Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Je certifikování rozvaděčů stále nutností? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Je certifikování rozvaděčů stále nutností?


Je certifikování rozvaděčů stále nutností?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
ze dne: 8.05.2010


Radek Červený - montáže nn, Brněnsko


RB: Myslíš si, že je nutné dávat každý rozvaděč certifikovat?
RČ: Vím, že hodně kolegů nesouhlasí s povinnou certifikací u všech druhů rozvaděčů. Avšak pokud se budou dělat taková zvěrstva, která jsou kolikrát k vidění v praxi, tak těžko prosadíme změnu. Například domovní do 36modulů a 25A by tu certifikaci nemuseli mít.
Nejdříve je ale potřeba zbavit se lidí, co to neumí, nemají ponětí o řemeslné cti ani zodpovědnosti a kazí to nám ostatním. Potom můžeme vymýšlet, které rozvaděče z této povinnosti vyjmout.
RB: U velkých rozvaděčů máš jasné stanovisko - vždy certifikovat?
RČ:
Samozřejmě mluvíme o drobných rozvaděčích, u velkých není o čem diskutovat. Tam jsou úplně jiná rizika ke zohlednění. Ale i ty malé domovní, když tam budeš mít čtyři stykače, tak už je to také úplně někde jinde.


Pavel Horský - projekce a montáže nn, Podbořansko

Velké samozřejmě ano, ale u klasických bytových rozvaděčů do 28modulů to považuji za zbytečný nesmysl. Myslím si, že tyto certifikovat nedává 80% elektrikářů. Vždyť je to vlastně stavebnice z přístrojů/zařízení, jež mají vlastní osvědčení a jen se to poskládá. Každý kutil si to může postavit doma a mě za to budou nadávat a sankciónovat?


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

Jistěže ano, jde o bezpečnost a alespoň se odpovědnost přenese na někoho jiného. Sice obsahují certifikované výrobky, ale třeba i bomba je složená z běžně dostupných produktů, ale je z toho nebezpečná bomba.


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Já tedy dávám každý rozvaděč certifikovat. Nicméně si myslím, že je to zbytečně přehnané, co po nás zákon vyžaduje v tomto směru. Jeho zjednodušení by určitě prospělo věci a byla by to velká pomoc i usnadnění práce nám řemeslníkům.


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

Nedávám, protože si nechávám rozvaděče komplet udělat u jedné firmy. Jinak osobně jsem pro uznávání rozvaděčů druhé třídy, které jsou složené z certifikovaných komponentů. Ovšem u ostatních tříd je ta certifikace nutná.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.