Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak je to se selektivitou instalačních jističů


Document Actions
Jak je to se selektivitou instalačních jističů
Každý se čas od času setká se situací, že při zkratu na některém vývodu instalace dojde k vypnutí jističe v obvodu, kde zkrat nastal a velice často přitom vypne i hlavní jistič před elektroměrem, i když má vyšší hodnotu jmenovitého proudu než jistič u koncového obvodu. A často vypne jen jistič s vyšší hodnotou jmenovitého proudu. Většinou se vše obejde bez větších problémů, jen je třeba zapnout jističe a nastavit znova časy na digitálních hodinách, které nemají zálohu. Na otázku proč tomu tak je, je poměrně jednoduchá odpověď.
František Štěpán, ze dne: 3.08.2012
reklama


Dnes používané instalační jističe vypínají velice rychle, přestože se často jedná i o jističe různých výrobců, mají téměř srovnatelné vypínací časy. To je důvod, proč u malých jističů obecně nelze garantovat vzájemnou selektivitu. Tím by se tato záležitost dala uzavřít a věnovat se jiným otázkám. Stačí však nahlédnout do některých diskuzí na Internetu a hned je zřejmé, že věci nejsou zase tak jasné, jak by se zdálo. Chceme-li ale vědět něco o důvodech, proč tomu tak je, je nutné se podívat na konstrukci jističů a současně nahlédnout do příslušných norem.

Rychlost vypnutí jističů
Malé instalační jističe vypínají v časech několika milisekund, takže nedojde k plnému rozvinutí zkratového proudu, který by jinak v obvodu vznikl, kdyby jistič nebyl použit. To znamená, že udávané hodnoty vypínacích schopností vystihují jen předpokládané hodnoty zkratových proudů, nikoli plné zkratové proudy. Čím rychleji jistič vypne, tím méně energie projde do instalace a tím menší oteplení nastane. Hlavní vliv na rychlou reakci na narůstající zkratový proud má konstrukce kontaktního systému, způsob provedení zhášecího prostoru a rovněž použité materiály. Kvalitní plasty a změny v detailech dovolují dosáhnout i významně vyšších parametrů (až 25kA v šířce1TE), než je běžné u hromadně vyráběných typů. Pokud se někdy pro ilustraci uvádějí velice krátké vypínací časy (například 0,8ms až 2ms), jedná se pouze o reakční dobu mechanizmu. Celková doba je ovšem o něco delší, protože musí dojít i k rozpojení kontaktů a zhasnutí oblouku mezi kontakty (podle okolností 3 až 5ms).


Obr. 1 Ukázka vypínacích charakteristik malých jističů

Obecně se dá říci, že v dnešní době si jsou konstrukce malých jističů velice podobné a za poslední dvě desetiletí se natolik zdokonalily, že naprostá většina evropských výrobců vykazuje podobné výsledky a bez problémů splňuje požadavky norem pro jističe v celém rozsahu obvyklých proudů (v normě pro jističe se přitom uvádějí jen hodnoty jmenovitých proudů buď do 16A, nebo do 32A). Přestože se mnozí výrobci jističů ještě před několika lety vzájemně trumfovali dosaženými výsledky, dnes to pro ně už není důležité téma.

S pomocí charakteristik na obr. 1 je možné také vyvrátit mnoho omylů. Jedním z mýtů je, že definice charakteristik B, C a D (případně jiných) umožňuje provádět selektivní řazení jističů mezi sebou. Toto je pravda, ale skutečně jen ve velmi omezeném rozsahu, a to pouze do hodnoty nastavení zkratové spouště předřazeného jističe. Například pro jistič B se jmenovitým proudem 25A je to jen 125A (takový proud by vznikl v obvodu s hodnotou impedance poruchového proudu asi 1,8W). Každý vyšší proud již ale způsobí prakticky stejně rychlé vybavení. Takže nemá význam bádat nad vzájemnou selektivitou jističů s různými vypínacími charakteristikami, protože se vždy jedná o poměrně malé rozsahy proudů, ale prakticky nikdy se nedosáhne plné selektivity.

Další nesprávnou informací ze strany pracovníků rozvodných společností je vysvětlení, proč se používají jističe s charakteristikou Ba proč se pouze výjimečně a jen někde připouštějí charakteristiky C nebo jiné, i kdyby to hodnoty nízké impedance smyčky v místě připojení dovolovaly. Zdůvodnění, že pomocí charakteristiky B se chrání instalace v případě zkratů, nemá valné opodstatnění, protože typ vypínací charakteristiky nemá podstatný vliv na rychlost vypnutí jističe při zkratu. Lze snadno odvodit, že hodnoty energie, které jistič propustí do obvodu se zkratem, jsou natolik malé, že nemají významný vliv na oteplení vedení. Pravděpodobnost vzniku několika poruch současně je prakticky nulová. I kdyby se vzaly v potaz jen malé průřezy koncových obvodů, oteplení při krátkodobém působení zkratového proudu v místě poruchy představuje jen několik stupňů a zdaleka nedosahuje mezních hodnot oteplení při zkratech. To je ale obecná otázka, jak to vlastně s oteplením při zkratu je. Výpočty a porovnání je možné provést pomocí známého vzorce (viz např. ČSN 33 2000-4-43)

I2∙t = k2∙S2
kde I procházející proud,
t doba průchodu proudu,
k materiálová konstanta (k = 115 je materiálová konstanta pro měď).

Přitom musí platit:
I
2∙t vodiče ≥ I2∙t jističe.
Hodnoty dovolených energií pro vodiče si snadno odvodíme; zbývá ještě zjistit hodnoty pro jističe.

Třídy omezení energie
Pro malé instalační jističe platí ČSN EN 60898, která stanovuje celkem tři třídy omezení energie. Pro tento pojem se často používá i označení třída selektivity, které je převzato z německých norem (něm. Selektivitätsklass). Toto označení poměrně dobře vystihuje podstatu problému, ale současně je nutné říci, že samotné zatřídění stoprocentně negarantuje vyřešení selektivity, protože selektivita musí být i odzkoušena.

Třída omezení energie u malých jističů je prakticky vždy 3. Uvádí se na potisku pomocí číslice v rámečku a je umístěna pod obdélníčkem s uvedenou hodnotou vypínací schopnosti.

V tabulkách ZA1 (do 16A) a ZA2 (do 32A) ČSN EN 60898+A1/A11:1996 jsou pro jednotlivé hodnoty jmenovitých zkratových vypínacích schopností (tj. 3kA, 4,5kA, 6kA a 10kA) stanoveny dovolené hodnoty I2∙t. Vzhledem k tomu, že se u nás nejčastěji setkáváme s vypínací schopností 6kA a 10kA, vybereme pouze nejdůležitější hodnoty.

Maximálně přípustné hodnoty I2∙t pro vypínací schopnost jističe6kA a třídu omezení 3:
• do B16... 35.000 A
2∙s
• do C16... 42.000 A
2∙s
• do B32... 45.000 A
2∙s
• do C32... 55.000 A
2∙s

Maximálně přípustné hodnoty I2∙t pro vypínací schopnost jističe10kA a třídu omezení 3:
• do B16... 70.000 A
2∙s
• do C16... 84.000 A
2∙s
• do B32... 90.000 A
2∙s
• do C32... 110.000 A
2∙s

Na obr. 2 jsou uvedeny charakteristiky I2∙t (Jouleův intergrál) v závislosti na zkratovém proudu pro jistič s vypínací schopností 10kA, které udávají výrobci (v tomto případě platí pro jističe PL7). Porovnáním hodnot z obrázku s výše uvedenými mezemi vidíme,že omezující jističe s rezervou plní požadavky na rychlost vypnutí. Zde je dobré uvést i fakt, že se nikde neuvádějí vypínací časy, ale jen hodnoty I2∙t, které jsou důležité pro oteplení vodičů a při zkratu a které samozřejmě přímo závisejí na vypínacích časech,ale hlavní vliv hraje hodnota zkratového proudu, protože je umocněna na druhou.


Obr. 2 Omezovací charakteristiky jističů PL7 do 63 A

Pro jmenovité proudy nad 32A nejsou meze stanoveny, ale protože většina moderních jističů s rezervou splňuje požadované meze, v katalozích výrobců se uvádějí charakteristiky i pro jističe až do 125A s tím, že by se měla uvádět korektní formulace "odpovídá třídě 3". Na závěr bychom se tedy měli podívat na to, co se dá se selektivitou malých jističů vůbec dělat. Existuje několik možností.

a) Selektivita kombinace pojistka – instalační jistič
Možným řešením je použití předřazené pojistky namísto jističe,protože vzájemná koordinace je odzkoušena a uvádí se v katalozích. Toto je poměrně obvyklé řešení i v mnoha evropských zemích, protože zkratové proudy v běžných instalacích nedosahují vysokých hodnot (viz např. tabulku 2). Na začátku instalace je ovšem nutné omezit odběr na na smlouvanou hodnotu proudu. Za tímto účelem se použijí jističe pouze s tepelnou nastavitelnou spouští, kterou si rozvodné společnosti samy nastaví a zaplombují. V Rakousku je tento typ přístroje znám pod názvem "Tarifschalter" a vypadá jako jistič motorů s nastavitelnou spouští.


Tabulka 2 Zkratová selektivita mezi pojistkou a malým jističem

b) Selektivita kombinace selektivní jistič – instalační jistič
Jako systematické řešení je možné označit použití selektivního jističe na začátku instalace, což je obvyklé a povinné v Německu. Selektivní jistič má speciální konstrukci zkratové spouště, která od určité hodnoty zkratového proudu reaguje se zpožděním. Tyto typy jističů vyrábí jen několik německých výrobců a jejich cena je několikanásobkem ceny běžného jističe, což je překážkou hromadného používání i jinde v Evropě.

c) Selektivita kombinace výkonový jistič – instalační jistič
Další možností je použití výkonového jističe na začátku instalace. To přichází v úvahu v rozsáhlejších a průmyslových instalacích. Tabulky odzkoušených kombinací vlastních typů přístrojů uvádějí výrobci.

Závěr
Téma konstrukce a tedy i selektivního řazení malých jističů je technicky jistě zajímavé. Přestože se v Čechách s tímto tématem nejsme a jak to vypadá, ani nebudeme schopni vždy úspěšně vypořádat, měli bychom alespoň vědět pravé důvody, proč se u nás doma nesvítí, až zase někdy budeme za tmy hledat vypnutý hlavní jistič.

Článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 2/2012

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933