Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Je certifikování rozvaděčů stále nutností?


Document Actions
Je certifikování rozvaděčů stále nutností?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
ze dne: 8.05.2010
reklama

Radek Červený - montáže nn, Brněnsko


RB: Myslíš si, že je nutné dávat každý rozvaděč certifikovat?
RČ: Vím, že hodně kolegů nesouhlasí s povinnou certifikací u všech druhů rozvaděčů. Avšak pokud se budou dělat taková zvěrstva, která jsou kolikrát k vidění v praxi, tak těžko prosadíme změnu. Například domovní do 36modulů a 25A by tu certifikaci nemuseli mít.
Nejdříve je ale potřeba zbavit se lidí, co to neumí, nemají ponětí o řemeslné cti ani zodpovědnosti a kazí to nám ostatním. Potom můžeme vymýšlet, které rozvaděče z této povinnosti vyjmout.
RB: U velkých rozvaděčů máš jasné stanovisko - vždy certifikovat?
RČ:
Samozřejmě mluvíme o drobných rozvaděčích, u velkých není o čem diskutovat. Tam jsou úplně jiná rizika ke zohlednění. Ale i ty malé domovní, když tam budeš mít čtyři stykače, tak už je to také úplně někde jinde.


Pavel Horský - projekce a montáže nn, Podbořansko

Velké samozřejmě ano, ale u klasických bytových rozvaděčů do 28modulů to považuji za zbytečný nesmysl. Myslím si, že tyto certifikovat nedává 80% elektrikářů. Vždyť je to vlastně stavebnice z přístrojů/zařízení, jež mají vlastní osvědčení a jen se to poskládá. Každý kutil si to může postavit doma a mě za to budou nadávat a sankciónovat?


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

Jistěže ano, jde o bezpečnost a alespoň se odpovědnost přenese na někoho jiného. Sice obsahují certifikované výrobky, ale třeba i bomba je složená z běžně dostupných produktů, ale je z toho nebezpečná bomba.


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Já tedy dávám každý rozvaděč certifikovat. Nicméně si myslím, že je to zbytečně přehnané, co po nás zákon vyžaduje v tomto směru. Jeho zjednodušení by určitě prospělo věci a byla by to velká pomoc i usnadnění práce nám řemeslníkům.


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

Nedávám, protože si nechávám rozvaděče komplet udělat u jedné firmy. Jinak osobně jsem pro uznávání rozvaděčů druhé třídy, které jsou složené z certifikovaných komponentů. Ovšem u ostatních tříd je ta certifikace nutná.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933