Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Jindřich Nezval znovu před kamerou!


Document Actions
#EH: Jindřich Nezval znovu před kamerou!
Proč pamětník Jindřich Nezval? Proč se zabývat technickou minulostí, která se nevrátí a můžeme ji vnímat jen jako příběh? Neměli bychom na vše zapomenout a sledovat jen nové, moderní? Je přece nová, digitální doba. Většinu potřebných informací nosíme "v kapse". Proč řešit další hromadou starých tvrzení,když jsou zpravidla již překonaná? Apropo, učí se technik od filozofa nebo filozof od technika? Nebo je dobrý technik tak trochu i filozof? Co myslíte?
Miroslav Minařík, ze dne: 20.11.2017
reklama

Občas slýchávám: "Proč se stále hrabeš v minulosti?". Eckhart Tolle říká "... minulost nemá žádnou sílu nad přítomným okamžikem ..." nebo Dan Millman "Čas je nyní, místo je zde. Zůstaň v přítomnosti. Minulost změnit nemůžeš a budoucnost nikdy nepůjde takovým směrem, jakým plánuješ nebo doufáš".
S takovými podobnými výroky samozřejmě souhlasím, ovšem v duchovní, nikoliv technické rovině. Proč se tedy vydávat do odborné minulosti? Nemáme žít jen současností?

Pro změnu Jan Neruda napsal, že dějiny se podobají věčné stavbě babylonské věže. Skoro bych řekl, že psal o elektrotechnické normotvorbě pohledem běžného elektrotechnika. Množiny oborných oblastí se stále nafukují a novelizují tak, že to v konkurenčním prostředí v podstatě nelze mít vše a s jistotou pod kontrolou. Každý z nás žije v nějakých iluzích, které považuje za seriózní vědomosti a v mnohých případech jsme sami se sebou spokojeni.

Jako elektrikáři, technici, však víme, že v našem oboru se neděje nic jen tak samo od sebe. A pokud odhalujeme na stavbách technickou nefunkčnost, pátráme po důvodu nežádoucí poruchy. Co myslíte? Není to blízko známému karmickému zákonu příčin a následků?
A tak jsem kdysi začal sledovat osudy a příběhy odborníků před námi ...


Pomůže nám k něčemu sběr a rozbor situací? Možná ano ...
  • Zjistíme co se píše v učebnicích, normách a proč
  • Pokud jste analytický typ, vaše poznámky z dějin mohou být důležitými jádry vašich znalostí
  • Naučíme se rozumět nejen širším souvislostem, ale třeba i názvosloví, u kterého nám dojde, jak a proč vzniklo
  • Uvažováním nad stejnou věcí z jiných úhlů se smysl zcela obrátí nebo naopak potvrdí
Proto se normozpytec František Kosmák ve svém věku stále pohybuje v záplavě norem jako kapr ve vodě.

Co se objevuje z naší odborné minulosti v technických médiích?

Tu a tam se možná krátký historický exkurs objeví jako součást komerčního sdělení. Možná nějaký úryvek staré knihy. Ale ona historie chodí mezi námi a živá! My ji často nevnímáme. Nevnímáme, protože upřednostňujeme důležitější starosti a raději zůstáváme ve svých iluzích spokojenosti.

Jedním z těch, kteří odhalují nám dnes neznámé příčiny, je i Jindřich Nezval z Krumsína. Samozřejmě nemusí mít zrovna "pravdu pravdoucí", ovšem je to stále pohled odborníka, s odstupem času a v závislosti na dnes předkládaných tezích.



Mezi mladými tradičně není stáří chápáno jako konkurenční výhoda. Pravda, ona "mrštnost" s věkem vymizí. Ovšem přichází vlastnost, kterou lze označit za moudrost. A z čeho tato moudrost pramení? Ze zkušeností toho, co jsme zažili a přečetli. A tak čistě teoreticky tu dobu moudrosti lze částečně přiblížit a zvětšit naší vlastní investigativní aktivitou.


Žijeme v době, ve které máme přístup k obrovskému množství informací. Ale co je a není pravda? Pokud chceme předejít účelovým vysvětlováním nebo záměrnému zkreslování historie, dívejme se na naši elektrotechnickou historii s nadhledem a z více úhlů pohledu. Jen tak se "kýžené pravdě" opravdu alespoň přiblížíme.

A tak Jindřich Nezval bude jedním z těch, kteří vzpomínají na některé, dnes již zapomenuté nebo dokonce úsměvné situace našeho oboru.


Myslím, že se máte nač těšit!
Sledujte seriál #EH
Elektrotechnická historie na Elektrika.TV!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933