Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak může i chytrá elektroinstalace zhloupnout?


Document Actions
Jak může i chytrá elektroinstalace zhloupnout?
Realizovat uživatelsky nepřátelskou systémovou instalaci je snadnější a pohodlnější, než opak. Potenciální nové zájemce o inteligentní elektroinstalace to pak může od jejího pořízení odradit. Způsobů, jak zhotovit systémovou instalaci špatně, je celá řada. Mohu uvést například chybný návrh, nekvalitně provedené zapojení, nesprávnou parametrizaci a odladění instalace. V tomto příspěvku ...
ABB s.r.o., ze dne: 16.08.2013
reklama



Způsobů, jak zhotovit systémovou instalaci špatně, je celá řada. Mohu uvést například chybný návrh, nekvalitně provedené zapojení, nesprávnou parametrizaci a odladění instalace. V tomto příspěvku bych však chtěl psát o jiné často opomíjené stránce systémové instalace. Mám tím na mysli její uživatelskou (ne)přívětivost.

Pro výrobce přístrojů inteligentní elektroinstalace, kterým je i ABB, není pozitivní, že se v praxi systémové instalace nepřátelské pro uživatele běžně vyskytují a lze je zhotovit docela snadno. Stačí, aby v budově chybělo jednoduché ovládání s přehlednými symboly či popisky. K znepříjemnění života uživatele či uvedení návštěvy do značných rozpaků přispěje to, že ovládání je v každé místnosti nastaveno jinak. Pro úplné zmatení návštěvy pak stačí, aby bylo v hostinské místnosti více ovládacích míst a každé ovládací místo fungovalo co možná nejodlišněji. A to i přesto, že ovládá totožná zařízení.



Opusťme nyní ironický tón a buďme dále seriózní. Co je to vlastně ta uživatelská přívětivost systémové instalace? Ve stručnosti se jedná o navržení a zhotovení systémové instalace tak, aby její ovládání zvládli všichni uživatelé. I ti nepříliš technicky zdatní by s ní neměli mít problém.

Společnost ABB nabízí přístroje systémové instalace KNX, přičemž schopnosti jednotlivých přístrojů rostou s každou novou generací. To umožňuje rozsáhlou variabilitu ovládání a jeho zhuštění do minimálního počtu ovládacích prvků. Bohužel, v tom ale tkví velké nebezpečí, že se ovládání domu stane uživatelsky složité a nepříjemné.

Příklad obývacího pokoje
Představme si jednoduchý příklad obývacího pokoje. Máme v něm hlavní osvětlení a několik dalších typů osvětlení, dále tři žaluzie, projekční plátno, regulaci vnitřní teploty a kvality vzduchu. Požadavkem uživatele je, aby byla všechna zařízení ovladatelná samostatně, dále musí systém umožňovat kombinaci povelů (scény) a fungovat v závislosti na zabezpečení domu. Pro splnění těchto požadavků je nutné mít na vhodných místech jednoduché, čili jednonásobné nebo maximálně dvojnásobné ovladače. Nejdůležitější a nejpoužívanější ovládací prvek by měl být na stejném místě jako v jiných místnostech domu.



V praxi to může vypadat tak, že vždy u dveří, na stejném místě a stejné výšce od podlahy bude instalován jedno či dvojnásobný ovladač pro hlavní osvětlení a pro všechny žaluzie v místnosti najednou. V místnostech, kde je více ovládaných zařízení, jako bývá právě obývací pokoj, přidáme do vícenásobného rámečku další ovládací přístroje. Tentokrát již s větší násobností či displejem.

Pokud uživatel vyžaduje design, který je variabilní (např. priOn, triton), lze dohodnout zásady. Například že spodní kolébka (tlačítko) bude vždy ovládat hlavní osvětlení, nad ní žaluzie, výše pak kombinace povelů (scény) a úplně nahoře třeba display pro podrobné a jednotlivé ovládání všech zařízení.

Základem je precizní příprava
Někteří “specialisté“ na instalace nemyslí na uživatelskou přívětivost nebo uvažují pouze, jak dostat z použitých přístrojů maximum. Mnohdy bezmyšlenkovitě kývnou na všechna přání (i protichůdná) uživatele. Vytvoří sice funkční, ale nepříjemnou až nepřátelskou systémovou instalaci. Bez domluvení zásad umístění povelů ovládaných zařízení na ovladačích, nebo při využití vícenásobných či dokonce výhradně jen displejových ovladačů bude dům zákazníka obtěžovat. Bude jej nutit, aby se neustále soustředil na to, co má kde zmáčknout, případně kolikrát a na jak dlouho.



Systémovou instalaci lze přitom realizovat tak, aby umožňovala změny a přizpůsobení nově revidovaným požadavkům zákazníka s minimálními zásahy. Podmínkou je však kvalitní příprava návrhu instalace s reservami, čili s možností pozdějších úprav. V praxi to například znamená reservní prostor v rozváděčích, vedení sběrnice v instalačních trubkách a na vybraných místech ponechání zaslepených instalačních krabic.

Myslím si, že uživatelská přívětivost systémových instalací je Achillovou patou mnoha budov, resp. techniků, kteří je navrhli a realizovali. Tím, že technici do puntíku splní přání investora, paradoxně sobě i systémové technice dělají medvědí službu. Jakou konkrétní techniku k tomu použijí, je z tohoto pohledu lhostejné. Nelze se pak divit, že systémová instalace zatím není tolik v běžném životě rozšířená.


Jiří Flegel, ABB

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 17)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933