Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

HROBAŘ: Kdy je jistič s krytím IP2x umístěný ve sprše bezpečný?


Document Actions
HROBAŘ: Kdy je jistič s krytím IP2x umístěný ve sprše bezpečný?
Jistič přímo ve sprchovacím koutě! To je jako sprchovat se v rozvaděči. Na ortodoxního školitele tuzemských předpisů musí přicházet mrákoty. Ale buďme v klidu. Tyto fotografie nejsou z našich končin. A v zemi odkud pochází se nad takovým provedením nikdo nepozastavuje. Tedy kromě příchozích cizinců z nerozvojových zemí ...
František Tuček, ze dne: 9.06.2017
reklama



Na internetu se objevuje mnoho kuriozních fotografií. Nad touto zcela určitě kroutí hlavou každý, kdo prošel několikrát zkouškami z elektrotechnických předpisů a je i částečně znalý českých norem.

Pro větší náhled kliknout!

Bohužel svět není jen Česká republika. Takovou skutečnost by mne nenapadlo připomínat, pokud by si jí byli vědomi všichni. Lidé, kteří necestují za hranice této země nebo Evropy, znají stav světa pouze z doslechu. Z doslechu tím myslím třeba z médií nebo z vyprávění jiných.

Pak kolem sebe potkávám různé skupiny pohledů. Jedna tvrdí, že je u nás všechno správně, druhá naopak, že je vše špatně. Pak jsou lidé v určitém segmentu znalí, méně znalí a neznalí.

 
Pro větší náhled kliknout!

Na obrázcích vidíme sprchový kout s takovou pěknou sprchovací hlavicí z apartmánu v kubánském Vinales (zaslal Jan Valos).

Nepodařilo se mi dohledat technických parametrů hlavice, ovšem přátelé, kteří na Kubu a do podobných teriotorií létají častěji popírají, že by byla hlavice napájená nízkým napětím. Na mou otázku, proč ten jistič, mi přistálo kupodivu několik podobných odpovědí. Jistič je tam ve funkci vypínače malého napětí. Jistič proto, že v chudých zemích se využívá všeho, co funguje a je určeno třeba i jinam. A tak pak rozumím, že pokud někdo potřebuje vypínač a nedá za něj ani "peso", pak rozumím, že sáhne i po vyřazeném jističi.

Pro větší náhled kliknout!

Co je z mého pohledu opravdu šílené je provedení. Ovšem to je opět poplatné místu pořízení fotografie. Země, kde je jiná kultura, má jiné zvyky a jiné priority. Takový je svět. O tom, co o nás říkají cizinci by se také dal napsat celkem nelichotivý román. Komentář takové sprchy nechám na níže otevřenou diskusi ...




ZA JAKÝCH OKOLNOSTÍ BY SE DALO
TAKOVÉ PROVEDENÍ U NÁS POVAŽOVAT
ZA PŘÍPUSTNÉ?

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 10)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933