Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KARLOVY VARY: Štefan Beláň a sladký život revizního technika


Document Actions
KARLOVY VARY: Štefan Beláň a sladký život revizního technika
Rozhovor s elektrotechnikem, pro kterého je tento obor drogou. Mnozí nechápou jak být dobrý a úspěšný elektrikář a současně radit tolika čtenářům. Seznamte se s některými jeho názory na audio záznamu v tomto článku ...
Margita Boháčová, Miroslav Minařík, Štefan Beláň, ze dne: 8.01.2008
reklama

Zastavili jsme se v Karlových Varech za naším internetovým přítelem Štefanem abychom s ním udělali krátký živý rozhovor. Člověk totiž vypadá zcela jinak za svým textovým projevem, než ve skutečnosti...

Štefane, ty jsi jeden z nejaktivnějších elektrikářů v diskuzích na tomto portále, znamená to snad, že nemáš co dělat a nudíš se?
Odborná polemika o problémech mne baví, práce mám dost, rozhodně se nenudím, ale elektrikařina je pro mne droga, je to silnější než já ...

Máš mnoho příznivců, však ne všichni s tebou stoprocentně souhlasí! Jsi opravdu tak zásadový jak vypadáš v diskuzích nebo to jen zdání klame?
Zásadový jsem, ale už ne tolik jako kdysi, jsou určité hranice, které nikdy nepřekročím a když někdy v emocích, rád se omluvím.


Jakou obecnou domněnku bys chtěl rozptýlit?
Říká se, že revizáci jaký mají krásný a jednoduchý život. Ve skutečnosti mají mnoho problémů jiných ... A tak ten, kdo se těší na čistou práci revizního technika se může velice zklamat.


Nedávno nám do redakce přišel dotaz jak často se má elektrikář školit? Jednou, dvakrát ročně? Jak bys to komentoval ty?
Dobrý elektrikář se neustále vzdělává, doma, sám samostudiem, nikoliv návštěvou kurzů a přednášek, kde čas prospí, vyzvedne si od toho spaní certifikát a jde spát domů. Musí mít rád vzdělávání. Naučit se sádrovat krabice umí každý.

Může se elektrikářem někdo přímo narodit?
Já si myslím, že k tomu musí mít určité vlohy. Podobně jako mít talent. Musí umět logicky myslet a musí si umět na spoustu věcí sám odpovědět. Není to pouze o tom, že to někde přečtu. Musí mi to v hlavě dojít i když to nemám přímo nastudované, logicky to vycítím a pak se o tom přesvědčím v knize.
     

 


V který okamžik je člověk opravdový elektrikář? Často slýcháváme "... já jsem elektrikář, mám vyhlášku padesát...". Domníváme se, že samotným "papírem" o absolvování o absolvování učiliště, průmyslovky, či vysoké školy je pouze dobrým předpokladem být odborníkem a je potřeba k obsáhlé školní teorii odpovídající praxe.


 

Čeho by ses chtěl dožít? Nějakého stavu elektrotechniky...
... jediné, co mě napadá je okamžik, kdy budou všichni dělat svou práci pořádně.

Z pohledu revizního technika tedy říkáš, že ne všechny stavební činnosti jsou u nás v souladu s platnou legislativou?

Jak je možné, že lze v naší společnosti připustit "firemní melouchy"? Když si udělá někdo melouch pro známého, souseda, tak je to něco jiného, než levně odfláknutá práce pro firmu a na ruku vyplacené peníze v hotovosti a bez dokladu.


Co bys řekl těm, kteří chtějí být opravdoví mistři svého oboru?

Samotný fakt být odborníkem neznamená ještě nic. Roky stálého studia a řešení  problémů v praxi vás zocelí. Ale nesmíte zapomenout, že jsme také lidé, kteří mají své rodiny, děti a přátele ...

Děkujeme Štefane!

-------------------------------------------

Štefana Beláně naleznete v Karlových Varech ve firmě ZAPE Elektro telefon 603 839 310. Jeho příspěvky naleznete po kliknutí zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933