Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak si počínat v diskusi se svými názorovými oponenty


Document Actions
Jak si počínat v diskusi se svými názorovými oponenty
V diskusi mezi zastánci odlišných názorů mnohdy narušuje nebo zcela znemožňuje křečovitá snaha si druhého člověka démonizovat a podsouvat mu vysloveně záporné úmysly, popř. jej vykreslovat jako totálního idiota, který není schopen vymanit se ze své primitivní názorové omezenosti. Jak si obratně počínat se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.07.2011
reklama


V diskusi mezi zastánci odlišných názorů mnohdy narušuje nebo zcela znemožňuje křečovitá snaha si druhého člověka démonizovat a podsouvat mu vysloveně záporné úmysly, popř. jej vykreslovat jako totálního idiota, který není schopen vymanit se ze své primitivní názorové omezenosti.

Americký liberální ekonom Rakouské školy Steven Horwitz, přednášející na St. Lawrence Univerzity v Cantonu (stát New York), se věnuje nejen makroekonomii a měnové teorii, ale také výzkumu komunikačních dovedností.

Ve svých poznámkách (The Freeman/Ideas on Liberty) předkládá tolerantním čtenářům základní pravidla korektní diskuse, které by měli zúčastnění aktéři dodržovat:

  • Pokud není jednoznačně prokázán opak, vycházejte z předpokladu, že záměry jiných lidí jsou dobré a jejich cílem je změnit stav věci k lepšímu.
  • Nepřipusťte však, aby si ostatní lidé monopolizovali morální "výšiny". Sami pro sebe; trvejte na tom, že vy také chcete změnit svět k lepšímu.
  • Seznamte se pokud možno co nejhlouběji. S odlišnými stanovisky a protiargumenty vůči postoji vašemu.
  • Důsledně se v praxi držte toho, co německý ekonom Ludwig Lachmann nazýval "principem vstřícné interpretace", tj. interpretujte výroky i argumenty ostatních lidí v co nejlepším a nepříznivějším světle.
  • Předkládejte své vlastní dobře promyšlené argumenty a podložte je relevantními důkazy.
  • Otevřené uznejte případy, kdy vaše argumentace či důkazy mají slabinu nebo mohou být příliš jednostranné. Tím ukazujete svoji otevřenost a nepředpojatost i schopnost posoudit kvalitu svých argumentů s kritickým odstupem.
  • Posléze, čiňte vše uvedené s úsměvem na tváři a s jemným smyslem pro humor. Toto umění mistrovsky ovládal americký liberální ekonom světového významu a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman (1912-2006), který byl podle soudu autora nejefektivnějším obhájcem svobody ve 20. století.

Tento článek je ukázkou z časopisu Elektrotechnika v praxi 5-6/11

Cena časopisu je 80,-Kč/kus, předplatné na rok 2011 je 480,-Kč + poštovné a balné

Pokud máte o časopis zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Jindřich Babarík BAEL
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933