Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jaký je vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jaký je vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost?


Jaký je vliv kvality veřejného osvětlení na dopravní nehodovost?
Jak ovlivní noční dopravní nehodovost v obcích rekonstrukce veřejného osvětlení nebo přechod na bílé světlo? Tím se zabývaly tři nezávislé analýzy speciální pracovní skupiny. První analýza potvrdila nárůst dopravních nehod o 121 procent po výrazném zhoršení kvality veřejného osvětlení. Podle druhé analýzy došlo v místech po zlepšení dopravního osvětlení ke snížení počtu nehod o 83 procent. Třetí analýza pak prokázala, že přechod na bílé světlo snížil nehodovost o 52 procent.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.02.2016


Výsledky a průběh analýz podrobně popsal předseda SRVO Jiří Skála.



Krátce o SRVO
Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení v dnešní podobě vznikla transformací, a je tedy přímým pokračovatelem tematické skupiny číslo 12 CIE/ČSVTS Veřejné osvětlení. Skupina vznikla v tehdejším Československu v roce 1961 z rozhodnutí předsedy ČNK CIE a viceprezidenta CIE Ing. Švehly a předsedy ČSTV – sekce Osvětlování Ing. Netušila. Tematickou skupinu číslo 12 sestavoval Ing. Polan a prvním předsedou byl Ing. Běhal. Impulsem k vlastnímu vzniku SRVO bylo ukončení činnosti zmíněné tematické skupiny a snaha jejích členů o kontinuitu činnosti v této oblasti. Za datum vzniku je tedy možno považovat 11. duben 1991, kdy byla společnost zaregistrována. Vrcholným orgánem Společnosti jsou Valné hromady, na nichž probíhají volby předsedy, místopředsedy, předsednictva a revizní komise. Cílem SRVO je pořádání přednášek, konferencí, kurzů a jiných setkání za účelem šíření osvěty a aktuálních informací z oblasti veřejného osvětlení, účast na konferencích a přednáškách, publikační činnost o aktuálních informacích z oblasti veřejného osvětlení (zpravodaj, směrnice, normy, doporučení i odborné časopisy), poradenská činnost a spolupráce s orgány státní správy, univerzitami, občanskými sdruženími i profesními organizacemi.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s. - Pod Vysílačkou 1387, Praha 5 - - predseda@srvo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.