Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB EPJ: Historie chráněných domovních zásuvek (1.)


Document Actions
Článek
Proč vlastně není v Česku také Schuko jako třeba v Německu? Co byla příčina volby kolíku? Jaký byl Edisonův nechráněný systém domovních zásuvek?
Josef Kunc, ze dne: 8.11.2002
reklama

Pod stejným názvem jsme před více než třemi měsíci prezentovali činnost pracovníků ESČ ve snaze o zavedení chráněných domovních zásuvek před rokem 1933 a o jejich zapojení do evropské normalizace v rámci IFK.

Od počátků elektrifikace se v kontinentální Evropě používal v Americe nezavedený původní Edisonův nechráněný systém domovních zásuvek a vidlic s válcovými pracovními kolíky na vidlici.

Délka i rozteč kolíků byla stanovena na 19 mm, jejich průměr byl 4mm a přístroje byly určeny pro jmenovitý proud 6A. Dutinky zásuvek nebyly vytvářeny jako díly s pružnými částmi, pružení zabezpečoval podélně rozříznutý a předpružený kolík. Později byla koncepce vidlic a zásuvek změněna, pružení již musely zajistit dutinky a jmenovitý proud pro stejnosměrné i střídavé sítě byl změněn na 10 A.

Počátkem 30. let již v Evropě existovaly dva chráněné systémy, oba navazující na upravený Edisonův návrh. Francouzsko-belgický systém s ochranným kolíkem v zásuvce a dutinkou ve vidlici a německý s postranními ochrannými kontakty v zásuvce i vidlici.

Rychlý postup elektrifikace a s ním i rostoucí počty úrazů elektrickým proudem vedly ke stále důraznějším požadavkům na zavedení chráněného systému i u nás.

 

S ohledem na tehdy dobré vztahy mezi německými a československými elektrotechniky byl v roce 1932 předložen členské základně ESČ k široké diskusi návrh normy chráněného systému domovních vidlic a zásuvek plně využívající německého systému s postranními ochrannými kontakty – tedy systému Schuko (Schutzkontakt). Kromě Německa žádný jiný stát tehdy tento systém nepoužíval a v Německu bylo jeho používání jednotlivými výrobci vázáno na licenční poplatky jeho tvůrcům anebo na jiné dohody – při tvorbě systému bylo uplatněno celkem 11 patentů a chráněných vzorů. Naši přední elektrotechnici samozřejmě zastávali názor, že na všeobecně používaný přístroj se nesmí vztahovat žádná majetkoprávní ustanovení. Žádali proto, aby se němečtí vlastníci vzdali veškerých svých práv pramenících z těchto 11 chráněných dokumentů. Po dlouhých jednáních němečtí vlastníci ustoupili od svých požadavků, avšak jen pro území Československa. To ovšem bylo zcela nevyhovující pro naše vyjednavače, protože bylo nutné zajistit i bezproblémovou možnost exportu do Německa i do libovolné další země, která by později zavedla tento systém. V tomto bodě byli ale Němci neústupní.

Vzhledem k tomu, že byl stanoven konečný termín pro zavedení chráněného systému v Československu tak, aby již od začátku stavební sezóny 1933 mohl být využíván ve veškeré výstavbě, nezbylo než zavést systém prakticky odzkoušený a používaný ve Francii a Belgii. Použití tohoto systému navíc nebylo vázáno žádnými majetkoprávními problémy. Proto bylo možné jednoduše převzít tehdy platnou belgickou normu.

Norma ČSN-ESČ 107 byla schválena 23. května 1933 a stanovila, že od 1. 6. 1934 se nesmí používat jiných typů zásuvek. Znamenalo to výhradní použití chráněných zásuvek v pevných elektrických instalacích. Jmenovitý proud domovních přístrojů byl stanoven na 10A s tím, že trvale snesou zatěžování proudem až 15A. Byla stanovena i přechodná opatření. Ve stávajících zařízeních s vodivým okolím měly být zásuvky vyměněny do r. 1941, v ostatních případech do r. 1950. Teprve na podzim 1933 bylo schváleno doplnění Předpisů, podle nichž se pevné zásuvky montují kolíkem nahoru.

A co následovalo poté?
Ihned po nás byl stejný zásuvkový systém zaveden i v Polsku. Němci si uvědomili, že by při setrvání na dosavadních postojích nedosáhli rozšíření svého systému do převážné části Evropy, ale samozřejmě nepřiznali svou chybu (nevím o žádném takovém případě). Zato začali vyvíjet značný tlak na ESČ, abychom ještě změnili svoje rozhodnutí (což si nedovedu představit), protože němečtí vlastníci se urychleně a s konečnou platností vzdali veškerých svých ochranných práv. Takovýto postup byl již neuskutečnitelný po zavedení výroby chráněných zásuvek s ochrannými kolíky u všech tuzemských výrobců, obzvláště když v době jednání byla nejen rozběhnuta sériová výroba, ale zásuvky s ochrannými kolíky již byly běžně montovány do nových instalací a podle přechodných ustanovení elektrotechnických Předpisů ESČ 1933 i do stávajících instalací
(další podrobnosti příště).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933