Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jak se připojuje Al vložka komína....


Document Actions
Článek
...která vyčuhuje několik cm nad komín a dole je spojena s elektricky ovládaným plynovým kotlem uprostřed budovy? Připojuje se nahoře na hromosvod a dole na hlavní zemnění?
Pavel Trhlík, ze dne: 24.10.2002
reklama

Dotaz:
Jak se připojuje Al vložka komína, která vyčuhuje několik cm nad komín a dole je spojena s elektricky ovládaným plynovým kotlem uprostřed budovy?

Připojuje se nahoře na hromosvod a dole na hlavní zemnění? Pokud se připojuje na hromosvod, tak jak se to v agresivním prostředí provede, když je z tenkého Al plechu?

 

A co budovy bez hromosvodu - mohou se takto vložkovat komíny bez jeho zřízení? Firmy to tak běžně dělají a v okolí jsem neviděl jedinou uzemněnou Al rouru koukající z komína někdy mnohem výš než hromosvod nebo na budovách bez hromosvodu. Toto se mi nezdá příliš bezpečné, řekl bych že tlustá roura dole spojená s uzemněným kotlem může zavléct přepětí do rozvodu zevnitř budovy.. Co Vy na to?

Anonym , e-mail: nebyl zadán, [1.10.2002 13:35]


Odpověď:
Úvodem je třeba poznamenat, že existující ČSN 341390 a požadavky v ní uvedené jsou většinou stanoveny empiricky a že obecně není mechanismus výbojů atmosférické elektřiny úplně objasněn. Jedná se, v podstatě, o průtok náboje mezi dvěma místy o rozdílném potenciálu, z nichž jedno je Země s naprosto neznámým rozložením množství tohoto náboje či pole.

 

Z tohoto vyplývá nemožnost přesného určení míst s vysokou pravděpodobností úderu blesku, kromě objektů značně převyšující okolní terén a tím i posouvající potenciál Země směrem k nabitým oblastem v atmosféře. Účinnost jak pasivních tak i aktivních systémů ochrany před účinky atmosférické nebyla v laboratorních podmínkách, podle dostupných informací, nikdy plně potvrzena.

Vodivý materiál kouřovodu není samozřejmě možno, vzhledem k jeho průřezu, technologii zpracování, montáže a umístění, používat jako vodivou cestu pro atmosférická přepětí. Připojení na potenciál Země (ochranné, doplňkové pospojování) je odůvodněné pouze v případě nebezpečí úrazu el. proudem zavlečením napětí při poruše el. zařízení souvisejícího s kouřovodem.

V případě vyčnívajících kouřovodů, které nejsou v ochranném prostoru jakéhokoliv jímacího zařízení, je nutno vyčnívající část opatřit pomocným jímačem nebo kouřovod přímo spojit s nejbližším jímacím vedením či svodem. Pomocný jímač je výhodnější vzhledem k možné elektrochemické korozi v místech přímého připojení kouřovodu. Uvedené opatření je považováno za dostatečnou ochranu před průnikem výboje na vodivou část pokračující do budovy.

Spojování svislých konstrukcí s vedením hromosvodu přichází v úvahu jen při velkém nebezpečí indukovaného napětí zapříčiněného časově velmi krátkou změnou velikosti proudu případného výboje svedeného blízkým hromosvodem. Tato situace je u kouřovodů nereálná.

Závěrem je potřeba dodat, kde je nutno podle zákona jímací zařízení zřizovat:
vyhl. č. 137/1998, § 47 Ochrana před bleskem se musí zřizovat na stavbách a zařízeních tam, kde by blesk mohl způsobit

a) ohrožení života nebo zdraví osob (např. bytový dům, stavba pro shromažďování většího počtu osob, stavba pro obchod, zdravotnictví a školství, stavby veřejných ubytovacích zařízení) nebo většího počtu zvířat

b) poruchu z rozsáhlými důsledky (např. elektrárna, plynárna, vodárna, budova pro spojová zařízení, nádraží)

c) výbuch

d) škody na kulturních, popř. jiných hodnotách (např. knihovna, archiv, muzeum, památkově chráněná budova)

e) přenesení požáru stavby na sousední stavby, které podle písm. a) až d) musí být před bleskem chráněny

f) ohrožení stavby, u které je zvýšené nebezpečí zásahu bleskem v důsledku jejího umístění na návrší nebo vyčnívají-li nad okolí (např. tovární komín, věž, rozhledna)

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ITI pobočka Brno
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933