Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Izolované uložení spotřebičů při přímém měření unikajícího proudu


Document Actions
Článek
Izolované uložení spotřebiče znamená, že není spojen se zemí jiným způsobem, než přes ochranný vodič napájecího přívodu. Při použití metody přímého měření je nutné od spotřebiče odpojit veškerá náhodná uzemnění a položit jej na izolační podložku dostatečné tloušťky, aby se zabránilo nejen přímému dotyku vodivých částí spotřebiče s uzemněným podložím, ale i případné kapacitní vazbě mezi nimi.
Leoš Koupý, ze dne: 8.07.2016
reklama


Podmínkou správnosti přímého měření unikajícího proudu je izolované uložení spotřebiče, tzn., že není spojen se zemí jiným způsobem, než přes ochranný vodič napájecího přívodu. Náhodným uzemněním může být např. vedení pro přenos dat nebo připevnění k vodivému nebo částečně vodivému podkladu (ke zdi, k podlaze apod.). Toto náhodné uzemnění nemusí být stabilní nebo trvalé a dojde-li k jeho zhoršení nebo přerušení, může proud unikající PE vodičem spotřebiče vzrůst nad přípustnou mez. Proto při použití metody přímého měření, je nutno od spotřebiče odpojit veškerá náhodná uzemnění a položit jej na izolační podložku dostatečné tloušťky, aby se zabránilo nejen přímému dotyku vodivých částí spotřebiče s uzemněným podložím, ale i případné kapacitní vazbě mezi nimi. Tloušťka podložky se doporučuje minimálně 50mm až 100mm, což například položení spotřebiče na nevodivý pracovní stůl splňuje.

Nelze-li izolované uložení spotřebiče zajistit, není možné metodu přímého měření proudu ochranným vodičem použít a je třeba unikající proud spotřebiče změřit jinou metodou (nejčastěji měřením rozdílového proudu). 

Poznámka: Vodivými objekty může být například i zeď nebo betonová podlaha, ke které je spotřebič přišroubován, a která podle materiálu a své vlhkosti vykazuje větší či menší vodivost. Dostatečnou izolací se myslí nejen dostatečný izolační odpor, ale i taková vzdálenost od vodivých uzemněných částí, která zaručí, že nemůže dojít k toku proudu do těchto částí vlivem velké kapacitní vazby mezi nimi.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933