Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Inteligentní IP videosystémy


Document Actions
Inteligentní IP videosystémy
Trh s kamerovým dohledem zažívá pod vlivem technologického rozvoje a rostoucích obav o bezpečnost obrovský rozkvět. S narůstajícím počtem kamer a rozšiřováním systémů zároveň roste i problém využitelnosti videodohledu ...
Komerční sdělení, ze dne: 21.03.2011
reklama


Co je inteligentní video
Trh s kamerovým dohledem zažívá pod vlivem technologického rozvoje a rostoucích obav o bezpečnost obrovský rozkvět. S narůstajícím počtem kamer a rozšiřováním systémů zároveň roste i problém využitelnosti videodohledu. Je zaznamenáno obrovské množství videozáznamů, které nejsou z důvodu nedostatku času nikdy shlédnuty. To zákonitě vede k tomu, že některé důležité události nejsou včas zaznamenány a není možná adekvátní reakce na ně. Tento stav vedl k vývoji inteligentního videa, díky kterému se IP dohledové systémy stávají nepřekonatelné oproti klasickým analogovým.

Inteligentní video znamená snížení obrovského množství informací ve videozáznamech tak, aby byly zvládnutelné pro systémy a obsluhující osoby. Inteligentní videosystémy automaticky provádějí analýzu zachycených záběrů a jejich zpřístupnění uživatelům nebo dalším systémům. Tyto analytické funkce zabudované přímo v IP kamerách mají velké výhody. Vytvoří se spolehlivější a variabilnější zabezpečovací systém s dramaticky menšími pracovními nároky na zaměstnance.

Rozsah použití je široký. Základem může být detekce pohybu v záběru a detekce zvuků. Pokročilejší systémy dokážou automaticky rozpoznat poškození kamery, počítat osoby, sledovat virtuální ploty nebo například i poznávací značky aut. Tyto systémy jsou navíc schopny rovněž vytáhnout videozáběry a integrovat je s jinými aplikacemi. To například umožní naprosto detailní přehled nad každou pokladní transakcí v prodejně nebo propojení s kontrolními mechanismy přístupu do budov. Vybrané propracované systémy videodohledu lze propojit prakticky s jakýmkoliv systémem.

Proč je důležitý vývoj
Inteligentní video umožní využití dohledu v celé řadě nových aplikací a dělá kamerové systémy chytřejší, přesnější a použitelnější.

Systémy

  • automaticky analyzují a označí úseky videa v reálném čase;
  • detekují podezřelé aktivity;
  • zahájí nahrávání videa, poplachů nebo jiných akcí;
  • sami upozorní provozovatele, případně ostrahu;
  • umožní být proaktivní – např. trestným činnostem předcházet, ne na ně pouze reagovat nebo je analyzovat později.

Inteligentní video umožňuje efektivní využití pracovní síly. Jeden operátor nebo malá skupina obsluhující systém jsou schopny sledovat i velmi rozsáhlé objekty. Systém obsluhu sám upozorní na pohybující se osoby ve vymezených lokalitách, auta jedoucí v protisměru nebo na neoprávněnou manipulaci s kamerami. To vše bez únavného neustálého sledování obrazovky. Inteligentní video umožní velmi rychlé dohledání záznamu. Propracované systémy ukládají k definovaným událostem značky, podle kterých je velmi rychle možné dohledat konkrétní události. Chcete vidět pouze ty včerejší záznamy, kde byl před kamerou pohyb? Není problém. To umí většina IP kamerových systémů. Možnosti jsou však mnohem širší. Hostovaný kamerový systém dokáže během okamžiku například přehrát záběry z kamery na storno transakce na pokladně vaší prodejny. Pokud vás zajímá, jak zaměstnanci řeší reklamace se zákazníky, není nic jednoduššího, než si rychle najít a přehrát videozáznam včetně zvuku z této události.

Inteligentní video šetří zatížení sítě a snižuje nároky na úložný prostor. Systémy vybavené detekcí pohybu nebo zvuku šetří úložný prostor tím, že nahrávají pouze záznam s aktivitou v dané lokalitě. Kromě toho zpracovávají maximum možného videa přímo na úrovni kamery a datová síť není tolik vytížena. Díky těmto schopnostem je možné budovat cenově efektivnější systémy.

Inteligentní video vytváří nové obchodní příležitosti. Tyto chytré systémy je možno využít i mimo bezpečnostní aplikace. Například v obchodech je lze využít pro analýzu chování zákazníků. Majitelé obchodů jistě využijí informace, kolik lidí se zastavilo před vybraným regálem s vystaveným zbožím nebo kterými uličkami mezi regály zákazníci chodí. Na letištích mohou dohledové systémy například měřit čas potřebný k odbavení na přepážce a pomáhají snížit dobu čekání pasažérů. V těchto a jiných situacích vytváří inteligentní video velkou přidanou hodnotu kamerového systému a umožní větší návratnost investice.

Možnosti systémové implementace
Existují dvě široké kategorie systémové implementace inteligentního videa – centralizovaná a distribuovaná. V centralizované architektuře jsou záznamy a ostatní informace shromažďovány kamerami a senzory. Ty jsou následně odeslány na centralizované servery k další analýze. V distribuovaných architekturách jsou koncová zařízení (například IP kamery) inteligentní – jsou schopny samy zpracovávat videozáznam a vybrat související informace.

Pro centrální monitoring analogových kamerových systémů je nutné odesílat data do chytrého digitálního videorekordéru. Ten provede analýzu videa, data zdigitalizuje, zkomprimuje a uloží. Případně upozorní obsluhu kamerového systému. V centralizované architektuře je každá CCTV kamera propojena s digitálním rekordérem pomocí koaxiálního kabelu. Toto řešení je nepružné a nerozšiřitelné. Každý rekordér má omezený počet vstupů a může nastat situace, že i rozšíření systému o jednu kameru vynutí nákup dalšího rekordéru. To je nákladná záležitost. Navíc rekordéry není jednoduché zapojit do sítě a nepodporují zabezpečení.

Síťové video umožňuje využít distribuovanou inteligenci. Distribuované architektury jsou navrženy tak, aby překonaly omezení centralizované architektury tím, že rozloží zpracování procesů na různé prvky v síti.

Pokud je kamera například vybavena detekcí pohybu, nemusí neustále přenášet záznam, ale předá pouze sekvence se zaznamenaným pohybem pro další analýzu. Tím výrazně klesá zatížení infrastruktury i obsluhujícího personálu. Pro specializované videoanalýzy, kde je nutné přenášet pouze data a ne video (například počítání průchodu osob nebo automatické rozpoznávání SPZ automobilů), má toto rovněž dramatický dopad. Kamera odesílá pouze požadovaná data a případně pouze pár potřebných snímků.

Díky kompletnímu nebo částečnému zpracování videa a dat v koncových zařízeních také výrazně klesají náklady na provoz serverů, na kterých běží aplikace inteligentního videa. Tyto servery obvykle dokážou při videoanalýze zpracovat pouze pár datových toků. V případě, že část analýzy je provedena v kamerách, mohou zpracovat i stovky datových toků s videozáznamem. V množství výrobců softwarových aplikací inteligentního videa snadno naleznete řešení pro vaše specifické potřeby.

Inteligentní video v praxi
Aplikací inteligentního videa je nepřeberné množství. Hlavním kritériem je spolehlivost. Při výběru kamery je vhodné se zaměřit na renomované výrobce, kteří mají ve svých kamerách a videoserverech použity výkonné a velmi spolehlivé aplikace pro inteligentní analýzu videa. Naprostou špičkou a technologickým leadrem trhu je švédská společnost Axis Communications, která jako první na světě uvedla na trh IP kamery. Psal se rok 1996. Pro výkonné kamery Axis vyvíjí aplikace mnoho dalších výrobců. Zajišťují tak širokou škálu využití kamerového dohledu. Podívejme se na některé vybrané aplikace.

Detekce manipulace s kamerou
Tato aplikace upozorní systém nebo obsluhu na stav, kdy je, ať už vandalismem nebo náhodou, narušen provoz kamery. Nejčastějším případem je otočení kamery, blokování výhledu, přesprejování kamery nebo rozostření obrazu. Tato funkce je obzvláště užitečná v prostředí škol, veřejné dopravy nebo věznic. Oceníte ji rovněž při nasazení kamery v náročných podmínkách. Počasí, vibrace nebo nečistoty mohou také narušit výkon kamery. Bez aktivní detekce manipulace s kamerou může odhalení tohoto problému trvat velmi dlouho.

Videodetekce pohybu
Může být buď zabudována přímo do kamery, nebo je řešena softwarovou aplikací. Detekce pohybu byla první a základní aplikace, která byla podle požadavků vyvinuta. Primárně je využívána pro snížení množství dat ukládaného videa. Toho dosahuje ukládáním těch záznamů, kde dochází ke změně. Systémům to umožní ukládat záznamy po delší časový úsek. Videodetekce je často využívána pro upozornění obsluhy na pohyb ve sledované lokalitě. Například při vstupu osob do serverovny nebo do další ze střežených lokalit. Videodetekce je základem pro mnoho pokročilejších videoaplikací, jako např. počítání osob, digitální ploty nebo sledování objektů. Při výběru kamery by detekce pohybu určitě měla být součástí aplikací kamery. Například všechny síťové kamery Axis mají tuto funkci od roku 2000 implementovánu.

Detekce zvuků
Mnoho IP kamer je vybaveno audiovstupem – disponují možností záznamu zvuku nebo odposlechem daného prostoru v reálném čase. To se stává mocným doplňkem videa. Detekce zvuků je založena na stejném principu jako detekce pohybu. Aplikace zaznamenává hluk (například rozbití okna nebo hlasy), ten je brán jako spoušť pro vysílání videa nebo jeho záznam. Případně slouží pro upozornění obsluhy kamerového systému. Audiodetekce tak pomáhá odhalit aktivity i v temných lokalitách, kde je obraz z kamery omezen. Pro využití této funkce musí být kamera vybavena podporou zvuku a musí mít buď vestavěný, nebo připojený externí mikrofon. Následně se nastaví úroveň hlasitosti, na kterou má kamera reagovat a hlásit poplach.

Počítání lidí
Tato aplikace nabízí mimořádně účinný nástroj ke zvyšování tržeb a k optimalizaci marketingových a provozních nákladů. V dnešní době představuje systém přesného počítání návštěvníků ve spojení s výstupy dat z pokladních systémů nejúčinnější nástroj moderního řízení efektivnosti prodeje v prodejních řetězcích! Díky ní zjistíte, jak reklamní akce přitahují zákazníky. Víte, kolik potenciálních zákazníků se stane vašimi skutečnými zákazníky. Víte, kolik personálu je potřeba na prodejně. Inteligentní analýza chování zákazníků pomůže i při rozhodnutí o otevření nové pokladny v okamžiku, kdy dlouhá fronta odrazuje zákazníky.

Detekce překročení linie
Do vybraných modelů kamer Axis je možné instalovat aplikaci, která umožní definovat virtuální linie. Při překročení těchto linií pohybujícím se předmětem kamera a systém spustí definované akce. Například vyvolá poplach, odešle e-mail, SMS, rozsvítí světlo, zamkne dveře atd. Ideální je tato aplikace pro sledování vchodů a východů, nakládacích ramp, monitoring budov nebo parkovišť. Díky této funkci existuje rovněž možnost nahrávat pouze úseky, které vás skutečně zajímají, a šetřit tak cenné místo pro další záznamy.

Detekce poznávacích značek automobilů
Tyto aplikace jsou určeny k rozeznávání a detekci SPZ vozidel. Následně mohou být napojeny na událostní moduly, které vykonávají další akce (například otevírají nebo zavírají závory).

Dohled nad pokladnou prodejny
Velmi žádanou aplikací je inteligentní kamerový dohled pokladny. Integrace kamery s pokladním systémem umožní získat detailní přehled nad jakoukoliv činností prováděnou na pokladně. Díky tomu je možné velmi rychle získat například denní přehled všech provedených vratek, nedokončených transakcí, otevření pokladních zásuvek bez předchozího načtení zboží a jiných rizikových událostí. Aplikace dokáže i aktivně upozornit na předem definované dění na pokladně pomocí SMS a e- ailu s rychlou možností prohlédnout daný záznam. Tím majitel získá rychlý přehled o dění a možnost reagovat na dané situace. Preventivní účinek pro snížení krádeží je velmi velký. Statistiky říkají, že přibližně polovinu všech krádeží na prodejně má na svědomí vlastní personál. Víte, že k 50% těchto krádeží dojde na pokladně? Tady je místo, kde se manipuluje s penězi, tady příležitost dělá zloděje.

Jaký systém zvolit
Při nasazení inteligentního kamerového systému je nutné počítat s pořízením IP kamer. Dále budete potřebovat další hardwarové vybavení, jako jsou servery nebo lokální datová úložiště. Nutností je i software pro správu a nahrávání videa, který je zpoplatněn licencemi. Při pořízení vzdáleného dohledu je nutné počítat také s náklady na údržbu systému. To může být například hosting centrální serverové platformy, správa serverů a údržba kamerového systému plus aktualizace softwaru.

Velmi atraktivní možností je využití takzvaných hostovaných systémů. V porovnání s investicí do vlastního kamerového systému vychází takový kamerový dohled jednoznačně výhodnější. Při použití hostovaných kamerových systému realizujete pouze nákup IP kamer a ostatní hardware a software není nutné řešit. Využíváte výkon a software umístěný na centrální platformě, který je zpoplatněn formou licencí. Tím výrazně snížíte investiční náklady, nemusíte se starat o vlastní servery ani o aktualizace nasazeného programového vybavení. Centrální platforma dokáže ohlídat i funkčnost systému a upozorní na odpojená zařízení.

Pár slov na závěr
Inteligentní video je nepochybně hnacím motorem vývoje technologií síťového videa. Je nadmíru jasné, že dny CCTV systémů jsou sečteny. Oproti digitálním systémům mají menší rozlišení obrazu a velmi omezené možnosti práce s videem, nemluvě o inteligentních funkcích. IP technologie síťového videa dělají kamerové systémy propracovanější, přesnější, spolehlivější a cenově efektivnější.

Petr Kodytek

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933