Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

OBO: Inovace kabelových nosných systémů


Document Actions
OBO: Inovace kabelových nosných systémů
Nové řešení kabelového žlabu RKS-Magic® od OBO představuje díky svému inovativnímu, patentově chráněnému podélnému spoji doslova revoluci v ukládání kabelů do kabelových žlabů. Pro praxi přináší nebývalé zrychlení montáže, vysokou mechanickou zatížitelnost a nezvyklou míru požární bezpečnosti. Při realizaci běžných kabelových tras ze žlabů RKS-Magic® zaujme především extrémní zkrácení času montáže kabelové trasy ...
Komerční sdělení, ze dne: 21.07.2009


Společnost OBO Bettermann patří již několik desetiletí k úzcé špičce výrobců elektroinstalačních úložných systémů, udávajících v celosvětovém měřítku trendy dalšího vývoje a stanovujících měřítko kvality v této oblasti. Tuto skutečnost dokládá i sortiment kabelových nosných systémů OBO s označením KTS (Kabel-Trag-Systeme). Jeho uživatelé již považují za samozřejmost, že jeho prostřednictvím dostávají k dispozici komplexní instalační program orientovaný na snadnou a rychlou montáž při prakticky neomezené variabilitě. Aby si však značka OBO tuto pověst zasloužila, musela po celou svou více než devadesátiletou existenci ve svých neutuchajících inovacích trvale pamatovat na požadavky běžné elektrotechnické praxe. Nejinak tomu bylo i v právě uplynulém roce 2008, kdy společnost OBO Bettermann představila opět několik zásadních novinek.

Nejrychleji s RKS-Magic®
Nové řešení kabelového žlabu RKS-Magic® od OBO představuje díky svému inovativnímu, patentově chráněnému podélnému spoji doslova revoluci v ukládání kabelů do kabelových žlabů. Pro praxi přináší nebývalé zrychlení montáže, vysokou mechanickou zatížitelnost a nezvyklou míru požární bezpečnosti. Při realizaci běžných kabelových tras ze žlabů RKS-Magic® zaujme především extrémní zkrácení času montáže kabelové trasy, což dovoluje až dvojnásobné zvýšení pracovních výkonů. Jednotlivé kusy kabelových žlabů RKSM se do sebe jen zaklapnou, jednoduchým způsobem samočinně zajistí a hotovo. Důležité přitom je, že veškeré komponenty nutné k vytvoření podélného spoje jsou integrovány v kabelovém žlabu, takže není třeba přidávat žádné další díly, jako jsou spojky, spojovací lišty, šrouby nebo matice. I bez těchto prvků je však spoj v místě navázání dvou dílů žlabů přeplátován, což podstatně zpevňuje dno, které se tak stává extrémně stabilním. Stejně jednoduchá je i případná demontáž podélného spoje žlabů RKS-Magic®. Dva podélně napojené kusy kabelového žlabu lze totiž následně kdykoliv vzájemně oddělit, a to pouhým uvolněním dvou pojistných prvků.
Výtečné mechanické vlastnosti kabelových žlabů RKS-Magic® dokládají i výsledky zkoušek podle výrobkové normy EN 61537:2007 (ČSN EN 61537:2007). Nové kabelové žlaby prodělaly i veškeré další testy podle tohoto výrobkového předpisu. Např. zkouška tzv. elektrické kontinuity jednoznačně prokázala schopnost nového spoje zajistit trvale požadované parametry bezpečnostního pospojování. Samočinný spoj žlabů RKS-Magic® vyhovuje bez jakýchkoliv dalších přídavných prvků také požadavkům na elektrické ochranné pospojování.
Základním cílem celého vývoje kabelových žlabů RKS-Magic® bylo vytvoření bezpečného systému kabelových žlabů, pokrývajícího všechny možné způsoby praktického nasazení. Zvláštní výzvu přitom představovala certifikace na zachování funkčnosti při požárních teplotách podle DIN 4102, část 12, resp. ZP č. 27 naší domácí autorizované zkušebny PAVUS. Jejich kladný výsledek ověřil následující vlastnosti:
•  Schopnost zachovat funkčnost při požárních teplotách po dobu 30–90 minut.
• Zatížitelnost při požárních teplotách pro šířku 100 až 300mm do 20kg/m a pro šířku 400mm až 30kg/m.
• Všechny tyto hodnoty byly dosaženy bez použití jakýchkoliv součástí montovaných dodatečně k zesílení (stabilizaci) standardní kabelové nosné konstrukce.
• K dosažení funkčnosti nebylo navíc třeba použít ani přídavné jištění volných konců výložníků pomocí závitových tyčí.
Je možno tedy říci, že nový kabelový žlab RKS-Magic® slučuje ve své inovativní spojovací technologii rychlost, vysokou zatížitelnost i bezpečnost. V blízké budoucnosti se toto nové řešení se značkou OBO stane bezesporu synonymem pro univerzální využití jediného provedení kabelového žlabu k celé řadě velmi různorodých aplikací.



GR-Magic® expanduje
Nové napojení plechových kabelových žlabů RKS-Magic® ale není prvním počinem OBO Bettermann v této oblasti. Již před čtyřmi lety představila tato společnost obdobnou převratnou novinku v oblasti mřížových kabelových žlabů. Patentovaný spoj mřížových žlabů GR-Magic® umožňuje taktéž jejich podélné napojování bez pomoci jakýchkoliv dalších dílů i jakýchkoliv nástrojů jen za pomoci jednoduchého ručního hmatu. To vše se sekundovou rychlostí a při dodržení elektrické kontinuity takto vytvořeného spoje. V praxi se mřížové žlaby GR-Magic® staly díky tomu postupně velice oblíbené, a proto se nyní jejich nabídka opět podstatným způsobem rozšiřuje. K výšce bočnice 55mm přistoupily v roce 2008 i výšky 35mm a 105mm, což ve spojení s dodávanými šířkami od 50 do 600mm zaručuje pokrytí nepřeberného množství praktických aplikací. Ostatně proto toto patentované chráněné provedení mřížových žlabů dnes již téměř vytlačilo z nabídky OBO starší mřížové žlaby s napojováním pomocí klasických šroubových nebo bezšroubových spojek. Možnosti programu GR-Magic® dále násobí rozsáhlé univerzální montážní příslušenství, jako např. nástěnný úchyt K 12 1818. Mřížový kabelový žlab lze pomocí něj upevnit nejen za bočnici ke stěně, ale i za dno, formou stropního závěsu.


Systémy kabelových žebříků
Loňský inovační proces ale neopomněl ani kabelové žebříky. Jedná se sice o podstatně méně zásadní změny, které ale mají s těmi předchozími jedno společné. Je to orientace na příjemnou, jednoduchou a přitom bezpečnou montáž. Již na první pohled zaujme nové průběžné děrování bočnic kabelových žebříků. Umožňuje vzájemné napojování individuálně dělených žebříků bez vrtání spojovacích otvorů a zahrnuje všechny standardní výšky bočnice, tedy 45, 60 a 110mm. Novým, podstatně hustějším děrováním jsou vybaveny i příčky všech žebříků. Usnadňuje to montáž přepážek i případné svazkování kabelů. Další změna se týká bočnic lehkých stoupacích žebříků. Spodní lemy jejich bočnic jsou nyní ve vzdálenosti 50mm od každé příčky doplněny otvory o průměru 9mm, zjednodušujícími nástěnnou montáž pomocí průvlakových kotev o průměru 8mm. I zde již definitivně odpadá nutnost vrtání oceli. Větší podíl děrování přitom nemá žádný vliv na pověstnou stabilitu a únosnost systémů kabelových žebříků OBO, které zůstávají, díky bohatému příslušenství, i nadále otevřeny všemožným požadavkům praxe.


Systém pochozích kabelových žlabů
Další inovační krok v širokém spektru výrobků sortimentu OBO KTS představuje systém pochozích kabelových žlabů. Jsou optimalizovány pro uložení různých druhů technologických médií v automobilovém průmyslu i v celé řadě dalších provozů. Systém sestává z neděrovaných plechových kabelových žlabů z materiálu o síle 1,5mm a z jeden metr dlouhých vík, pokrytých slzičkovým pochozím hliníkovým plechem, jehož strukturální povrch spolehlivě brání sklouznutí během chůze. Celý tento systém je určen především pro aplikace u automatizovaných výrobních linek a dodává se s bočnicemi žlabů 60 nebo 110mm, při šířkách těchto žlabů od 100 do 600mm. Různá provedení povrchových úprav dovolují nasazení v suchém vnitřním i náročnějším vnějším prostředí.


OBO Construct KTS – update RKS-Magic®
Inovace kabelových žlabů a žebříků jsou u OBO již tradičně spojeny se širokou odbornou technickou podporou. Tuto skutečnost dokládá i nově distribuovaná verze 5.0.7 projekčního softwaru OBO Construct KTS, která již v sobě zahrnuje i nové, patentově chráněné řešení kabelových žlabů RKS-Magic® a rozšířený sortiment mřížových žlabů GR-Magic®, s nimiž lze díky tomu již nyní velmi snadno uvažovat ve všech připravovaných projektech. Oproti předchozí verzi firemního softwaru OBO Construct KTS zahrnuje tato i některá další rozšíření, která dále usnadňují návrh, projekci a realizaci kabelových nosných systémů OBO všem projektantům profese elektro, architektům i prakticky zaměřeným elektrotechnikům.

Závěr
Více než 15 samostatných typových řad plechových, resp. mřížových kabelových žlabů pro rozpětí podpěrných konstrukcí od 1,5 do 10m a více něž 10 typových řad kabelových žebříků pro rozpětí podpěr od 1,5 do 12m představuje opravdu široký základ pro řešení běžných i specifických požadavků elektrotechnické praxe v oblasti kabelových nosných systémů. Orientace na jednotné evropské rozměrové řady bočnic i šířky kabelových tras zajišťují dlouhodobou návaznost mezi jednotlivými systémy OBO, což je nutným předpokladem pro bezproblémovou realizaci pozdějších změn ve vedení nebo kapacitě kabelových tras při rekonstrukcích stavebních objektů apod. Co někteří považují za novinky v sortimentu, je u OBO samozřejmostí. Spolehlivé, bezpečné, systémově řešené výrobky orientované na praxi, vycházející z obecných evropských i specifických národních předpisů. I tak lze charakterizovat širokou nabídku kabelových nosných systémů KTS. Důkazem pravdivosti tohoto tvrzení je ostatně i v úvodu zmíněná skutečnost, že se tyto systémy se značkou OBO těší přízni evropské elektrotechnické veřejnosti již po několik dlouhých desetiletí.

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si zažádat o více informací níže uvedeným formulářem!


 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933