Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jiří Kutáč: O Unii soudních znalců


Document Actions
Jiří Kutáč: O Unii soudních znalců
Statistiky požárních sborů uvádí 46 miliónů za škody vzniklé úderem blesku. Úder blesku do stromu a jeho přeskok zavinil smrt čtyř osob. Víte jaký časový interval mezi zábleskem a hromem signalizuje ohrožení života? Proč chránit i telefonní vedení?
Jiří Kutáč, ze dne: 22.01.2013


Na návštěvě brněnského studia Elektrika.tv se stručně zmíním o posledním dění Unie soudních znalců ...

Co je to blesk?
Blesk je přírodní fenomén, který se chová nezávisle na lidské činnosti. Ze sledování škod atmosférických výbojů nejen v České republice, ale také v zahraničí, je možno konstatovat, že lidé nemají na zemi dostatečný respekt k blesku.


Statistika škod
Přímé škody požárů způsobených bleskem podle Hasičského záchranného sboru dosáhly za rok 2011 výše zhruba 45.500.000Kč. Přitom o rok dříve byly škody zaviněné úderem blesku ani ne třetinové. Požár  způsobí především vyšší vrcholové hodnoty bleskového proudu, protože  energie blesku je dostatečná pro zapálení hořlavých materiálů. Jedná se zejména o dřevní konstrukce.

Na co je důležité upozornit je, že ve statistikách se do celkové částky nezahrnují škody, kde blesk nezpůsobil požár. Došlo pouze ke zničení elektrospotřebičů nebo k jiným škodám vzniklým indukovaným přepětím. Přitom právě tyto škody jsou nejčastější.



Požár domu způsobený úderem do telefonního vedení
Po přímém úderu do telefonního vedení došlo k zatažení části bleskového proudu do rodinného domu. Ke vší smůle, krabice pro vstup telefonního kabelu byla v ložnici. Přeskokem na vnitřní instalaci NN došlo ke vzniku požáru.  Zničena byla veškerá slaboproudá i silnoproudá instalace v domě.

Z tohoto případu je zřejmé, že pro rodinný dům nestačí instalovat pouze hromosvod, ale je ho potřeba také doplnit o svodiče typu 1 na vstupech do rodinného domu pro:
•    síť NN
•    telefonní vedení.
Pro ochranu před přepětím je nutno instalovat svodiče typu 2 a 3.



Smrt na golfovém hřišti

Na golfovém hřišti v Horním Hessensku v Německu došlo k tragické události, při které po úderu blesku zemřely tři golfistky, čtvrtá podlehla zraněním v nemocnici. Tato událost byla o to smutnější, že na tomto samém hřišti hráli golf jejich manželé, kteří byli sotva o 500m dále.

Blesk udeřil do stromu v těsné blízkosti jednoho z přístřešků, ve kterém byly ženy schovány. Následně přeskočil blesk ze stromu na přístřešek, který neměl hromosvod a z něj na golfistky, které pravděpodobně seděly vevnitř na lavičce.

Po nalezení žen, byla ihned na místo zavolána záchranka a oživování trvalo půl hodiny, neúspěšně.

Život na prvním místě!
Pamatujte, že pokud je čas mezi zábleskem a hromem do 10s, měli bychom okamžitě vyhledat bezpečný úkryt a nepohybovat se volně v přírodě. Je-li tento čas do 5s, jsme v přímém ohrožení života!

Doporučuji sledovat zprávy Unie SZ!
Učte se z chyb druhých!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933