Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

JAN FRANĚK - Kde se berou elektroúdržbáři vesnic?


Document Actions
JAN FRANĚK - Kde se berou elektroúdržbáři vesnic?
Jak se žije řemeslníkovi v oblasti domovních elektroinstalací v okolí Kolína? Videorozhovor s Janem Fraňkem popisuje problematiku odborných prací na vesnicích. Jak se stal elektrikářem, jak se pracuje na vesnicích s klienty, jakou má ve svém okolí konkurenci.
Miroslav Minařík, ze dne: 30.03.2009
reklama

 

Živý rozhovor s
Janem Fraňkem sledujte zde ...

Zkrácený přepis sledujte zde ...

Jak jsi přišel k tomu, že jsi elektrikář? Jak se to stalo, kdo to vymyslel?
Já. Od dětství se mi to líbilo. Dostal jsem nějakou stavebnici, kde se zapojily dráty, rozsvítila se žárovička atd. A pak jsem začal sám laboroval, vyplácal jsem spoustu plochých baterií, které tenkrát stály nějakých 2,80 Kč. Fascinovalo mě to, že se kus drátku zahřeje, když ho přiložím k baterii. No pak jsem se prostě rozhodl, když to tak v uvozovkách řeknu, pro "sprostého" elektrikáře, tak jsme navštívili jednoho elektrikáře a povídali jsme si nějakou dobu a řekl jsem, že bych to chtěl zkusit. Tak jsem to zkusil. Od té doby to dělám.

Jak ses dopracoval k živnosti, kterou máš?
K živnosti .. Moc jsem si nepřál být na volné noze. V podstatě musím říct, že mi vyhovovalo jako většině zaměstnanců být zaměstnancem. Ale přišlo období, kdy člověk ztratí jistotu a rád by ji zpátky. Chtělo to nějakou změnu, tak jsem ještě v té chvíli začal shánět práci jako zaměstnanec, zkoušel jsem to tady v okolí u několika firem a zjistil jsem, že firmy nemají ani tak zájem o zaměstnance jako o "ičaře", protože je to samozřejmě jednodušší. Když není práce, tak s nimi nemají žádné starosti. Ta firma měla pár zaměstnanců a doplňovala to těmi ičaři. Známý schwarzsystém, o kterém se teďka hodně mluví. Tak jsem pracoval, šetřil, koupil jsem si vrtačku, nářadí, aku-vrtačku atd. A až jsem byl vybavený, tak jsem zjistil, že tu firmu už tak moc nepotřebuji, protože nějaká práce se mi furt cpala i mimo ně, tak jsem je opustil, i když do dneška pro ně ještě občas něco dělám. Taky mají v Kolíně velkoobchod, takže u nich nakupuju a díky tomu, že jsem u nich dřív pracoval, tak máme i poměrně dobré vztahy, řekl bych až tak trochu nadstandardní. Je to velká výhoda, že si třeba můžu nabrat materiál na akci a to, co nezpracuju, můžu vrátit, když to samozřejmě není poškozené, špinavé atd. Oni mi to odepíší a zákazník opravdu platí jen to, co jsem u něho spotřeboval. Což znamená, že ani nemusím držet velký sklad, a to je velikánská výhoda.

Na silnoproudu je servis pro občanskou výbavu?
Převážně je to pro ty občany, občas i pro nějaké ty firmy, dřív jsem dělal více těch průmyslových instalací. Hodně jsem dělal třeba truhlárny, kancelářské prostory a halu, což jsem měl na starost jako ičař pro jednu firmu. Měření regulace jsem dělal poměrně dlouho. Dneska měření a regulace trochu opouštím, protože pro to není práce, abych v tom víc pokračoval. Spíš jsem teď montoval pár kamerových systému a hlavně zabezpečovačky. A jak říkáš, ta občanská vybavenost, ty rodinné domy a drobný průmysl. Ale rodinné domy, byty .. toho je nejvíc.

Řekl bys, že máš tady u Kolína nějakou konkurenci?
Mám, určitě. V Zásmukách je určitě kvalitní konkurence. Pak tu je konkurence, dnes říkám v úvozovkách, dřív byla, ale dnes už asi ne.
Kolik bys řekl, že se na tady na 10 km2 uživí elektrikářů?.
Moc ne. Je to těžké. Té práce je poměrně dost, ale když to řekneš na 10km2, tak tam toho zase tak moc není. Zvlášť tady na vesnici. Sice se tady taky staví, ale jinak to jsou spíše drobné rekonstrukce a opravy.

Takže takový elektroúdržbář vesnice?
Přesně tak. I veřejné osvětlení tady obstarávám, takže jednou za 3 měsíce objednávám plošinu a večer, když jezdím z práce, tak ty vesnice objedu, zkontroluju, co nesvítí, zapíšu si to a když je toho víc a je dobré počasí, tak objednám plošinu.

Řekni mi prosím tě, jak ty, který pracuješ, jsi činný v oboru, takže přicházíš s tím dnes a denně do styku, myslíš si, že bys na rok odložil předpisy a že by ses na to ani nepodíval? Jakou úsečku bys u praktika, který dělá údržbu těchto zařízení, viděl? Jaký by měl být interval, aby kouknul, jestli se něco náhodou nezměnilo?
V tomto směru si myslím, že jednou za 3 roky "50", je málo. Ne že dělat zkoušky na "50" je málo, ale školení jednou za 3 roky je málo. Sám jezdím 2x ročně do Brna, kde se dozvídám různé novinky, i když je fakt, že hodně novinek se vždycky dozvíme mezi sebou, v diskuzích, a to je vlastně to největší učení pro mě. Protože občas mi trochu dělá problém čtení strohých norem, když to tak řeknu, protože si to přečtu, zapamatuju si určité věci, které mě zaujaly. Ale pak se řeší nějaký problém třeba na těch diskuzích a pak zjistím, že jsem se třeba v něčem zmýlil, že jsem měl jiný pohled než ti ostatní, tak to musím poopravit. Proto oceňuji diskuze, protože když něco nevím, tak vždycky můžu dát dotaz a nebo se učím z toho, co se lidi ptají a z toho, jak lidi odpovídají. To mi hrozně pomáhá, to je lepší než jednou za rok jet na školení. Je lepší se takto po troškách vzdělávat celý rok. Zjistím, že jsem si něco myslel chybně, dokonce i chybně prezentoval, tak si pak příště už dám velký pozor, abych to neudělal podruhé. Protože nikdo z nás není neomylný.

Koho bys v diskuzích označil jako svého oblíbeného diskutujícího, s kým se ti dobře diskutuje nebo na čí odpověď čekáš?
Líbí se mi odpovědi Petra Doležala a Štefana Beláňě, to jsou studnice moudrosti!

Kontakt na Jana Fraňka: 728 171 585  (Cluster klapka 115). Prohlédněte si všechny jeho příspěvky zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933