Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak je to se vzděláváním elektrotechniků na Slovensku?


Document Actions
Jak je to se vzděláváním elektrotechniků na Slovensku?
Liší se systém průběžného vzdělávání odborníků v elektrotechnice v Čechách a na Slovensku? Na Slovensku mají elektrotechnici v současnosti jedinou povinnost - jednou za 5 let musí absolvovat aktualizační odbornou přípravu. Jinak nemají povinnost se vzdělávat a informovat o tom, jaké jsou novinky v oblasti legislativy. Chodí přesto na školení? A jaké mají možnosti dalšího vzdělávání?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.06.2016
reklama

O vzdělávání elektrotechniků na Slovensku jsme hovořili s Petrou Hálovou ze společnosti Elektro Management.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Vzdělávání na Slovensku. Vzdělávání jako pojem je něco, co jsme jako studenti považovali za ukončené tím, že jsme opustili školu. Každý rozumný elektrotechnik ovšem ví, že vzdělávání prakticky nekončí. Tak o tom bych právě chtěl mluvit s Petrou Hálovou, která vlastně je jednatelka společnosti, která vzdělává elektrotechniky na Slovensku. Dobrý den.

Petra Hálová:
Dobrý deň prajem.

Elektrika.tv:
A od vás bych se chtěl dozvědět, jak to vypadá na Slovensku s tím vzděláváním. Je to stejné jako u nás? Nebo jak to máme vnímat?

Petra Hálová:
Tak ja môžem hovoriť  z pohľadu človeka, ktorý sa pohybuje prevažne na tom slovenskom území a ta situácia je tam taká, že v súčasnosti elektrotechnici majú jedinú povinnosť vzdelávať sa a to tým, že raz za päť rokov si spravia aktualizačnú odbornú prípravu. Okrem tohto vlastne a okrem rôznych jednotlivých vyhlášok, ktoré si robia, tak nemajú povinnosť sa pravidelne vzdelávať a informovať sa o tom, aké sú novinky v oblasti legislatívy. Takže tu by som možná aj povedala, že je rozdiel medzi tým slovenským a českým vzdelávaním. Lebo, čo som bola informovaná, tak v Česku musia počas roka získavať nejaké kredity elektrotechnici za účasť na jednotlivých seminároch a konferenciách. Tak práve tato vec na Slovensku nie je zatiaľ.

Elektrika.tv:
Máme ČKAIT.

Petra Hálová:
Ano.


Elektrika.tv:
Tak výborně. Ale na úrovni toho elektrotechnika, tam teda o tom nevím, že by za tím body byly. Zatím nic nevím. A na úrovni elektrikářů určitě ne. No ale u vás to teda zní docela hrůzostrašně. Jakože ten člověk se už nemusí vzdělávat vůbec?

Petra Hálová:
No, tak v podstate nie. Okrem revíznych technikov tam napríklad ešte riešia projektanti problém ten, že vlastne podľa vyhlášky 508 už vôbec sa nemusia vzdelávať a získavať nejaké vzdelávanie ďalšie. Takže projektantom na Slovensku, ak chcete, tak môžete byť ktokoľvek v podstate. Ale nevidela by som to tak čierno, lebo naozaj je tu minimálne elektromanagement, ktorý sa snaží počas roka organizovať odborné konferencie a množstvo firemných seminárov, na ktorých si môžu to vzdelávanie doplniť.

Elektrika.tv:
Dobře, dobře. Já se vás zeptám. Co teda děláte? Ale hned na to by mě zajímalo, jak to teda děláte, když tam ti elektrikáři vlastně nemusí chodit? Takže řekněte mi nejdříve, co děláte, co pořádáte během roku za události všechny?

Petra Hálová:
Takže elektromanagement robí počas roka šesť odborných konferencií, ktoré sa konajú pravidelne. Najstaršia konferencia je Elektrón, ktorý sa koná počas strojárskeho veľtrhu v Nitre. A tento rok tam už budeme mať už dvadsiaty ročník. Takže ta naša tradícia je už vlastne dvadsať rokov vzdelávania na Slovensku. No okrem tejto konferencie sú to rôzne regionálne konferencie zamerané na Východné Slovensko, Stredné Slovensko, Južné Slovensko. Takže tam sa môžu elektrotechnici prísť informovať o tom, aké novinky v legislatíve sa buď pripravujú alebo k akým zmenám došlo. A stretnú sa aj so svojimi známymi, kolegami, kamarátmi. Takže to je vlastne ku konferenciám jednodňovým, ktoré robíme. A potom máme dve konferencie niekoľkodňové, ktoré sú zamerané jedna na revíznych technikov elektrických zariadení a druhá konferencia niekoľkodňová je zas venovaná projektantom elektra. Takže to máme takéto základne naše portfólio a okrem toho robíme potom ešte rôzne firemné semináre, ktoré zabezpečujeme na kľuč, na požiadanie pre rôzne firmy na Slovensku. A nielen pre Slovenské firmy, ale aj pre české firmy, ktoré sa snažia prísť na slovenský trh a predstaviť sa svojim potenciálnym klientom.

Elektrika.tv:
Dobře, a teďka mi teda prozraďte, když teda ti uživatelé nebo ti zákazníci vaši nejsou motivovaní z legislativy, jako z nějakého předpisu, tak co je motivuje k vám chodit? Co to je? Nebo děláte to jinak? Prozraďte know-how svoje.

Petra Hálová:
No, tak to by nebolo úplne vhodné, aby som prezradila všetko. Ale verím tomu, že v prvom rade u nás zaváži kvalitný program, ktorý pripravujeme. Spolupráci s najlepšími odborníkmi, ktorých na Slovensku a v Česku máme. Takže prichádzajú k nám na školenia prednášať priamo napríklad normotvorcovia, ktorý majú najbližšie k tým zmenám, ktoré sa dejú. A možno tam zaváži nielen to odborné, ale tak našim heslom je vzdelávanie biznis a zážitky. Takže tam prepájame nielen to vzdelávanie ako také, ale možnosť stretnúť sa s ľuďmi, dať im aj nejaký iný program. Nielen to, sedieť a vypočuť si niečo. Možno zapájať sa interaktívne do toho. Musí vypočuť po prednáškach nejaké zaujímavé besedy, nielen z oblasti elektrotechniky, ale z rôznymi zaujímavými osobnosťami. Keď máme napríklad školenie na Štrbskom Plese, ktoré je zamerané práve na tých revíznych technikov, tak chodia pravidelne za nami na besedu horskí horolezci. Alebo, ak môžem spomenúť ako zaujímavosť, tak mali sme veľmi peknú diskusiu s pánom Orolinom, ktorý v roku 1971 ako prvý Československý horolezec vyliezol na Nanga Parbat. Takže toto je tiež možno taká pridaná hodnota tým školeniam, že ľudia naozaj nie sú motivovaný len vyslovene tými vedomosťami, ktoré tam získajú, ale aj takýmito zaujímavými stretnutiami mimo odboru.


Elektrika.tv:
Já bych se možná zeptal. Vy nemáte konkurenci na Slovensku?

Petra Hálová:
Ja si myslím, že asi áno. Tak snažíme sa byť najlepší.

Elektrika.tv:
Jste možná jako agentura nejstarší? To bych mohl říct? Nebo se mi to jenom zdá?

Petra Hálová:
Osobne, ja sa podieľam na týchto konferenciách od roku 2010 a to myslím, že môžem prezradiť, že som nadviazala na činnosť môjho otca, ktorý v 92 roku začal z organizovaním na Slovensku, a myslím, že vtedy boli asi dvaja, traja ľudia, ktorý sa tomu venovali.

Elektrika.tv:
No víceméně já vím jen o vás.

Petra Hálová:
Ďakujem.

Elektrika.tv:
Proto samozřejmě pokud neberu nějaký dílčí seminář. Víceméně otázka zní, máte nějaký svůj fanklub? Ptám se proto, že kdo je na trhu dlouho, má nějaké své příznivce, kteří ho ne finančně třeba, ale psychicky podporují a motivují a říkají, jasně Petro dej to, dej to, to dáš, chceme tohle. Takový motor, máte něco takového?

Petra Hálová:
Mám a takýmto hnacím motorom sú pre nás naši úžasní návštevníci, naši klienti, ľudia, ktorý chodia na školenia pravidelne a nielen, že oni prídu, ale ešte prinesú na to ďalšie školenie zo sebou aj svojich známych, kamarátov a povzbudzujú nás jednak tým, že vôbec prídu, že nám opäť dajú tu dôveru a ten čas, ktorý je vzácny v dnešnej dobe, ale naozaj nám napíšu aj povzbudivé slova, poďakovanie po konferencii, že sa im páčila a že prídu o rok opäť.

Elektrika.tv:
No super, no to je potřeba. To možná často se v těch byznys plánech, teď podnikatelů v různých směrech, neuvažuje, že vlastně by měli mít někoho, kdo je psychicky podpoří. A teď je otázkou teda, jestli ta křivka, ta tendenční křivka jde nahoru nebo dolů? Máte pocit, že vám to publikum stárne nebo mládne? Dá se na to nějak odpovědět?

Petra Hálová:
Kým tak rozmýšľam, tak môžem povedať, že našťastie stále sa stretávame s ľuďmi, ktorý boli na našich školeniach ešte pred mnohými rokmi, ale čo je veľmi potešujúce, tak prichádzajú aj zo svojimi synmi napríklad. Alebo kolegovia prinesú svojich mladších kolegu na školenia a to oni hovoria, že musia zaučiť tých mladých, aby vedeli, kde zase hľadať ty informácie, ktoré im my môžeme dať na konferenciách. Takže v tejto oblasti môžem povedať, že naozaj nestarne publikum, nestarnú ti naši návštevníci, ale stále sa to omladzuje. Prichádzajú ďalší a ďalší a my spolupracujeme aj zo strednými školami, lebo myslím si, že je dôležité aj tam tých mladých už trošku nasmerovať, že aj keď skončia školu, tak je dôležité pokračovať v tom vzdelávaní a ukazujeme im tu možnosť, že môžu prísť aj na takúto konferenciu. Takže možno aj tým, že spolupracujeme alebo pracujeme s tými mladými, tak pokračujú potom aj ďalej a prichádzajú na tie naše konferencie.

Elektrika.tv:
Skvělé, paráda, to jsem rád, že jsem vás tady potkal. A tak možná ještě na závěr byste mohla říci nějakou výzvu. Nějakou výzvu, co byste řekla svému publiku slovenskému? Protože předpokládám, že asi to budou navštěvovat spíše Slováci, než Češi, protože ti mají své zóny tedy svoje, ale na Slovensku, co byste jim vzkázala?

Petra Hálová:
Tak ja si myslím, že nemusíte nejako veľmi veľa času tráviť nad zháňaním nejakých nových informácii na internete a v knihách, ale možno stačí raz za čas prísť na nejaké naše školenie, kde vám tie novinky všetky dôležité prinesieme priamo k vám a tam si ich môžete vypočuť v priebehu toho jedného dňa a budete ich mať ucelené. A ešte ak môžem, tak by som si dovolila jednu výzvu na vás a chcela by som vás vyzvať alebo požiadať o nejakú vašu návštevu našich konferencií a ste vítaný aj s vašim štábom, aby ste sa prišli k nám pozrieť a možno natočili nejakú zaujímavú reportáž z našej konferencie.

Elektrika.tv:
No dobře, díky, to jsem rád, že mám důvod Slovensko navštívit a rád se podívám. Fajn, díky moc za návštěvu v našem mobilním studiu na Amperu 2016. Na shledanou.

Petra Hálová:
Ďakujem za pozvanie, dovidenia.



Krátce o společnosti Elektro Management
Společnost organizuje odborné konference pro elektrotechniky - ELEKTROTEC, ELEKTROKONTAKT, ELECTRON, ELTECH SK, Projektanti Piešťany a Stretnutie elektrotechnikov južného Slovenska.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933