Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

INTERSOLAR 2011: Skupina Lapp prezentuje kompletní řešení pro fotovoltaiku


Document Actions
INTERSOLAR 2011: Skupina Lapp prezentuje kompletní řešení pro fotovoltaiku
Stuttgartská skupina Lapp prezentovala na letošním veletrhu Intersolar Europe 2011 řadu nově vyvinutých produktů pro celosvětově dynamicky se rozvíjející oblast fotovoltaiky. Více se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 13.07.2011


Lapp Group představuje připojovací box pro organické fotovoltaické moduly
Stuttgartská skupina Lapp prezentovala na letošním veletrhu Intersolar Europe 2011 v hale C3 stánek 430 řadu nově vyvinutých produktů pro celosvětově dynamicky se rozvíjející oblast fotovoltaiky. V návaznosti na extrémně plochý konektor EPIC
® SOLAR 4 Thin představuje Lapp nový miniaturní připojovací box pro organické fotovoltaické panely. Připojení boxu a solárního modulu je provedeno svařováním, podobně jako je tomu u solárního konektoru, umožňuje tak vysoce kvalitní trvalé připojení FV modulů, které mohou být naneseny díky tenkovrstvé technologii například na flexibilních fóliích. S touto novou technologií panelů jsou spojeny zcela nové oblasti použití fotovoltaických zařízení například snadno integrovaných do budov. Skupina Lapp představila tyto nové možnosti použití na aplikaci integrovanou do designu stánku.

K dalším produktům uvedeným na trh patří nový typ solárního kabelu pro rozsah napětí do 1,8/3kV, který byl veřejnosti poprvé představen na dubnovém Hannoverském veletrhu. Kabel se značkou ÖLFLEX® TRAFO XLv byl vyvinut ve spolupráci se společností SMA Solar Technology AG, firmou s vedoucím postavením na světovém trhu v oblasti technologií měničů pro fotovoltaická zařízení, za pouhých osm týdnů. Kabel je konstruován speciálně pro propojení měničů s transformátory středního napětí. Díky tomu je možné zjednodušit propojení solárních panelů a rozvodné soustavy.
Vedle dostatečně velké proudové zatížitelnosti je u kabelů ÖLFLEX
® TRAFO XLv zajištěna, díky zesílené izolaci vnějšího pláště, i možnost přímého uložení do země. Kabel je odolný vůči UV-záření, ozónu a povětrnostním vlivům. Díky použití elektronově zesítěných materiálů může být plášť ještě více mechanicky a termicky zatížen. Nový kabel pro střední napětí je použitelný i při extrémních teplotách (-40°C až +90°C) a je proto vhodný i pro použití ve FV-systémech ve zvláště teplých klimatických zónách. K nim patří mimo jiného i na síti nezávislá zařízení v zemích s nerozvinutou infrastrukturou nebo v oblastech, které kladou velký důraz na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.


Společost Lapp Kabel nabízí kompletní sortiment produktůpro fotovoltaiku, od solárních kabelůažpo označvací systémy FLEXIMARK®
.

"Protože je kabel ÖLFLEX® TRAFO XLv prvním kabelem v této třídě napětí, který je možné ukládat do země a zároveň je velmi robustní a cenově atraktivní, očekáváme pozitivní odezvu trhu"“, říká Michael Collet, vedoucí divize obnovitelných zdrojů energie u Lapp Group.

Novinkou se může pochlubit i produktová řada na trhu rozšířených kabelů ÖLFLEX® SOLAR. Všechny typy těchto kabelů jsou odolné vůči UV-záření a vyznačují se vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům a teplotám.

Nový typ kabelu ÖLFLEX® SOLAR XLR multi 600 V, konstrukčně vychází z nejprodávanějšího zesítěného kabelu SOLAR XLR navíc je certifikován UL PV Wire pro severoamerický trh podle NEC.

Nový mezinárodně aprobovaný solární kabel se vyznačuje zvlášť vysokou teplotní a mechanickou odolností, díky tomu je zajištěna dlouholetá životnost v náročných provozních podmínkách. Teplotní zatížitelnost se pohybuje v rozsahu od -40 do +120°C.

Do širokého portfolia solárních kabelů patří dnes již standard mezi zesítěnými kabely ÖLFLEX® SOLAR XLS s teplotním rozsahem od -40 do +100°C. Tyto typy kabelů jsou používány zpravidla pro připojení solárních modulů, propojení panelů do řetězců a ke střídačům ve volné krajině i na střešních aplikacích.

Pro přenos velkých proudů se používají robustní kabely ÖLFLEX® SOLAR XLSv. Díky konstrukci vnějšího pláště jsou vhodné i pro přímou pokládku do země.

Pro solární systémy na střechách např. stájí a stodol, zemědělských závodů a zalesněných oblastí jsou vhodné kabely ÖLFLEX® SOLAR V4A, které jsou armovány opletem z ušlechtilé oceli a chrání vnější plášť proti kunám a hlodavcům.

Produktová řada kabelových vývodek SKINTOP® byla doplněna o verzi speciálně určenou pro fotovoltaické aplikace SKINTOP® SOLAR. Nové vývodky, které odpovídají požadavkům norem EN 50548 a UL 1703 na komponenty solárních zařízení, je možné používat v teplotním rozsahu od -40°C až do 125°C.

Solární konektory EPIC® SOLAR 4 Thin navazují na produktové řady kabelů. Malé rozměry a velmi nízký vnitřní odpor těchto konektorů se pojí s řadou dalších předností. Hodnota vnitřního odporu 0,2mΩ řadí konektory EPIC® SOLAR 4 Thin mezi absolutní špičky v solárních konektorech. Tím je zvýšna účnnost fotovoltaických zařzení a zároveň zpomalen proces stárnutí konektorů. Díky nízkému elektrickému odporu patentovaného kontaktního systému se konektor prakticky nezahřvá. Přdpokládaná žvotnost konektoru bude výrazně překračovat životnost běžých fotovoltaických modulů která je okolo 25 let.

Díky zdvojenému západkovému spojovacímu systému konektorů se stává montáž i provoz bezpečněší, díky novému způobu spojení pinu a kabelu pomocí svařvání je zaručna ochrana kabelu proti vytržení. Teplotní rozsah konektorů EPIC® SOLAR 4 Thin je od -40 do +105°C. K tomu pak přistupují i zvláště vysoké hodnoty možného zatížení tahem. Další předností pro užvatele je velký rozsah použitelných průřezů vodičů, od 1,5mm² do 6mm². Konektory EPIC® SOLAR 4 Thin rovněž obstály ve zkoušách u TÜV Rheinland (EN 50521) zaměřených na konektory pro fotovoltaické systémy.

Informace o skupině Lapp:
Skupina Lapp patří k nejvýznamnějším výrobcům a dodavatelům vysoce flexibilních kabelů, vodičů, příslušenství kabelů, průmyslových konektorů, kabelové konfekce a komunikační techniky. Celosvětově známé jsou značky ÖLFLEX
® - připojovací a ovládací kabely, UNITRONIC® - datové kabely, HITRONIC® - optické kabely, SKINTOP® - kabelové vývodky, SILVYN® - systémy pro ochranu a vedení kabelů, FLEXIMARK® - systémy značení, EPIC® - průmyslové konektory a ETHERLINE® - komponenty pro aktivní síťovou techniku.

 

O generálním katalogu LAPP Kabel 2011 se dočtete více zde ...!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LAPP Czech Republic s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933