Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jednofázové motory


Document Actions
Jednofázové motory
Které výkony motorů se často objevují jako jednofázové? Na co je trvale u dvoufázově zapojených motorů připojena hlavní fáze statorového vinutí? Jak volíme velikost rozběhového kondenzátoru? Čím vzniká u motoru eliptické točivé magnetické pole? O kolik procent je snížen výkon motoru je-li třetí fáze použita pouze jako rozběhová, za chodu odpojená?
Přednášející, ze dne: 30.07.2008
reklama

Jednofázové motory
Malé motory (výkonu asi do 1kW) se často vyskytují jako jednofázové. Mají vždy klecový rotor. Jejich magnetické pole je střídavé pulzační, takže z klidu se jako takové nemohou rozběhnout. Bývají dvou typů, s pomocnou fází nebo se stíněnými póly.

Motory s pomocnou fází se rozbíhají jako dvoufázové. Hlavní fáze statorového vinutí je trvale připojena na jednofázové napětí. Druhá, pomocná fáze stejného provedení, popř. s jiným počtem závitů, se připojuje na stejné jednofázové napětí přes vhodnou impedanci (nejlépe se hodí kondenzátor, zajišťující největší záběrový moment). Pomocná fáze, navinutá jiným vodičem s větším odporem, se připojuje přímo. Podle provedení může být pomocná fáze připojena trvale nebo pouze po dobu rozběhu. Spínání pomocné fáze je bezkontaktní.

Rozběhový kondenzátor s kapacitou nejméně 70nF/W výkonu (v síti 230V, 50Hz), ale pro dosažení dostatečného záběrového momentu i mnohonásobně větší, může mít kapacitu až řádu stovek IJF. Obvykle bývá elektrolytický.

Motory s trvale připojeným suchým kondenzátorem mají lepší vlastnosti.

Jako jednofázový může pracovat i běžný trojfázový motor, jestliže vinutí jeho třetí fáze má předřazenu vhodnou impedanci. Podle použité impedance má pak motor někdy plný, většinou však asi o 20 až 40% zmenšený výkon. Je-li třetí fáze použita pouze jako rozběhová, za chodu odpojená, je výkon motoru asi 45 až 50% jmenovitého a záběrový moment okolo 90 až 150% jmenovitého točivého momentu v trojfázovém chodu.

Motory se stíněnými póly mají stator s vyniklými póly.


Pro větší náhled kliknout.
 

Část průřezu každého pólu je obepnuta závitem nakrátko z neizolovaného měděného vodiče, vytvářejícím v magnetickém poli motoru zpožděnou složku. Jejím přispěním vzniká eliptické točivé magnetické pole, takže motor vyvozuje jistý, poměrně malý záběrový moment, postačující k rozběhu s přiměřenou zátěží.

Ing. Ota Roubíček

Více o motorech zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933