Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jističe určené pro kvalifikovanou obsluhu


Document Actions
Jističe určené pro kvalifikovanou obsluhu
Jističe, které jsou určeny zejména pro průmysl, jsou konstruovány dle ČSN EN 60947-2 a předpokládá se, že s nimi pracuje kvalifikovaná obsluha. Pozornost je zaměřena hlavně na vlastnosti jističů při vypínání velkých zkratových proudů. Co jsou to různé vypínací schopnosti jističů? A víte, že existuje pojem zapínací schopnost?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.01.2010
reklama

Druhou důležitou normou pro jističe je ČSN EN 60947-2 - Jističe, která je určena zejména pro jističe užívané v průmyslu. Jističe konstruované podle této normy jsou určeny pro kvalifikovanou obsluhu. To je také důvod, proč jsou některé vlastnosti jističů (vypínací schopnosti, kategorie přepětí, ...) posuzovány o něco mírněji než v případě přístrojů určených pro laickou obsluhu. Co je také důležité vědět, definice vypínacích charakteristik je určena pouze v oblasti působení malých nadproudů a vypínací charakteristiky nejsou blíže určeny. Důvodem je to, že možnosti použití jističů v průmyslu jsou velice různorodé a norma platí univerzálně, a to od malých hodnot proudů až do 6.300A. Pozornost je zaměřena hlavně na vlastnosti jističů při vypínání velkých
zkratových proudů .

Icu - jmenovitá mezní zkratová vypínací schopnost: hodnota zkratového proudu uvedená na jističi při příslušném jmenovitém napětí, kterou jistič musí bezpečně vypnout. Po tomto vypnutí však může dojít ke změně jeho charakteristik, neboli jinými slovy, vypnutí zkratového proudu s hodnotou I = Icu je garantováno pouze jednou. Přestože se na první pohled jeví jako technický nesmysl dimenzovat jističe na hodnotu Icu (Jistič na jedno použití?), praxe ověřila, že poruchy nevznikají bezprostředně na výstupních svorkách jističů a i relativně malá impedance vedení za jističem stačí účinně snížit zkratový proud pod hodnotu Icu.

Ics - jmenovitá provozní zkratová vypínací schopnost: hodnota zkratového proudu uvedená na jističi při příslušném jmenovitém napětí. Je vyjádřena hodnotou předpokládaného vypínacího proudu (v kA) odpovídající jedné z normou stanovených hodnot, nejčastěji v procentech (25, 50, 75 a 100% Icu), vztažených k hodnotě Icu , tj. např. pro jistič s Ics = 75% Icu a Icu = 100kA je Ics = 75kA. Jističe musí hodnotu Ics vypínat opakovaně a záleží tedy pouze na projektantovi, s jakou mírou dlouhodobé spolehlivosti provozu chce počítat – zda jističe navrhne s ohledem na hodnotu Ics, nebo Icu. S tím souvisí i cena jističů.

Vedle uvedené často zmiňované mezní a provozní vypínací schopnosti si povšimněme i třetího parametru, o kterém je dobré alespoň vědět, a to v souvislosti s rozvaděči a se zkratovými proudy v síti.

Icm - jmenovitá provozní zkratová zapínací schopnost: hodnota zkratového proudu uvedená na jističi při příslušném jmenovitém napětí, jmenovitém kmitočtu a stanoveném účiníku. Vyjadřuje se jako maximální předpokládaný dynamický proud (maximální hodnota první půlvlny při započítání stejnosměrné složky zkratového proudu). Jmenovitá zkratová zapínací schopnost (Icm) je vždy vyšší, než jmenovitá zkratová vypínací schopnost (Icu , příp. Ics) a jejich minimální poměr je předepsán normou v rozmezí od 1,5 až do 2,2.

Do skupiny jističů se zahrnují i spouštěče motorů, které mají upravenou charakteristiku, která je určena speciálně pro jištění motorů. Vyznačují se možností nastavitelnosti nadproudových spouští a pro zajištění jejich správné ochranné funkce je nutné nastavit tepelnou spoušť na jmenovitý proud motoru, tj. spoušť nastavit na „proud nastavení“. Pro tyto jističe platí soubor ČSN EN 60947-4 Spínací a řídicí přístroje, Část 4: Stykače a spouštěče motorů.


Příklad vypínací charakteristiky jističe motorů

Ing. František Štěpán
Moeller Elektrotechnika s.r.o.
 

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933