Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ARKYS: Chybí vám nějaká informace o systému Merkur 2?


Document Actions
ARKYS: Chybí vám nějaká informace o systému Merkur 2?
Proč použít drátěný žlab před žlabem z plného plechu? Proč použít Merkur 2? Proč je montáž drátěného žlabu snazší a rychlejší? Jaké je k dispozici příslušenství? Jaké nářadí je potřebné k montáži? Jak se pracuje s drátěným žlabem v členitém terénu? Jakou má Merkur 2 odolnost proti požáru? Jaká je povrchová úprava této konstrukce? Na první pohled by se dalo říci, že může být jedno, jaký typ kabelového žlabu pro instalaci použijeme, zda oceloplechový či drátěný, ale opak je pravdou ...
Komerční sdělení, ze dne: 13.10.2016

Není to jedno?

Správná volba systému může výrazně zjednodušit montáž, omezit vznik problémů obzvláště tam, kde není zpracována detailní výkresová dokumentace, snížit výdaje za nákup dodatečného příslušenství a hlavně významně zkrátit dobu samotné montáže. Všechny tyto výhody přinášejí především drátěné kabelové žlaby.

Proč drátěné žlaby?
Drátěné kabelové žlaby jsou svojí jednoduchou konstrukcí a způsobem montáže vhodné jak pro rozvody ve vnitřním, tak i venkovním prostředí. Tento typ žlabů se ocení pro svou flexibilitu v členitém prostředí (stavební překážky) nebo kde musí montér s instalací kabelové trasy improvizovat.



Proč volit systém MERKUR 2?

Tento typ drátěného žlabu, díky své konstrukci, kvalitě zpracování a montáži, se stal oblíbeným a velice prodávaným drátěným žlabem na českém trhu.

Velmi snadná a rychlá montáž
Díky nízké hmotnosti žlabu MERKUR 2, jeho velké variabilitě, flexibilitě, snadnému odbočování a křížení tras je instalace velmi snadná a rychlá. To vše je podpořeno zajímavým typem spojky SZM 1, popřípadě novým typem bezšroubové rychlospojky SZM 1-R pro pevné spojení jednotlivých dílů. Ze žlabu je možné snadno vyústit kabeláž bez nutnosti použití speciálních montážně a finančně náročných prvků.


Kabelový oddělovač KOM

Pro větší náhled kliknout!



Nejběžnějším způsobem montáže je nástěnná montáž, která se používá pro horizontální vedení jednoho nebo více pater kabelových tras po svislých plochách stavby. Dalším způsobem montáže je plochá (stoupačková) montáž, která je vhodná pro svislé vedení tras.


Nástěnná montáž
Pro větší náhled kliknout!



Velmi rozšířeným druhem montáže je prostorová podvěšená nebo závěsná montáž, která se používá pro vedení tras kotvených do stropu. Nainstalované kabelové trasy mohou sloužit jak pro silnoproudé, tak pro slaboproudé rozvody a obě varianty jsou klasifikovány s funkční integritou.

Závěsná montáž
Pro větší náhled kliknout!



A co příslušenství?

K dispozici jsou víka, přepážky, spojky, tvarovací sady, držáky, nosníky, podpěry, stojny a velký výběr kotvící techniky.

Co je potřebné k montáži
Tvarování drátěných kabelových žlabů je velmi jednoduché. Vystačíte si pouze s nůžkami se speciálním bočním břitem, tvarovací sadou TSM, spojkami SZM 4 a šrouby s maticemi. Nepotřebujete tak žádné speciální díly (kolena, T-kusy, kříže atd.), jako u oceloplechových žlabů, které jsou často dražší, než samotný žlab.

Kabelový svod KSM
Pro větší náhled kliknout!


Variabilita
Drátěný kabelový žlab můžete lehce přizpůsobit aktuálním podmínkám stavby. Představte si, že jste si v kanceláři nad výkresovou dokumentací naplánovali celou trasu, ale před vámi na stavbě jiná profese instalovala vzduchotechniku, se kterou jste nepočítali.
V případě použití drátěného žlabu si během chvilky vytvarujete aktuálně jinou potřebnou trasu, která bude vyhovovat daným podmínkám. V případě oceloplechového žlabu byste museli nakoupit nové doplňkové tvarovací díly. To stojí čas i peníze a prodlužuje se tím doba montáže. Tvarováním drátěných žlabů docílite libovolných tvarů, rovinného, prostorového tvarování a křížení nebo napojování tras.

Bezšroubová rychlospojka SZM 1-R
Pro větší náhled kliknout!



Prokazatelné přednosti
Otevřená drátěná konstrukci žlabu MERKUR 2 má velmi dobrý průchod vzduchu a tím se dosahuje výrazně lepšího chlazení kabelů než u žlabů oceloplechových. Konstrukce také eliminuje shromažďování práškových látek a bujení mikrobů, což představuje minimální nároky na pravidelnou údržbu kabelových tras.

Odolnost proti požáru

Systém je vysoce odolný proti požáru. Díky pevnosti a tuhosti, dosahuje parametrů i v oblastech s požadavkem na instalaci požárně odolných tras s mimořádnou odolností až 120 minut. Systém MERKUR 2 získal při zkouškách na požární odolnost klasifikace P 90-R a PH 120-R s výrobci kabelů Prakab, NKT a Elkond.



Povrchová úprava
Na dlouhodobou funkci instalovaných kabelových tras má zásadní vliv zejména povrchová úprava všech jejich částí. Systém kabelových žlabů MERKUR 2 je dodáván v následujících provedeních. Galvanické zinkování GZ galvanický zinek povlak elektrolyticky vyloučeného zinku o síle 12 - 15 mikronů. Tato povrchová úprava je lesklá a podobá se chromovému povlaku. Pro zvýšení korozní odolnosti zinkového povlaku se používá chromátovací přípravek v modrém odstínu. Sendzimirové zinkování SZ sendzimirový zinek je metoda povrchové úpravy ocelového plechu válcovaného za
studena, který prochází lázní žárového zinku. Celou technologii výroby si lze nechat zaslat níže uvedenou objednávkou.


Stručný závěr
  • Výhodou žlabů MERKUR 2 je flexibilita a rychlost při montáži.
  • Lze je snadno spojovat a jednoduchým střihem vytvářet odbočky a křížení tras bez potřeby tvarových prvků a vývodek.
  • Jsou vhodné k ukládání vodičů a kabelů v prostorech se zvýšenými požadavky na ochlazování kabeláže díky dobrému proudění vzduchu.
  • Snadno se čistí, neboť se na nich nedrží prach a další nečistoty.
  • Uplatnění např. v potravinářském průmyslu.
  • Tento žlab je vhodný pro instalaci trasy s funkční integritou (požární odolností).
  • Pro montážní pracovníky je k dispozici přehledný manuál tvarování, který je součástí katalogu MERKUR 2. Tento manuál Vás povede krok za krokem, jak vytvořit tvarovací prvky.

 


POKUD PRACUJETE V OBORU

máte možnost si zažádat o další parametry,
aktuální katalog nebo pozvánku na školení

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933