně stanovit, že v objektu bude v souladu s podmínkami ČSN 33 2000-3, kapitoly 32 "malý počet osob". Z tohoto důvodu je třeba volit vnější vliv vyšší než BD1.
POZNÁMKA: Za bytové domy se považují objekty určené pro bydlení s více než třemi byty.
Nejčastější chyba: projektantem elektro je v protokolu určeno BD1; v nejhorších případech se toto vyskytuje i u halových kanceláří pro více než 200 osob.

(2.) Je zdůrazněn článek, ve kterém je stanoveno, že při projektování budov musí být pamatováno na stavební úpravy, nutné pro hospodárné provedení elektrických rozvodů a stavební konstrukce musí umožnit provedení elektrických rozvodů a umístění vývodů v místech, kde tyto rozvody a vývody jsou z hlediska provozu nutné.
POZNÁMKA: U nových druhů stavebních konstrukcí je nutné, aby při jejich navrhování bylo současně řešeno uložení elektrických rozvodů.

Vedení se doporučuje ukládat skrytě. Pro ukládání vedení do stropů a podlah platí ČSN 37 5245: 1983 "Kladení elektrických vedení do strop a podlah". Avšak s ohledem na vývoj v elektroúložném materiálu bude připuštěna možnost použití systémů podlahových lišt.
Nejčastější chyba: není prokazatelně s investorem projednána zvolená technologie v jednotlivých částech objektu.

(3.) Světelné obvody - U světelných obvodů s výbojkovými svítidly ovládanými běžnými spínacími přístroji se doporučuje, aby maximální proud v tomto obvodu nepřekračoval 25% jmenovité hodnoty těchto spínačů.
Nejčastější chyba: není brán v úvahu charakter zátěže a dochází ke spékání kontaktů spínačů.

(4.) Spínače pro ovládání světelných obvodů – zde bude doplněno ustanovení pro umísťování spínačů kombinovaných na úroveň denního osvětlení a přítomnost osob v prostoru.

(5.) Zásuvkové obvody – volba zásuvek – v souladu s trendem určeným v části 7 ČSN 33 2000 bude stanoveno:
 "Zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 16A mají odpovídat příslušným národním normám."
Nejčastější chyba: do hromadné výstavby jsou prosazovány například zásuvky SCHUKO.

(6.) Zásuvky mají mít ochranný kolík připojený na ochranný vodič. Jednofázové zásuvky se připojují tak, aby ochranný kolík byl nahoře a střední (nebo nulovaní) vodič byl připojen na pravou dutinku při pohledu zpředu.

(7.) Jednofázové zásuvky. Na jeden zásuvkový obvod lze připojit nejvýše 10 zásuvkových vývodů (vícenásobná zásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod), přičemž celkový instalovaný příkon nesmí překročit 3680VA při jištění 16A (2300VA při jištění 10A).

(8.) Pro elektrické spotřebiče, u nichž je to výrobcem určeno v připojovacích podmínkách, se zřizuje samostatný zásuvkový obvod.

Nejčastější chyba: není prokazatelně projednán soupis takovýchto zařízení s investorem, nepamatuje se na rezervu pro pozdější pořízení těchto spotřebičů.

(9.) Vícenásobná zásuvka je určená pro připojení na jeden obvod a nesmí se připojit do dvou různých obvodů ani se nesmí přerušit propojení obou zásuvek.

(10.) Dimenzování a jištění zásuvkových obvodů. Vedení zásuvkových obvodů se jistí jističi nebo jiným jistícím prvkem se jmenovitým proudem odpovídajícím nejvýše jmenovitému proudu zásuvky; vedení musí mít takový průřez, aby bylo předřazeným jistícím prvkem jištěno proti přetížení i zkratu. Všechny svorky, kterými vedení zásuvkových obvodů prochází, musí být dimenzovány aspoň na jmenovitý proud jistícího prvku, kterým je obvod jištěn.

Zásuvkové obvody do 20A musí mít doplňkovou ochranu tvořenou proudovým chráničem s vybavovacím residuálním proudem nepřekročujícím 30mA v souladu s ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.

Toto opatření se vztahuje i na trojfázové zásuvky připojené na obvod se zmenšeným jištěním do 20A. Ustanovení tohoto článku není nutno uplatňovat u zásuvek nepřístupných laické veřejnosti, respektive u zásuvek určených pro napájení elektrického zařízení, jehož odpojením by vznikla velká hmotná škoda (například mrazničky, ledničky, PC).
Nejčastější chyba: sdružování více obvodů k jednomu proudovému chrániči, chybné zapojení.

Nerespektování skutečnosti, že míru spolehlivosti si určuje investor.

(11.) Obvody pro osvětlení společných komunikací - Osvětlení pro jednotlivé prostory se navrhuje podle příslušných norem a hygienických předpisů – Pozor – osvětlenost prostor bytových domů je nyní uvedena v ČSN 73 4301 – Změna 1. Dále zde bude zohledněno i využití svítidel osazených kompaktními světelnými zdroji nezaměnitelnými za žárovkové zdroje.

(12.) Ovládání osvětlení společných komunikací objektu - v tomto článku bude zohledněno využití spínačů s čidly reagujícími na osvětlenost denním světlem a výskyt osob v daném prostoru.

(13.) V bytových domech a objektech občanské výstavby, kde je to vhodné (např. z hlediska dispozice podlaží, z hlediska použití typizovaných elektroměrových rozváděčů a jader nebo rozmístění všech svislých rozvodů), zřizuje se více hlavních domovních vedení. Rozbočení na více stoupacích vedení a jejich jištění se provádí obvykle v přípojkové skříni nebo v rozváděči. Hlavní domovní vedení se provádí z celistvých vodičů, je-li nutno je přerušit, pak se připouští jedno přerušení vodiče na podlaží objektu.

(14.) Hlavní domovní vedení začíná na svorkách v připojovací skříni.
Nejčastější chyba: revize elektrických rozvodů společných prostor není prováděna od HDS.

(15.) Odbočky od hlavního domovního vedení - odbočky k elektroměrům se dělají jednofázové nebo trojfázové. Jednofázové odbočky k elektroměrům lze provést u zařízení do soudobého příkonu 5,5kW. Do bytů se provádějí zásadně trojfázové odbočky.

(16.) Vedení od elektroměru k podružným rozváděčům - jsou-li elektroměry pro několik odběrů soustředěny do elektroměrových rozváděčů (jader), musí se od každého elektroměru zřídit samostatná odbočka k podružnému rozváděči (rozvodnici). Tyto odbočky jsou jednofázové nebo trojfázové; řadí se k obvodům zařazovaným do skupiny elektrických rozvodů ve společných prostorách.
Poznámka: podléhají tedy z přístupné části pravidelným revizím.

(17.) Rozváděče (rozvodnice) za elektroměrem. Pojistky, jističe a jiné potřebné přístroje a zařízení (např. relé, stykače, zvonkové transformátory apod.) pro rozvod za elektroměrem se soustředí zpravidla na rozváděči (deskové či skříňové rozvodnici.). U bytových rozvodnic se nepoužívají pro jištění silových rozvodů pojistky.

(18.) Bytové rozvodnice se umísťují v bytě.

Tab. Minimální počet obvodů v bytech dle velikostní kategorie

Obvod Minimální počet obvodů v bytech velikostní kategorie* nebo užitné plochy
I.
do 50m
2
II. až IV.
do 75m
2
V. až VIII.
do 100m
2

do 125m
2

nad 125m
2
světelný 1) 1 (0) 1 1 (2) 2 2
zásuvkový 2) 1 2 (1) 3 (2) 3 (2) 4 (3)
pro bytové jádro 3) (1) (1) (1) (1) (1)

* V případě, že užitná plocha bytu dané kategorie přesahuje uvedenou plochu, je nutno zřizovat počet obvodů, již jako pro kategorii o stupeň vyšší.

Poznámky:
---
Světelný obvod je určen převážně pro pevně připojení svítidel, popř. pro připojení svítidel na zásuvky ovládané spínači: Na tento obvod lze také připojit zásuvky, a to v jedné místnosti nejvýše jednu zásuvku. V každé obytné místnosti (viz ČSN 73 4301) a v kuchyni, která není připojena na obvod pro bytové jádro, musí být alespoň jeden vývod připojen na světelný obvod.
--- Zásuvkový obvod je určen převážně pro připojování spotřebičů do zásuvek. Na tento obvod lze také pevně připojit spotřebiče do celkového maximálního příkonu 2kW (např. svítidla, ventilátory, infrazářiče apod.).
--- Na obvod pro bytové jádro se připojí osvětlení, zásuvky a pevně připojené spotřebiče v bytovém jádru (alternativně v koupelně a WC) a v kuchyňské sestavě, s výjimkou zásuvky pro pračku, elektrického sporáku, popřípadě dalších spotřebičů, které je nutno připojit na samostatný obvod.

(19.) Pro všechna plánovaná elektrická zařízení s příkonem 2kW a více, respektive u nichž to výrobce v připojovacích podmínkách požaduje, se navrhují samostatné obvody, i když se připojují vidlicí do zásuvky.

(20.) Pro sklepy, půdy a garáže přidělené k bytům se navrhují další dodatečné obvody, které se přednostně napájejí z bytové rozvodnice příslušného bytu.

(21.) Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění. V jednotlivých částech bytu mají mít vodiče pro soustavu 3N + PE ~ 50Hz 230/400V průřezy a jim přiřazené jmenovité proudy jističů alespoň podle tab. 6.

--- Zde bude zohledněna možnost využití jističů se jmenovitou hodnotou 13A, možnosti plného využití ČSN 33 2000-5-523, atd.
--- Doplněna bude tabulka určující maximální délky vedení s jádry z Cu bytových obvodů v závislosti na úbytku napětí.

Tabulka 6 - Průřezy jader vodičů a jim přiřazené jmenovité proudy jističů

Obvod Jmenovitý proud jističe s charakteristikou B [A] Vedení - průřez jader Cu vodičů [mm2]
Referenční způsob uložení
B a C
Referenční způsob uložení
A
Světelný
zásobníkový
10 1,5 1,5
pro chladničku
nebo mrazničku
10
10
1,5
1,5
1,5
1,5
zásuvkový 16 2,5 2,5
pro pračku 16 2,5 2,5
pro myčku 16 2,5 2,5
pro bytové jádro 16 2,5 2,5
Pro sporák do 10kW 16 2,5 4
pro průtok. ohřívač vody - do 6kW 10 1,5 2,5
pro akumulační kamna - do 6kW 10 1,5 2,5

Tyto obvody by měly dodržet doporučenou maximální délku dle tabulky 6A.

Tabulka 6A– Maximální délky vedení s jádry z Cu bytových obvodů v závislosti na úbytku napětí.

  Průřez Úbytek napětí Jištění Délka vedení Určení
Obvyklé rozměrové poměry v bytech (s ohledem na délky vedení) (mm2) (V) (A) (m)  
1,5 2 6 27 Světelné obvody
 
1,5 2 10 16
1,5 3 10 25 Chladničky, mrazničky
2,5 2 16 17 Byt.jádra atd.
2,5 3 16 26 Automatické pračky,sušičky prádla, myčky nádobí, atd.
2,5 5 16 45 Zásuvky
Rozměrové poměry ve větších rodinných bytech 4 2 16 28 Bytová jádra
4 3 16 44 Automatické pračky,sušičky prádla, myčky nádobí, atd.
4 5 16 75 Zásuvky

V délce vedení je uvažován minimální počet přechodových odporů. Například při smyčkování se předpokládá průběžné připojování.

(22.) Zásuvky ve školách se zřizují v každé učebně a tělocvičně; v herně a v denní místnosti mateřských škol a jeslí se zřizují dvě zásuvky určené pro úklid, promítání filmů, diapozitivů, pro připojení gramofonů, magnetofonů apod. Tyto zásuvky musí být odpínatelné, např. jističem v rozvaděči. U mateřských škol a jeslí se kromě toho požaduje ochrana před svévolným dotykem, např. použitím bezpečnostní zátky vyjímatelné ze zásuvky pouze zvláštním nástrojem. Ve školních učebnách se zásuvky u umývadel nesmějí umísťovat blíže než 1,5m od umývacího prostoru. Toto ustanovení se netýká školních laboratoří a odborných učeben.

(23.) U zón pro ukládání vedení bude doplněno zjednodušené ustanovení dotýkající se umývacího prostoru, které bude respektovat vývoj v ochranných přístrojích (rozsah využívání proudových chráničů) a elektrických svítidel.

(24.) ROZVODY ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ

  • V budovách je nutno umožnit uživateli bytu či nebytového prostoru - zřízení vnitřního komunikačního vedení včetně rozvaděče a koncového bodu sítě.
  • Zvláštní pozornost je potřeba věnovat zejména ostatním systémům a zařízením budovy, které ke své činnosti využívají služeb nebo doplňkových služeb elektronických komunikací, jako jsou například elektronické zabezpečovací systémy (dálková konfigurace a správa přes web, propojení s pulty centrální ochrany, napojení webových kamer apod.), dálkové řízení vytápění, klimatizace a řada dalších.
  • Pro vstupy kabelů vnějších sítí do budovy a pro uložení vnějších sítí v budově musí být provedeny stavební úpravy v souladu s projektem vnějších sítí, respektive s vyjádřeními a požadavky uvedenými v dokumentaci pro územní a případně stavební řízení.

Využití proudových chráničů

  • Citlivé proudové chrániče jsou v současnosti nepreferovanější ochranou u rozvodů nn. Připomeňme si jejich obvyklé poslání.
  • Proudové chrániče s vybavovacím residuálním proudem IΔn:
  • do 30mA včetně (především ochrana před úrazem elektrickým proudem a zároveň ochrana před iniciací požáru elektrickým zařízením);
  • do 100mA včetně (především ochrana před úrazem elektrickým proudem a zároveň ochrana před iniciací požáru elektrickým zařízením);
  • do 300mA včetně – může být i spínačem (především ochrana před iniciací požáru elektrickým zařízením);
  • do 500mA včetně – může být i spínačem.

Výjimky z použití citlivých proudových chráničů

  • ČSN 33 2000-7-707 (1997): Elektrotechnické předpisy Část 7: Požadavky na zvláštní instalace nebo prostory Díl 707: Požadavky na uzemnění v instalacích zařízení pro zpracování dat;
  • V ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 (2007): Elektrická instalace budov – Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Prostory s vanou nebo sprchou není nutno přes citlivý proudový chránič připojovat elektrický ohřívač vody (V ČR, Německu, Slovinsku)

Závěr (hlavní chyby při využití tohoto ochranného opatření):

  • Výpočetní technika a další spotřebiče s vyššími unikajícími proudy jsou nevhodné pro ochranu pomocí citlivých proudových chráničů;
  • Předřazení citlivého proudového chrániče před velké množství spotřebičů (byť i s malými unikajícími proudy);
  • Předřazení citlivého proudového chrániče před rozdělení instalace do jednotlivých obvodů.
  • Jako příklad základního nepochopení podstaty funkce citlivého proudového chrániče je následující obrázek (z kontrolovaného projektu).

Obrázek 1. Kumulace chyb v zapojení citlivého proudového chrániče (výběr z kontrolovaného projektu)

Na obrázku 2. je schematicky znázorněno bezproblémové využití proudového chrániče v běžné elektroinstalaci.

Ukázka z přednášky je součástí sborníku přednášek č. 41.

Cena sborníku je 380,-Kč, pro členy Clusteru 280,-Kč

Níže uvedenou objednávkou je možné si tento sborník do vyprodání objednat!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 18)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933