Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jak revidovat PC?


Document Actions
revpc2.jpg
Z e-mailové diskuze Elektriky.cz.... "Je nějaké omezení při revizi spotřebičů konkrétně počítače, kterou musím bezpodmínečně dodržet nebo metodu, kterou nesmím použít? Revizi budu provádět přístrojem PU 194 DELTA 10A."
Rudolf Blažek, ze dne: 8.10.2003
reklama

Dotaz čtenáře:
Je nějaké omezení při revizi spotřebičů konkrétně počítače, kterou musím bezpodmínečně dodržet nebo metodu, kterou nesmím použít? Revizi budu provádět přístrojem PU 194 DELTA 10A.

Odpověď:
Počítač je spotřebič I.třídy, má tudíž ochranný vodič ve svém síťovém přívodu. Vnitřní napájení PC je provedeno pulsním zdrojem, což má výhodu v jeho účinnosti, ale nepříjemně působí zpětný přenos spínací frekvence z výstupu na vstup. Tím se deformuje sinusovka sítě, což má za následek zhoršení přesnosti měřidel. V současné době neexistuje předpis, ani měřidlo na kontrolu impulsních zdrojů. Toto je problém čistě teoretický, vy si tímto nelámejte hlavu.
Předpokládejte že PC je připojeno na revidovanou síť a impedance vypínací smyčky je do 1Ω, změřte odpor ochranného vodiče. Pokud bude do 0,3Ω dle ČSN 331610, dá se říci že PC je bezpečné. K tomu, aby na ochranném vodiči vzniklo napětí větší jak 50V, by musel ochranným vodičem protékat proud vetší jak 50A (kde by se tam vzal). Aby jste udělali normě ČSN 331610 za dost, změřte unikající proud buď přímou metodou, nebo nejlépe rozdílovou.

V žádném případě neměřte izolační odpor. Můžete zničit elektronické prvky PC!

Pokud u kteréhokoliv spotřebiče změříte odpor ochranného vodiče a ten je dle ČSN 331610, je tento spotřebič bezpečný. Proto se tento vodič nazývá ochranný – aby Vás ochránil. Pokud je kterýkoliv spotřebič připojen na nerevidovanou síť, která není v pořádku, nepomůže k bezpečnosti žádné měření.

Které měřidlo k tomuto měření použít?
Je možné používat nejlevnější měřidla tuzemských výrobců jako je ILLKO Blansko – REVEX 51, REVEX 2051 nebo METRA Blansko PU 184, PU 184 DELTA, PU 194 DELTA. Měřidla PU 194 DELTA a REVEX 2051 jsou komfortní s ukládáním naměřených hodnot do PC a následné zpracování na PC. PU 184, PU 184 DELTA a REVEX 51 jsou jednoduchá měřidla bez připojení na PC. Všechna uvedená měřidla jsou svými parametry rovnocenná a v plné míře odpovídají ČSN
331610. Pochopitelně můžete použít i jiná měřidla z dovozu. Musí však odpovídat normě ČSN 331610 a ČSN EN 61557. Veškerá měřidla musí být opatřena kalibračním protokolem.
Následná kalibrace není určena žádnou normou ani zákonem. Doporučujeme kalibrace provádět po dvou až třech létech, nebo dle doporučení výrobce. Závěrem lze říci, že veškerá měření a hodnoty které jste naměřili, jsou v různé podobě Ohmův zákon (ten zatím platí a nebyl ani po roce 1990 nikým napaden). Pokud hodnoty naměřené na elektrických spotřebičích budou tomuto zákonu odpovídat – budou bezpečné.

 Máte zkušenosti s měření PC? Vyjádřete se v níže uvedené diskuzi!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

EXIMUS cs s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933