Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jednotný přístup k posuzování provozu spotřebičů a revizních lhůt


Document Actions
Jednotný přístup k posuzování provozu spotřebičů a revizních lhůt
Co je nového ohledně revizí spotřebičů mezi něž je zahrnuto i elektrické ruční nářadí? Víte do jakých skupin a podle čeho jsou rozděleny spotřebiče a elektrické ruční nářadí? Proč jsou příslušné tabulky z norem ČSN 331600 a ČSN 331610 předepisující lhůty revizí sloučeny?
Michal Kříž, ze dne: 15.04.2010
reklama

Pokud se týká revizí spotřebičů (mezi něž je zahrnuto i elektrické ruční nářadí), je navrženo, že

  1. připevněné spotřebiče se revidují ve lhůtách stanovených pro elektrickou instalaci spolu s elektrickou instalací – přitom se může využít metod uvedených v ČSN 33 1600, nebo pokud to postačuje, postupuje se podle ČSN 33 2000-6 či návodu výrobce – záleží na okolnostech,
  2. nepřipevněné spotřebiče se revidují ve lhůtách stanovených v ČSN 33 1600 podle ČSN 33 1600, a to podle toho, jestli se jedná o
    • spotřebiče držené v ruce, nebo o
    • ostatní nepřipevněné spotřebiče.

Další připomínky vedly k dalšímu zjednodušení normy v otázce revizních lhůt. Byl to nesouhlas z hlediska rozdělení elektrického nářadí podle počtu hodin, ve kterých je za rok používáno, což je v praxi těžko realizovatelné z těchto důvodů:

  • Téměř každý provozovatel provozující elektrické ruční nářadí má zájem investovat do revizí elektrického ručního nářadí co nejméně času i financí. Vznikají tak situace, kdy provozovatel elektrického ručního nářadí na stavbě je schopen konstatovat,
    že se sbíječka na dané stavbě používá méně než 100 pracovních hodin za rok, protože není skoro zapotřebí.
  • Stejně tak tomu je s novým elektrickým ručním nářadím. Jak u nové vrtačky stanovit četnost provádění revizí, když nevíme v jakém "režimu" bude používána.

Proto bylo navrženo a nakonec akceptováno začlenit elektrické ruční nářadí do tabulky 1 (stanovující lhůty revizí) mezi spotřebiče držené v ruce a pouze konstatovat, že v případě, že pokud elektrické ruční nářadí bude používáno velmi často, měl by provozovatel interním předpisem stanovit lhůty kratší, než udává tabulka 1. Takže jak spotřebiče, tak elektrické ruční nářadí (zahrnuté mezi spotřebiče držené v ruce) jsou rozděleny do skupin podle užívání:

  • Skupina A - Spotřebiče poskytované formou pronájmu dalšímu provozovateli nebo přímému uživateli.
  • Skupina B - Spotřebiče používané ve venkovním prostoru (na stavbách, při zemědělských pracích atp.).
  • Skupina C - Spotřebiče používané při průmyslové a řemeslné činnosti ve vnitřních prostorách.
  • Skupina D - Spotřebiče používané ve veřejně přístupných prostorách (školy, kluby, hotely, internetové kavárny atp.).
  • Skupina E - Spotřebiče používané při administrativní činnosti.

K tomu je doplněno i vysvětlení, že rozdělení do skupin nemá vliv na vlastní průběh revize. Toto rozdělení je důležité pro provozovatele, aby mohl určit lhůty revizí podle tabulky 1 v normě. Pokud pracovníkovi, který provádí revizi, není známo, do které skupiny je revidovaný spotřebič zařazen, nebrání mu to v řádném provedení revize.

Na základě zařazení elektrického ručního nářadí mezi elektrické spotřebiče držené v ruce jsou tabulky z norem ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610 předepisující lhůty revizí pro elektrické ruční nářadí a pro elektrické spotřebiče rozdílným způsobem sloučeny do jediné tabulky.

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933