Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Jak je spolehlivý adaptor s vypínačem?


Document Actions
Jak je spolehlivý adaptor s vypínačem?
Spolehlivost obvodu zajišťují spoje. Snažíme se eliminovat počet možných přechodových odporů na minimum. Každá zásuvka je potencionálním nebezpečím vyhřátého spoje. Na volně dostupném trhu se nabízí adaptor s jedinou funkcí. Možnost obvod přerušit. Jak z norem víme, adaptor je zařízení pouze na dočasné použití. Tato funkce dává tomuto zařízení dlouhodobější použití. Jak je toto zařízení spolehlivé. Pochopí každý spotřebitel, kdy se nemá používat? Podívejte se na tuto krátkou recenzi ...
Miroslav Minařík, ze dne: 29.04.2014
reklama




V dnešní době lze na maloobchodních pultech nalézt ledacos. Spoléhat se na certifikáty nebo ČOI není vždy na místě. Pokud si všimneme elektroinstalačního materiálu, který podle oka Elektronauta není zcela v pořádku, je nutné ho prozkoumat.


Pro větší náhled kliknout!


V jednom stavebním supermarketu jsem si povšiml tohoto adaptoru. Má jedinou funkci. Přerušení obvodu vypínačem. První myšlenka padla na další přechodové odpory v obvodu a hned po té oči sklouzly k uváděnému výkonu. Při pohledu na cenu zařízení a zkoušky instalovaného vypínače jsem vytušil levnou napodobeninu britského originálu.


Britská pevně instalovaná dvojzásuvka s vypínačem
Pro větší náhled kliknout!



V tomto článku nechci polemizovat o funkčnosti či praktičnosti britské varianty, určitě má svá "pro". Předpokladem je však bezpečné technické provedení. Signálem, že nebude v našem případě vše v pořádku, je samotné provedení adaptoru a cena.

Co doporučuje ČSN 33 2000-4-46?
46N6.6 Adaptory
Tam, kde v důsledku cestovního ruchu používají osoby při cestách elektrické spotřebiče, připojované zásuvkovým spojením jiných vzorů (např. americké, britské, švýcarské) lze použít adaptorů. Adaptory musí odpovídat požadavkům na ochranná opatření a uspořádání požadovaných systémů, které adaptor při­způsobuje a musí vyhovovat požadavkům norem, které se na něj vztahují.

POZNÁMKA:
Za spotřebiče používané při cestách se považují zpravidla v ruce držené spotřebiče např. holicí strojky, fény pou­žívané krátkodobě. Adaptory nejsou uvažovány pro trvalé připojení.


  
Pro větší náhled kliknout!

Adaptor jsem předal našemu specialistovi na technické pitvy Milanu Hudcovi, aby toto zařízení prozkoumal svým pohledem.

A co uvedl ve své zprávě?

Označení prvků adaptoru je v pořádku. Vypínač neuložen souměrně. Pájené kontakty v pořádku. Materiál kontaktů dobrý. Zamezení neoprávněných úprav výborné. Chod bezpečnostních (dětských) clonek výborné. Délka ochranného (PE) kolíku nevyhovující. Pohledem na ČSN 35 4516 zjistíme (zde), že hrot ochranného kolíku má být vzdálen od pracovních kontaktů 23mm (+-1mm). Pravidlo, kdy se při připojování spojí nejdříve ochranný kontakt a až následně pracovní (a obráceně) stále platí. Proto by se takový produkt vůbec neměl objevit na pultě obchodů!


  
Pro větší náhled kliknout!

Mé poznámky
Tento typ mobilního zařízení, kdy nemůžeme předpokládat umístění vodiče L by podle mého názoru mělo vypínat oba pracovní vodiče od zdroje nikoliv náhodně jeden z nich. A s ohledem na skutečnost omezeného, dočasného použití je na obalu pro neznalé spotřebitele naprosto nedostatečně popsáno k jakému účelu lze bezpečně použít.

(+) Kam je tento adaptor vhodný?
Odpojování drobných spotřebičů  II. třídy jako jsou nabíječky, zdroje pc příslušenství ...

(-) Kdy určitě není vhodný?
Spínání spotřebičů třídy I. (kovový obal), spotřebičů s vyšším odběrem elektrické energie
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933