Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

BONEGA: Informace o poruše v obvodu nyní i na dálku


Document Actions
BONEGA: Informace o poruše v obvodu nyní i na dálku
Jistící přístroje BONEGA do 63 a do 125A přichází jako první s možností dálkově signalizovat pomocí nového signalizačního kontaktu nejen stav vypnuto a zapnuto, ale i stav porucha. Jistící přístroje BONEGA uměly doposud unikátně signalizovat poruchu v obvodu způsobenou zkratem, tepelným přetížením či překročení hranice reziduálního proudu a to vizuálně středovou pozicí páčky. Nyní umí tuto informaci předat i na dálku. K čemu je dálková signalizace poruchy dobrá? Jak dálková signalizace odlišuje ruční vypnutí a reakci na poruchu v obvodu?
Komerční sdělení, ze dne: 1.02.2012
reklama

 

Jistící přístroje BONEGA do 63 a do 125A přichází jako první s možností dálkově signalizovat pomocí nového signalizačního kontaktu nejen stav vypnuto a zapnuto, ale i stav porucha. Jistící přístroje BONEGA uměly doposud unikátně signalizovat poruchu v obvodu způsobenou zkratem, tepelným přetížením či překročení hranice reziduálního proudu a to vizuálně středovou pozicí páčky. Nyní umí tuto informaci předat i na dálku.

K čemu je dálková signalizace poruchy dobrá?
1. Do různých řídících velínů lze nově dostat informaci o třech situacích v daném elektrickém obvodu:

  • bezporuchový stav
  • porucha
  • ruční vypnutí

Forma informace může být například v podobě světelných či akustických kontrolek.

2. Pro spouštění nových povelů pro různé řídící systémy:

  • řídící systém může v případě poruchy spustit alarmové kroky
  • pokud dojde jen k ručnímu vypnutí jistícího přístroje BONEGA může reagovat řídící systém jen například na ruční servisní zásah, atd.
  • jistící přístroje, které mají jen funkci zapnuto a vypnuto neumožní tedy v řídícímu systému rozlišit poruchu od ručního vypnutí

Jak dálková signalizace odlišuje ruční vypnutí a reakci na poruchu v obvodu?
Nový pomocný kontakt zaznamenává tři mechanické pozice přístrojů a přenáší je dál.

Jednotlivé stavy jistících přístrojů BONEGA ukazuje následující schéma:

1. V případě vypnutí jistících přístrojů BONEGA® uživatelem se páčka přesune z nejhornější polohy ZAPNUTO (3=ON) do krajní spodní polohy VYPNUTO (2=OFF). Opětovné sepnutí je pak přímé z polohy OFF do polohy ON.

2. Přístroje BONEGA® dokáží však jako PRVNÍ NA SVĚTĚ signalizovat poruchu v obvodu způsobenou zkratem, tepelným přetížením či překročení hranice reziduálního proudu. Páčka v takovém případě spadne pouze do středové polohy. Při posunování páčky nahoru neklade žádný odpor a může vyvolat dojem vadné mechaniky. NEJEDNÁ SE VŠAK O PORUCHU !!! Tento stav má za úkol upozornit uživatele, že ochranný systém musel reagovat na vnější událost. V takovém případě je třeba hledat příčinu. Tato nová funkce je také výhodná pro elektro údržbáře, kteří tak dokážou rychle zjistit, zda k vypnutí došlo svévolně obsluhou (vynucená "přestávka" = předstírání poruchy) nebo skutečnou poruchou.

Tyto tři mechanické pozice (funkce) přístrojů de facto tedy zaznamenává nový pomocný signalizační kontakt a přenáší je dál.

K pochopení je vám k dispozici i krátké video na stránce youtube.com/bonegasro (část RCBO)

U kterých přístrojů je možné pomocný signalizační kontakt využít?

  • Jističe BONEGA PEP-6J (6kA, 1-63A)
  • Jističe BONEGA PEP-10J (10kA, 1-63A)
  • Jističe BONEGA PEP-30J (30kA, 20-125A)
  • Jednomodulové jističe s odpínáním N vodiče BONEGA PEP-6DPN (6kA, 6-40A)
  • Proudové chrániče magnetické BONEGA PEP-10P63 (10kA, 6-63A)
  • Proudové chrániče elektronické BONEGA PEP-10P63e (10kA, 6-63A)
  • Proudové chrániče magnetické BONEGA PEP-10P100 (10kA, 63-100A)
  • Jednomodulové proudové chrániče s nadproudovou ochranou BONEGA PEP-10PJe (10kA, 1-63A)
  • Dvoumodulové proudové chrániče s nadproudovou ochranou BONEGA PEP-10PJ (10kA, 1-63A)
  • Dvoumodulové proudové chrániče s nadproudovou ochranou BONEGA PEP-15PJ (15kA, 1-63A)

Pro jaké napětí a proudy je pomocný signalizační kontakt určen?
Pro napětí 0 až 230V a současně pro střídavý AC i stejnosměrný proud DC.

Je možné spojovat více signalizačních kontaktů?
Ano, je to možné. V jednom můžete mít ovládací napětí například 230V a ve vedlejších 12V,24V, atd.

Co takový pomocný signalizační kontakt BONEGA PEP-PK stojí?
V základní ceně (bez slev) 116Kč bez DPH.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933