Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak se provádí revize měřicích přístrojů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.04.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak se provádí revize měřicích přístrojů


Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?
Leoš Koupý, ze dne: 24.04.2015



Přestože se pozornost uživatelů v souvislosti s údržbou měřicího přístroje soustřeďuje převážně na funkčnost přístroje, a tedy na ověřování jeho měřicích schopností prováděním pravidelných kalibrací, nemělo by se zapomínat ani na údržbu z hlediska jeho bezpečného používání. I v tomto případě platí, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem.

Pokud jsou měřicí přístroje napájené ze sítě, pak podle ČSN 33 1600 ed.2 je na nich nutno provádět revize ověřující jejich elektrickou bezpečnost při používání. Jedná se jednak o stolní přístroje napájené z elektrické instalace a zejména pak o přístroje určené k měření při kontrolách a revizích elektrických spotřebičů. Pokud měří unikající proudy, jsou vždy napájeny ze sítě, a proto podléhají revizím podle ČSN 33 1600 ed.2 tak, jako každý jiný elektrický spotřebič. Pro určení lhůt periodických revizí se přístroje určené k revizím elektrických spotřebičů obvykle zařazují do skupiny C podle rozdělení spotřebičů uvedeného v ČSN 33 1600 ed.2. Při revizi přístroje je nutné postupovat v souladu s dokumentací dodávanou výrobcem, která by měla obsahovat pokyny pro ověření bezpečnosti přístroje (kontrolu a revizi), a pro zabezpečení správné funkce (kalibrace).

Měřicí přístroje pro měření na elektrických spotřebičích, pokud měří unikající proudy i jinými metodami než jen náhradní, jsou vždy konstruovány ve třídě ochrany II, neboť ochranný vodič jejich síťového přívodu slouží při měření jako měřicí nebo má i jiné funkce.

Jejich revize tedy spočívá v:

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.