Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kdo si může energií dovolit plýtvat víc? Evropa nebo Amerika? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.01.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kdo si může energií dovolit plýtvat víc? Evropa nebo Amerika?


Kdo si může energií dovolit plýtvat víc? Evropa nebo Amerika?
Víme, že ne každý si může dovolit utrácet. Nechť utrácí ten, který na to má. V případě pohonných hmot si dovedu představit, že arabský šejk nebude sledovat průměrné spotřebu své kolony vozů. A co elektrická energie? Kdo jí má víc k dispozici? Evropa nebo Amerika?
Vilém Gracias, ze dne: 22.01.2007

Na každoročním veletrhu elektroniky v Las Vegas "International CES" se oznamují nové a nové technologie. Vše zaměřeno na spotřebitele. Vždyť Bill Gates již kdysi prohlásil "počítače budou v každé domácnosti". Z pohledu energetika taková úvaha musí znít jako výhrůžka. Gatesovi se předpověď vyplnila a souběžně s technologickým rozvojem v ostatních odvětvích se opravdu dostáváme do úzkých.

Proč spotřeba stále vzrůstá?
Přechod na elektrifikaci sice vyčistil vesnice od kouře, ulice měst od výfukových zplodin, ovšem na druhou stranu kW pro topení a MW pro MHD či metro se musí někde vyrobit.

Umí ekologičtí aktivisté prostou matematiku?
Určitě umí, ovšem jedni neví co přesně počítat a ti druzí co ví, co počítat, počítají pouze to, co se jim hodí.

V čem je podobnost nárůstu energie a výkonu hardware?
Vyrábí se stále výkonnější hardware. To je holý fakt, resp. konkurenční povinnost. K novým výkonějším strojům se vyrábí nový software, který využívá možností nového výkonu. A tak každý rok naše výpočetní technika stárne o 30%.
Vyrábí se stále více spotřebičů a řídících systémů. Domácnostem v minulosti stačíla i 10A pojistka. Dnes plně elektrifikovaný rodinný dům má i 3x32A. Množiny elektrických a elektronických spotřebičů narůstají. Prodej prodlužovacích přívodů s více zásuvkami jde neobvykle na odbyt.
A tak jedna část ekonomického trhu reaguje na změnu v jiné části. Spirála se roztáčí. Nekonečná smyčka.

Temelín nemůže stačit.
Výše uvedeným vzorcem je pochopitelné, že Dukovany spolu s Temelínem Česku brzy stačit nemohou. Podobná prognóza se již objevila, že se Česko z exportéra energie za relativně krátké období změní v importéra.

Mají ekologičtí aktivisté konstruktivní řešení?
Konstruktivního se doposud nic neobjevilo.

A co Amerika? Ta má energie dost?
Amerika proslulá vozidly s vysokou spotřebou benzínu a stále novými  spotřebiči na to má. Například Nevadské město "proklatých lampiček" Las Vegas má svůj energetický zdroj v nedalekém Hoover Dam. Z mapy Kalifornie se zdroji elektrické energie (zde) si každý uděláme svůj úsudek.

Pohledem na stávající zdroje elektrické energie a energetickou politiku našeho státu, přemýšlím, zda za několik roků nebudeme muset topit něčím méně ekologickým. Proč? Přemluvit spotřebitele k nákupu spotřebičů a následné vyšší spotřebě je podstatně snazší, než je přesvědčovat aby energií šetřili.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.