Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak správně zapojit klíčový trezor


Document Actions
Článek
Klíčový trezor - co to je, jak ho správně osadit, nainstalovat a zapojit. Které slaboproudé systémy by ho měli ovládat a se kterými by měl spolupracovat.
Radek Kaisler, ze dne: 5.06.2002
reklama

Klíčový trezor je součástí výbavy potřebné k přenosu signálů systému elektrické požární signalizace (dále jen EPS) na pult centrální ochrany hasičského záchranného sboru. 

Dalšími prvky této výbavy jsou:

- zařízení pro přenos signálů,

- obslužné pole požární ochrany.

 

Přenos signálů od EPS na pult centrální ochrany je nutné řešit v případě, není-li možný trvalý dohled u ústředny EPS. 

Hlavní požadavky na tento přenos by měly být řešeny společně se základními požadavky na elektrickou požární signalizací v projektové dokumentaci požárního zabezpečení pro daný objekt. Dále by měl být přenos signálů podrobně rozpracován v prováděcí projektové dokumentaci na elektrickou požární signalizaci. Obě projektové dokumentace musí schválit hasičský záchranný sbor příslušného kraje.

 

Klíčový trezor je ocelová schránka na objektový (nejčastěji univerzální, pro všechny hlavní komunikační dveře) klíč, instalovaná u vstupu do objektu, odkud se očekává protipožární zásah. Umožní vstup zásahové jednotce požární ochrany do budovy, bez nutnosti destrukčních zásahu u vchodů do objektu (např. vyražení dveří).

 

 

Za tímto vstupem do objektu (odkud je očekáván protipožární zásah) musí být instalováno obslužné pole požární ochrany (dále jen OPPO), které umožní (v případě požárního zásahu) obsluhu a signalizaci základních funkcí systému EPS zásahové jednotce sboru požární ochrany. Rozsah funkcí a signalizací OPPO je dán legislativními předpisy (viz. seriál zde), a musí být ve všech objektech stejný.

Zařízení pro přenos vybraných signálů přenáší vybranou cestou (kabelově nebo bezdrátově) stavy systému EPS k pultu centrální ochrany hasičského záchranného sboru. Způsob přenosu signálu je dán systémem, který je používán hasičským záchranným sborem v příslušném kraji.

 

 

Přístup k objektovému klíčí uloženém v klíčovém trezoru je zajištěn dvojím mechanickým zabezpečením. Jedná se o dvoje ocelová dvířka (vnitřní a vnější), která jdou odblokovat pouze určeným způsobem.

První zabezpečení (vnější dvířka) je řešeno přídržným magnetem, případně elektrickým zámkem.  Tyto se v případě požárního poplachu odblokují systém EPS, jeho výstupním obvodem (viz. tento článek). 

Druhé zabezpečení (vnitřní dvířka) odblokují univerzálním klíčem pro klíčové trezory pracovníci sboru požární ochrany.

 

 

 

K dosažení objektového klíče z klíčového trezoru musí být vždy splněny dvě podmínky. Mechanické odemčení univerzálním klíčem pro klíčové trezory (tento by měli vlastnit pouze příslušníci sboru požární ochrany) a požární poplach detekovaný systémem EPS.

Požární poplach bývá opticky signalizován i na klíčovém trezoru (např. vysokosítivá dioda LED). Tato napomáhá orientaci v případě nočního protipožárního zásahu.

Pro zabezpečení bezporuchové funkce v zimním období je trezor vybaven vnitřním vyhříváním (příkon cca 5W). Toto vyhřívání je možné u některých typů trezoru ovládat vlastním termočidlem, které připojuje napájení k topnému tělesu jen v případě nízké teploty okolí.

 

Monitorování oprávněnosti manipulace a případnou snahu o zneužití klíčového trezoru by měl sledovat systém elektrické zabezpečovací signalizace (dále jen EZS). Toto nepředepisuje žádný obecný legislativní předpis, ale ekonomické následky případného vniknutí za použití klíče z klíčového trezoru by měli vždy být zváženy.

 

Systém EZS by měl:

a) Detekovat jakoukoli neoprávněnou manipulaci s klíčovým trezorem.

b) Umožnit oprávněnou manipulaci hasičského záchranného sboru v případě vyhlášení požárního poplachu.

 

Abychom v plném rozsahu splnili podmínku a), musí být klíčový trezor vybaven:

- magnetickými kontakty na vnitřních i vnějších dvířkách,

- kontaktem přítomnosti objektového klíče,

- ochranou proti provrtání vnějších, případně i vnitřních dvířek (nejčastěji řešeno labyrintem vodivých pásků na nevodivé destičce připevněné na vnitřní straně dvířek, který se při případném provrtání přeruší).

Jakoukoli pozitivní detekci od výše popsaných čidel v trezoru systém EZS vyhlásí jako bezpečnostní poplach.

 

Abychom splnili podmínku b) musí systém EPS předat informaci o požárním poplachu i systému EZS, který v tomto případě odstřeží klíčový trezor, tzn, že na detekci od čidel v klíčovém trezoru nebude brát zřetel (vyjímku tvoří střežení provrtání). Tímto bude umožněn vstup do trezoru zásahové jednotce bez vyhlášení bezpečnostního poplachu.

 

Zapojení klíčového trezoru k systému EPS:

- Oba póly elektrického zámku nebo přídržného magnetu, který odblokuje první dvířka.

- Oba póly signálky, signalizující požární poplach a tím odblokování prvních dvířek.

- Napájení pro vytápění.

- Oba kontakty přítomnosti objektového klíče (pro uvedení systému EPS do klidového stavu je nutné vrátit objektový klíč do klíčového trezoru, jinak se může stát, že ho některý požárník zapomene někde v objektu na polici)

- Zem.

 

Veškeré napojení klíčového trezoru na systém EPS musí být provedeno kabely s požární odolností min. 30 minut. Tyto kabely v celé délce trasy (až k výstupnímu obvodu EPS) nesmí být svorkovány, nebo svorkovací krabice musí mít rovněž požární odolnost min. 30 minut (viz. seriál zde).

 

Zapojení klíčového trezoru k systému EZS:

- Oba póly magnetického kontaktu na vnějších případně i na vnitřních (je-li zde osazen) dvířkách.

- Oba póly kontaktu přítomnosti objektového klíče.

- Oba póly ochrany proti odvrtání.

- Zem.

 

Příklad elektrického zapojení klíčového trezoru:

 

 

Komponenty: Svorkovnice:
A- ochrana proti provrtání 1- ochrana proti odvrtání
B- magnetický kontakt  2- ochrana proti odvrtání
C- magnetický kontakt (příp. kontakt zámku) 3- vyvážení pro smyčku EZS
D- můstek 4- vyvážení pro smyčku EZS
E- odpor 68ohm/10W 5- + pól elektrického zámku
F- elektrický zámek (případně přídržný magnet) 6- - pól elektrického zámku
G- dioda LED 7- kontrola přítomnosti objektového klíče
H- odpor 2,2 kiloohm 8- kontrola přítomnosti objektového klíče
J- topné těleso 9- napájení topného tělesa
K- termočidlo pro spínání topného tělesa 10- napájení topného tělesa
L- odpor 2,2 kiloohm  
M- kontakt přítomnosti objektového klíče  

 

Příklad elektrických technických dat:

 

Pracovní napětí (el. zámek, přídržný magnet, dioda LED) 

12/24VDC

Pracovní proud  (el. zámek, přídržný magnet, dioda LED)

700/400mA

Pracovní napětí vytápění 

12VDC

Pracovní proud vytápění  

 2.4A

 

 

 

Plášť skříně trezoru je tvořen z ocelového plechu, z protikorozní povrchovou úpravou. Pevné zakotvení do zdi je zajištěno montážní deskou přišroubovanou na zadní stranu trezoru.

Klíčový trezor musí být instalován v těsné blízkosti vstupu do objektu, který je určen pro vstup jednotky protipožárního zásahu.

 Výška instalace by měla být volena tak, aby odemčení trezoru a odebrání objektového klíče bylo v přirozené poloze stojící osoby tj. cca 1500mm nad okolním terénem.

Přístup k trezoru musí být z rovné plochy, nikoli ze schodů nebo svahu.

Trezor nesmí být ničím zakryt, z příjezdové nebo příchozí komunikace musí být vidět.

Obvodový plášť fasády, nebo alespoň jeho část se zabudovaným trezorem musí být z nehořlavých hmot s požární odolností min. 30 minut.

Provedení krytí konstrukce trezoru by mělo vyhovovat nejméně IP 44, vestavěné elektrické části min. IP 66.

Trezor, jeho konstrukční provedení a parametry musí být schváleny státem akreditovanou laboratoří, že splňují všechny podmínky pro dané použití. 

 

 

Příklad konstrukčního uspořádání:          

 

1 - montážní deska 7- elektrický zámek
2- konzole zámku objektového klíče 8- magnetický kontakt 
3- skříň trezoru 9- vnitřní dvířka
4- límcový rámeček 10- západka vnějších dveří
5-  vnější dvířka 11- magnetický kontakt
6- vložka proti odvrtání

 

 

Příklad technických parametrů:

 

Tloušťka použitého materiálu:

- vlastní trezor 2mm ocelový plech
- vnější dvířka   10mm ocel
- vnitřní dvířka 10mm ocel
- límcový rámeček 5mm ocel
- montážní deska 2mm ocelový plech

 

Rozměry:

- vlastní trezor  š 285mm, v 190mm, h 180mm
- límcový rámeček  š 330mm, v 280mm
- montážní deska  š 325mm, v 235mm

 

Celková hmotnost:                     16.5 kg

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933