Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Instalace nad 1kV a mechanické požadavky


Document Actions
Instalace nad 1kV a mechanické požadavky
Co vyžaduje mechanická část projektnu vn instalace? Jaká je například nutno uvažovat zatížení? Například: Zatížení tahem se vypočítá z maximálního tahu vodiče za nejnepříznivějších místních podmínek. V oblastech, kde se může objevit námraza, se musí vzít v úvahu výsledné zatížení ohebných vodičů a tuhých přípojnic a vodičů. Zatížení větrem mohou být velmi rozdílná ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.06.2012
reklama


Mechanické požadavky
Zařízení a nosné konstrukce, včetně jejich základů musí odolat očekávaným mechanickým namáháním.
Musí se uvažovat dva druhy zatížení, normální a předpokládaná. V každém z těchto případů zatížení musí být prověřeno několik kombinací, z nichž nejnepříznivější musí být použita ke stanovení mechanické pevnosti stavebních konstrukcí.

V případě normálního zatížení musí být zvažována následující zatížení:

  • zatížení vlastní tíhou
  • zatížení tahem
  • montážní zatížení
  • zatížení námrazou
  • zatížení větrem


POZNÁMKA 1:
Zde může být nutné uvažovat dočasná namáhání a zatížení, která mohou vzniknout během konstrukčních nebo údržbářských postupů. Specifické zařízení může být ovlivněno cyklickým zatížením (viz normy pro specifická zařízení).

V případě mimořádných zatížení musí být zvažována následující zatížení, zatížení vlastní tíhou a zatížení tahem působící současně s největšími občasnými zatíženími:

  • síly spínání
  • zkratové síly
  • ztráta tahu vodiče


POZNÁMKA 2:

V oblastech, kde existuje reálné nebezpečí zemětřesení, musí být ve výjimečném případu zvažováno očekávané namáhání.

Zatížení tahem
Zatížení tahem se vypočítá z maximálního tahu vodiče za nejnepříznivějších místních podmínek. Možné kombinace jsou například:

  • –20ºC bez námrazy a bez větru
  • -5ºC s námrazou a bez větru
  • +5ºC s větrem


2) Montážní zatížení
Je zatížení, nejméně 1,0kN v nejkritičtější pozici opěrné stavební konstrukce, kotevního portálu apod.


3) Zatížení námrazou
V oblastech, kde se může objevit námraza, se musí vzít v úvahu výsledné zatížení ohebných vodičů a tuhých přípojnic a vodičů.
Nejsou-li k dispozici místní zkušenosti nebo statistika, je možné uvažovat s tloušťkou námrazy 1mm, 10mm nebo 20mm vycházející z kritéria podle ČSN EN 62271-1. Měrná hmotnost námrazy je uvažována 900kg/m3 podle IEC/TR 60826:1991.


4) Zatížení větrem
Zatížení větrem mohou být velmi rozdílná v závislosti na místních topografických vlivech a výšce stavebních konstrukcích nad okolní zemí.
Musí být uvažován nejnepříznivější směr větru.


5) Spínací síly
Při návrhu stavebních konstrukcí v rozvodně musí být uvažovány spínací síly. Spínací síly musí stanovit výrobce zařízení.


6) Zkratové síly
Pomocí výpočetních metod uvedených v ČSN EN 60865-1 mohou být odhadnuty mechanické účinky zkratového proudu.


7) Ztráta tahu vodiče (odlehčení)
Konstrukce s kotevními izolátorovými řetězci musí být navržena tak, aby odolala ztrátu tahu (odlehčení) vodiče vyplývající z přetržení jednoho izolátoru nebo vodiče pro případ nejnepříznivějšího zatížení. Všeobecně se pro výpočet uvažuje 0ºC bez zatížení námrazou a větrem, u svazkového vodiče se předpokládá přetržení pouze jednoho dílčího vodiče ve svazku.


8) Vibrace
Musí se brát v úvahu vibrace způsobené větrem, elektromagnetickým namáháním a dopravou (např. dočasnou silniční nebo železniční dopravou). Výrobce musí určit odolnost zařízení vůči vibracím.


9) Dimenzování podpěrných stavebních konstrukcí
Dimenzování podpěrných konstrukcí musí být provedeno podle odpovídajících pravidel a norem. Národní předpisy stanoví příslušné bezpečnostní činitele (koeficienty).

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933