Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

IRIS: Rizika nebezpečí výbuchu požáru a prevence


Document Actions
IRIS: Rizika nebezpečí výbuchu požáru a prevence
Portál Elektrika.cz mi dává skvělou možnost cestovat a objevovat. Objevovat šikovné a pracovité lidi. A právě o těchto skupinách je podle mého názoru morální povinností informovat ostatní. Co bylo praktickou perličkou tohoto semináře? Ukázka exploze pilin, mouky, uhelného a nakonec hliníkového prachu. Jak to vypadalo v praxi za hotelem, se podívejte v tomto videoklipu.
Miroslav Minařík, ze dne: 14.04.2011
reklama

Sborník přednášek jubilejní desáté konference je opět výživný. Tentokrát zaměřený na výbuchy a požáry. I přesto, že si můžeme namlouvat, že jde o příliš specializovanou oblast, je fakt ohrožení neodiskutovatelný. Být odborníkem znamená svůj obor vnímat v širších souvislostech, než se pouze zaměřovat na svou každodenní rutinu.

Portál Elektrika.cz mi dává skvělou možnost cestovat a objevovat. Objevovat šikovné a pracovité lidi. A právě o těchto skupinách je podle mého názoru morální povinností informovat ostatní.
Podobně jako v Olomouci Jiří Hemerka s Petrem Létalem perfektně připravují konference a další vzdělávání, tak na Ostravsku agentura IRIS realizuje specializované semináře.

V Malenovicích jsem se účastnil předchozího setkání zaměřené na oblast vysokého napětí. Minulý týden (mezi AMPERem a ELECTRONem) jsem si odskočil do Beskyd zaznamenat alespoň první den zaměřený na výbuchy a požáry.

Co jsem stačil zaznamenat kamerou?

  • TIČR
  • FTZÚ, Jan Pohludka
  • RSBP, Petr Štroch
  • VVUÚ,
  • SUIP Opava, Miroslav Záloha

Kdysi jsem řekl, že mne mrzí, že já sám již nejsem činný v oboru přímo. Vzhledem k informacím, které vstřebávám pro další zpracování a publikování se stále považuji za pracovníka znalého s vyšší kvalifikací i přesto, že můj §8 vyhl. 50/Sb. je formálně neplatný již více než patnáct roků.


Pro větší náhled kliknout!

Co naleznete v tomto sborníku?

  • Poznámky k vyhlášce 73/2010 Sb.
  • Nové normy pro nevýbušná elektrická zařízení, Jan Pohludka
  • Strojní zařízení pro prostředí s nebezpečím výbuchu, Jan Pohludka
  • Principy měření hořlavých plynů a par, František Ševčík
  • Problematika měření prašnosti v praxi, Praktické zkušenosti z měření, Martin Kulich a Marek Herčzík
  • Systémy na potlačení výbuchu v praxi, Petr Štroch
  • Příklady nesprávných aplikací protivýbuchové ochrany v průmyslu, Miloš Pešák
  • Měření imisí. Kontinuální měření prašnosti, Jaromír Matějů
  • Systémová řešení v prostředích s nebezpečím výbuchu u elektrických zařízeních, flexibilita v EX řešeních.
  • Výbuchy - nové předpisy, závady, prevence, Radomír Kočíb
  • Výběr vhodného zařízení do daného výbušného prostředí, Václav Kinšt
  • Statická elektřina - zdroj nebezpečí výbuchu, Zdeněk Svoboda
  • EMC rizika a elektrická instalace, Edmund Pantůček
  • Kontrolní činnost v oblasti EZ, pracovní úrazovost, nová legislativa. Miroslav Záloha


Pro větší náhled kliknout!

Co bylo praktickou perličkou tohoto semináře?
Ukázka exploze pilin, mouky, uhelného a nakonec hliníkového prachu. Jak to vypadalo v praxi za hotelem, se podívejte v tomto videoklipu.

Cena ...
... samostatného sborníku není známá.

Sborník vyprodán!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933