Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jednoduché určení jištění (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.01.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jednoduché určení jištění


Jednoduché určení jištění
Znáte tabulky z ČSN 33 2000-5-523? Pokud nemáte zrovna na pracovní ploše svého PC nainstalovaný SICHR, můžete zkusit jednoduché určení zde!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.01.2008

Znáte tabulky z ČSN 33 2000-5-523? Pokud nemáte zrovna na pracovní ploše svého PC nainstalovaný SICHR, můžete zkusit jednoduché určení zde!

Teplotu v tomto případě uvažujeme pouze 30°C. Určit předřazeného jističe je pak snadné. Stačí zadat tyto vstupní hodnoty:

A co můžete očekávat za výsledek?
Po zadání vstupních proměnných a kliknutí na tlačítko "Vypočítat" se objeví v horní části obrazovky zelené pole s podobnou zprávou: ...

Pro měděné vedení z vodičů nebo kabelu, s izolací PVC, uložené způsobem B1, při průřezu vodiče 2,5mm2, pro 2 zatížené vodiče, je možné vodiče zatížit proudem 23.0A.

... to znamená, že předřadíme nejbližší nižší hodnotu jističe nebo pojistky.

POZOR!
V úvahu nejsou brány Přepočítací součinitele na harmonické proudy ve čtyř a pěti žilových kabelech, z nichž čtyři žíly vedou proud. Ty naleznete v informativní příloze ČSN 33 2000-5-523 ed. 2. A také "Redukční součinitele pro seskupení vodičů nebo kabelů se mohou uplatnit na seskupení izolovaných vodičů nebo kabelů, které mají stejnou maximální provozní teplotu".

 

Výpočet zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.