Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak připojujeme vodiče přípojek


Document Actions
Jak připojujeme vodiče přípojek
Čím se k holým vodičům venkovního vedení připojují vodiče přípojek? Podle čeho se volí velikost svorek? Jak se řeší spoje AL a Cu? Lze použít i nerozebíratelný (lisovaný) spoj? V kterém případě se nemusí použít při dotahování spoje momentový klíč? Kolik znáte způsobů připojení vodičů přípojek? Která norma obsahuje doporučení pro volbu metod omezujících teplotu svorek v provozu? Lze odbočování vodičů provádět pomocí izolovaných propichovacích svorek?
Václav Macháček, Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.09.2017
reklama


K holým vodičům venkovního vedení se vodiče přípojek (bez rozdílu, zda se jedná o přípoj­ky provedené ze závěsných kabelů, izolovaných vodičů nebo z vodičů AlFe) připojují převážně pomocí univerzálních svorek.

Pro větší náhled kliknout!

Univerzální svorky lze použít jak pro prou­dové spoje vodičů, tak pro ukončení holých vodičů (tam, kde se nebandážuje), případně při provádění bezpečnostního závěsu. Velikost svorky se volí podle průřezu vodiče hlavního vedení. Na připojení vodičů odboču­jící přípojky lze použít svorky dle typového označení výrobce ELBA Kremnica - Slovakia.
 
Na proudové spojení lana AlFe s vodičem Cu je nutné použít svorku odpovídajícího prove­dení, případně s Cupalovou vložkou, která se vkládá mezi svorkované vodiče.


Provedení univerzálních svorek na proudové spojení vodičů AlFe, Fe a Cu.


Vodiče přípojek se mohou připojit k holým vodičům venkovních vedení též nalisováním od­ bočných svorek C. Svorky se používají na nerozebíratelné proudové spojení vodičů Al a AlFe, lze je však použít i pro další účely obdobně jako svorky univerzální. Při volbě a použití svorek se vychází z ka­talogu a montážního návodu výrobce. V tabulce 18 jsou uvedeny odbočné svorky C dle typo­vého označení výrobce ELBA Kremnica - Slovakia. Je-li venkovní vedení z izolovaných vodičů, provádí se odbočení vodičů přípojky po­mocí izolovaných propichovacích svorek. Svorky se dodávají v různých typech převážně pro průřez vodiče hlavního vedení 10 až 95mm2, pro průřez odbočujícího vodiče 10 až 50mm2 a pro odbočení Al-Al, Al-Cu. Někte­ré typy svorek bývají vybaveny šroubem s trhací hlavou, takže při montáži není nutný momentový klíč. Při montáži svorek bez trhací hlavy je nutné svorky dotáhnout předepsa­ným utahovacím momentem, a to až 26Nm.

Odbočování vodičů pomocí izolovaných propichovacích svorek lze provádět při použití izolovaného nářadí a stanoveného technologického postupu metodou prací pod napětím.

Reálné foto Milan Karvánek

V kabelových rozvodných skříních (rozpojovacích, jistících i přípojkových), případně v roz­vaděčích nízkého napětí transformoven vn/nn, se mohou vyskytovat následující způsoby při­pojení vodičů přípojky:

  • pomocí kabelového oka nalisovaného na vodič a připojeného na svorník pojistkového spod­ku nebo jističe (technologie lisování kabelových ok a lisovacích spojek vodičůje popsána v li­teratuře),
  • pomocí třmenových V-svorek,
  • stočením plného vodiče Al do oka- max. průřez vodiče 25mm2- a připojením na svorník s plo­chou a pružnou podložkou (provedení dle dříve platné ČSN 37 0606 čl. 23 - dnes TNI 370606 Mechanické spojování hliníkových vodičů a hliníkových vodičů s měděnými vodiči),
  • přímým připojením vodiče pod příložku U (max. průřez 35mm2), nebo do příložkové svorky P (max. průřez 50mm2)

Reálné foto Jan Franěk

Při připojování vodičů Al je nutné dodržovat stanovené a praxí ověřené hodnoty utahovacích momentů. Při montáži spojů a připojování vodičů je nutné mít stále na zřeteli, že řada poruch, které se během provozu na zařízení vyskytují, tvoří poruchy na vodičích a jejich spojích. Z tohoto dů­voduje nutné věnovat připojování vodičů a výběru vhodných armatur náležitou pozornost. V květnu 1998 vstoupila v platnost ČSN IEC 1200-52 (33 2010) Pokyny pro elektrické instalace. Část 52: Výběr a stavba elektrických zařízení. Výběr soustav a způsoby kladení vedení, která obsahuje doporučení pro volbu metod omezujících teplotu svorek v provozu (spojů v místě styku).

Doporučení (opatření) uvedená v normě lze pro některé případy aplikovat i pro připojení vodičů přípojek a zejména na ně navazující rozvody odběrných elektrických zařízení objektů.

Více o přípojkách z distribučních soustav zde.



Jak připojujete vodiče přípojek vy?
Podělte se o vaše zkušenosti v níže uvedené diskusi také!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933