Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jak chránit sebe a svůj majetek během bouřky


Document Actions
Jak chránit sebe a svůj majetek během bouřky
Přestože se o blescích napsalo hodně, stále mnoho lidí základní informace postrádá. Jak velkou energii přenášenou bleskem si můžeme představit? Jaká je definice zvukového doprovodu blesku? Kde blesky vznikají? Jaké jsou druhy blesků? Jak často udeří blesk? Jak rozeznáme bouřku? Jak rychle se bouřka přiblíží? Jak se před bouřkou ochráníme?
Autorský článek, ze dne: 26.01.2018
reklama


Búrky sa počas letných dní vyskytujú a je na človeku, aby vedel, ako sa má pred nimi správne chrá­niť, tak aby mu nespôsobili ujmu na zdraví alebo majetku. Aby sa človek mohol chrániť, musí poznať nebezpečenstvo, ktoré mu hrozí. Nie je tomu inak ani v prípade búrky sprevádzanej bleskami. Napriek vysokému napätiu a silnému bleskovému prúdu, ktorý vzniká úderom blesku, existuje celý rad ochran­ných opatrení, ktoré mieru rizika pri pôsobení blesku znižujú. Poznať základné pravidlá správania osôb počas búrky pomôžu znížiť mieru ohrozenia osôb až na minimum. Prevencia a osveta tu hrá dôležitú úlohu.

Jaký blesk vlastně je?
Blesk je silný pouze několik málo centimetru, ale každý metr září jako 1 milión žárovek s příkonem 100W. Je projevem elektrického náboje. Někoho může překvapit, že blesk až na malé výjimky míří ze země do nebe. Zlomek sekundy před vlastním bleskem se odehraje výboj z mraku na zem - pro lidské oko nezachytitelný jev.

Blesk je optický jav vytvorený silným elektrickým výbojom koncentrovanej energie v atmosfére, ktorý je možno chápať ako skrat medzi mrakom a zemou. Úder blesku prebieha tak, že ionizáciou vzduchu sa vytvorí vodivý kanál zo zeme do oblaku, ktorým výboj tvorený bleskovým prúdom je zve­dený do zeme za veľmi krátky čas 0,001 až 0,0002 sekundy. Výboj sa môže vetviť ä zasiahnuť niekoľko miest v priestore súčasne. Takýto výboj môže spôsobiť okrem požiaru a v dôsledku prepätia aj značné škody na elektrických a elektronických zariadeniach a zapríčiniť úrazy elektrickým prúdom. Svetelný efekt blesku je sprevádzaný efektom zvukovým, ktorý nazývame hrom. Je to akustické vlnenie, ktoré vzniká prechodom blesku atmosférou, ku ktorému dochádza v dôsledku prudkého zvýšenia teploty k explozívnemu rozpínaniu vzduchu a následne k jeho zmršťovaniu.

Jak vzniká blesk?

Blesky mají svůj původ v bouřkových buňkách, které mohou dosáhnout průměru mnoha kilometrů. Díky nerovnoměrnému rozdělení ledu a vody v mraku a jejich proudění v mraku, vznikají oblasti s pozitivním a negativním nábojem. Jakmile dojde k velkému rozdílu napětí, následuje elektrický výboj - blesk. Bouřkové buňky jsou aktivní maximálně 30 minut a vytvoří během tohoto času v průměru dva až tři blesky každou minutu.

Jaké jsou druhy blesků?
Blesk vzniká buď jako blesk mrak země, mezi elektricky nabitým mrakem a zemí nebo jako blesk mezi dvěma či více mraky nebo i v rámci jednoho mraku. Výboje mrak země jsou méně časté, než výboje mezi mraky.

Jak často udeří blesk?
Počet bouřkových dnů za rok a počet úderů za rok na čtvereční kilometr se liší region od regionu. V České republice se tato hodnota nejčastěji vyskytuje v rozmezí 2 až 4 úderů blesku na kilometr čtvereční. Celkový počet blesků během bouřky dokáže nad územím ČR překročit za den hodnotu 50 000 blesků. Na Slovensku je to obdobné. Počet búrkových dní v danej lokalite je možno zistiť z izokeraunickej mapy, ktorá je dostupná aj na internetových stránkach. Pri návrhu vonkajšej a vnútornej ochrany pred účinkami blesku na danom objekte je nutné brať do úvahy okrem iného aj tieto skutočnosti.

Jak rozeznáme bouřku?
Venku v přírodě je pro nás bouřka nejnebezpečnější. Proto nám v rozeznání blížící se bouřky pomůže pohled na nebe. Předzvěstí pro blížící se bouřku je kupovitá oblačnost, mraky mající tvar květáku (karfiolu) či cukrové vaty, ze kterých se mohou vyvinout bouřkové mraky. Také dusno se začí­najícím větrem, hřmění, blýskavice a klesající tlak jsou předzvěstí blížíci se bouřky.

Ako rýchlo sa blíži búrka?

Svetlo sa šíri rýchlosťou 300 000 km/s, teda je 900 000 krát rýchlejšie než zvuk, ktorý sa šíri rých­losťou 330 m /s (0,33 km/s). Tým je vysvetlené oneskorenie medzi bleskom a hromom, ktoré nám v prírode môže pomôcť poznať, ako ďaleko sa od nás nachádza búrka. Vzdialenosť búrky si teda ľah­ko môžeme zistiť. Keď zbadáme blesk, začneme počítať sekundy, pokiaľ nebudeme počuť hrom. Jed­na sekunda predstavuje 330 metrov, tri sekundy predstavujú 1 km. Hrom je počuť na vzdialenosť cca 20 km. Ak do 30 sekúnd počuť hrmenie od záblesku, predstavuje to vzdialenosť búrky od nás
cca 10 kilometrov. Keďže búrka sa šíri rýchlosťou cca 30 až 100 km za hodinu (cca 80 až 300 m za sek), je treba vedieť, ako vyhodnotiť vzniknutú situáciu. Pri rozdiele do 10 sekúnd je búrka už nebezpečne blízko, no i pri intervale od 10 do 20 sekúnd je situácia už nebezpečná.

Ako sa chrániť pred búrkou?
Priame zásahy blesku do človeka sú pomerne zriedkavé, ale spravidla končia takmer vždy tragicky. Na usmrtenie zvyčajne stačí, aby blesk udrel hoci aj v blízkosti človeka. Okolo miesta zásahu blesku sa vytvára nebezpečné krokové napätie, ktoré ohrozuje život ľudí, ale aj zvierat. Preto je dobré poznať zá­sady ochrany osôb pred zásahom blesku počas búrky. Rozhodujúce je, kde sa počas blížiacej sa búrky práve nachádzame. Vďalšom si ukážeme, ako si chrániť zdravie a život pred zásahom blesku v rôznych priestoroch počas búrky.



Co by měli lidé ještě vědět?

  • Zastihnutie búrky človeka vo voľnej prírode
- Ako sa chovať počas búrky na poli alebo na lúke?
- Ako sa chovať počas búrky v lese?
- Ako sa chovať počas búrky na horách?
- Ako sa chovať počas búrky na otvorenej vodnej ploche?
- Jak se chovat za bouřky na sportovištích?
- Na co musí dávat pozor hráč golfu?
- Jak se chránit na rybách či lovu?
- Co podniknout na člunu za bouřky?
- Jak se chránit na surfovacím prkně?
- Jak je bezpečné je letadlo za bouřky?

  • Ako sa chovať počas búrky v objekte budovy?
- Ako sa chovať počas búrky, pokiaľ sa nachádzame v budove?
- Ako sa chovať počas búrky, pokiaľ sa nachádzame v blízkosti objektu budovy?

  • Ako sa správať počas búrky pri jazde motorovým vozidlom
  • Mobilné telefóny a navigačné zariadenia GPS v búrke


Více o knize Ochrana před bleskem a přepětím z pohledu soudních znalců i s objednávkou najdete zde!
 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Orientace v ochranách proti přepětí není v dnešní době nové ČS EN 62 305 zrovna snadná. Česká značka OEZ vydává aplikační příručku se základními informacemi pro projektování ochran proti přepětí. Z oblasti elektromagnetické kompatibility toho bylo již napsáno hodně. Ovšem od každého výrobce se očekává ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933