Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Jsou výrobci svítidel připraveni na ukončení prodeje běžných žárovek?


Document Actions
Jsou výrobci svítidel připraveni na ukončení prodeje běžných žárovek?
O zákazu Evropské unie týkajícího se používání zvlášť energeticky náročných žárovek pro domácí použití jste již zajisté slyšeli. Jaké náhradní zdroje budou k dispozici? Jaká úskalí přinese spotřebitelům toto rozhodnutí? A co výrobci svítidel? Jsou na tuto situaci připraveni? ...
Ludvík Málek, ze dne: 12.01.2009
reklama

Je to tak. Neodmyslitelný symbol důvtipu a lidské vynalézavosti zanedlouho zmizí z našeho denního života a budeme ho znát pouze z obrázků encyklopedií. Pod dobře míněným úmyslem úspor elektrické energie jako by se zdálo, že tímto krokem veškerá nápaditost autorů tohoto opatření vyčerpala svoji kreativitu. S odkazem na zprávu týkající se ukončení prodeje běžných žárovek se nabízí docela klíčová otázka, zda a pokud ano jak, jsou výrobci zejména svítidel na tuto okolnost připraveni. Harmonogram ukončení prodeje jednotlivých příkonů vyplývající z nové směrnice EU stanovuje výrobcům, prodejcům i spotřebitelům již poměrně brzký termín docela zásadních změn:

Harmonogram ukončení prodeje jednotlivých příkonů vyplývající z nové směrnice EU:

Fáze Datum Následující žárovky se již nebudou dávat do oběhu
1 1. září 2009 všechny matné žárovky se závitem E27 a dále čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 80W
2 1. září 2010 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 65W
3 1. září 2011 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 45W
4 1. září 2012 čiré žárovky se závitem E27 s příkonem nad 7W
5 1. září 2013 zvyšování nároků na kvalitu
6 1. září 2016 všechny žárovky energetické třídy C

U této tabulky například není ani tak pozoruhodné načasování platnosti jednotlivých opatření vždy na počátek tzv. "světelné sezóny", t.j. období, kdy se začíná dříve smrákat a kdy výrobci a prodejci realizují hlavní inzertní kampaně (marketingové ovlivňování (populárněji lobbování) ze strany výrobců se ale zatím nikdy neprokázalo)).

Mnohem podstatnější je skutečnost, že nejvýkonnější a zřejmě třetí nejprodávanější žárovky 100W vedle všech typů matovaných v prodeji končí jako první, a to 01.09.2009. Spotřebitel pak v případě zájmu náhrady běžné například 100W čiré žárovky, jejíž prodej byl k 01.09.2009 ukončen, stojí před poměrně nejednoduchou až neřešitelnou volbou.


Porovnání rozměrů běžné žárovky a kompaktní zářivky.
Kompaktní zářivky spoří elektrickou energii, ale v mnoha typech svítidel je z rozměrových důvodů není možné používat.

Cenově srovnatelná náhrada neexistuje a jakýkoli další světelný zdroj bude nejméně 6x dražší, běžná žárovka stojí cca 8,- Kč, nejlevnější kompaktní cca 15W nejméně 50,- Kč (náhrada se srovnatelným světelným výkonem bude ale nejméně 10x dražší). Zákazník se většinou rozhodne pro kompaktní zářivkou, jelikož ceny halogenových žárovek a kompaktních zářivek jsou v zásadě srovnatelné, avšak kompaktní zářivky přináší úspory elektrické energie cca 4-5x vyšší o proti běžné žárovce a stejně tak životnost halogenové žárovky i v lepším případě bude jen poloviční. V současnosti je obvyklá životnost kompaktní zářivky 8.000 a více hodin, značkové halogenové žárovky mají v současnosti v lepším případě typů s prodlouženou životností 4.000 hodin, ale typicky je životnost v ekonomické, standardní řadě 2.000 hodin.

 
Ve svítidlech se snímačem pohybu bylo použití běžné žárovky ideální. Navíc, kompaktní zářivky nelze v mnoha typech uzavřených svítidel z rozměrových důvodů používat. V místě, kde dříve bylo ohnisko žárovky, je nyní předřadník kompaktní zářivky.

Porovnáním těchto údajů tímto u kupujícího vzniká přirozená motivace k nákupu tzv. kompaktních zářivek. Bohužel, při takové volbě se zákazník v mnoha případech chytil do poměrně nešťasné pasti. Pokud zákazník potřebuje nahradit běžnou 100W žárovku kompaktní zářivkou se srovnatelnou svítivostí, pak jako náhradu obvykle zvolí alespoň 23W kompaktní zářivku. Nevýhodou však je skutečnost, že kompaktní zářivky s příkonem nad 18W mají bez výjimky větší rozměry než běžná žárovka a v mnoha případech tato kompaktní zářivka, která svým světelným výkonem nahrazuje 100W běžnou žárovku, se rozměrově nevejde do svítidla.

Dalším problémem je skutečnost, kdy poměrně mohutný předřadník kompaktní zářivky zastíní 30-50% svítidla a svítidlo nesvítí v celé ploše, což jednak snižuje účinnost svítidla a v případě uzavřených svítidel (nejčastěji přisazených montur) nerovnoměrně svíticí stínidlo vypadá neesteticky, nebo v v případě lustrů či stolních lamp z klobouku vystupuje nevzhledná zářivka, jejíž mimo svítidlo vystupující část navíc nepříjemně oslňuje a ruší atmosféru prostředí.

 
Kompaktní zářivku není možné osadit do široké škály stolních lamp.

Jako celkem jednoduché a přirozené řešení problému se jeví například to, že výrobci budou v průvodní dokumentaci k prodávaným svítidlům uvádět alespoň maximální rozměr kompaktní zářivky (maximální průměr včetně předřadníku a délka světelného zdroje včetně závitu, kterou do svítidla lze osadit (ani tak ale není jisté, zda kompaktní zářivka do svítidla vejde).


Mnoho typů svítidel se zajímavým designem osazením kompaktních zářivek přijde o svoji jedinečnost atmosféry, kterou vytváří.

Z tohoto důvodu by ještě lépe bylo, pokud by výrobce měl za povinnost uvádět výkonové řady na trhu nejrozšířenějších výrobců kompaktních zářivek (Philips, Osram, Sylvania), které lze ve svítidle používat tak, aby svítidlo mělo správnou účinnost a rovnoměrnost svícení, při zachování estetické funkce svítidla. Tímto se při nákupu svítidla a světelného zdroje zamezí tomu, že kupující například v hypermarketu musí svítidlo fyzicky rozmontovat (což se často neobejde bez šroubováku), následně rozbalí a vyzkouší několik kompaktních zářivek, aby zjistil jaký maximální výkon daného výrobce do svítidla lze umístit. Ani tak kupující nemá jistotu, že svítidlo bude svítit v celé ploše, natož i rovnoměrně. Při příštím nákupu náhradního světelného zdroje pak zákazník musí vzít původní světelný zdroj a porovnat ho s nově nakupovaným, aby vyhodnotil, zda novou zářivku lze do svítidla osadit.


Příjemná, intimní atmosféra kavárny, je narušena kompaktními zářivkami, které ze svítidel vystupují a oslňují.

Jelikož jsme si výše uvedeného problému vědomi, částečné řešení problému lze najít na serveru e-light.cz. U nejprodávanějších svítidel fyzicky zkoušíme, jaké typy kompaktních zářivek lze do svítidel bez problémů používat. Přičemž ani tak není bohužel zaručena spokojenost spotřebitele beze zbyku, a to zejména, že svítidlo osazené kompaktní zářivkou bude rovnoměrně svítit. Pouze se soustřeďujeme na nejzákladnější požadavek, a to - zda se se kompaktní zářivka do svítidla fyzicky vejde a zda lze zavřít kryt. Více možností jak pomoci zákazníkům bohužel v současnosti nemáme.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
A-LIGHT s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933