Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Stát se členem prestižního ILPC...


Document Actions
deh_ilpc_1.jpg
S cílem zvýšit kvalifikaci a s tím spojenou konkurenceschopnost českých inženýrů a techniků při vstupu do EU na evropském trhu navrhlo zastoupení firmy DEHN+SÖHNE v ČR speciální vzdělávací program pro projektanty a v návaznosti na jeho absolvování ustavení mezinárodního klubu projektantů v oblasti ochrany před bleskem.
Miroslav Minařík, ze dne: 8.01.2004

Vzdělávací program projektování ochrany před bleskem a přepětím, Ustavení mezinárodního klubu ILPC ochrany před bleskem (International Lightning Protection Club-ILPC).

Současný stav v oblasti projektování ochran před bleskem a přepětím v ČR je na nízké úrovni. Soustava norem ČSN obsahuje pouze nízké nebo žádné požadavky na technickou úroveň v této oblasti. Byla budována pro poměry socialistického hospodářství, kdy projektant byl degradován na vykonavatele přesných pokynů, které umožňovaly pouze rozhodnutí mezi dvěma pokyny: "musí se" - "nesmí se". Současná úroveň znalostí o blesku a přepětí dosahuje na mezinárodní úrovni podstatně vyšší kvality než tomu bylo před třiceti lety, kdy byla vydána poslední verze ČSN 34 1390. Dnešní úroveň v mezinárodním měřítku je charakterizována analýzou rizika, které přináší blesk a přepětí, a mezinárodní normy jsou koncipovány tak, že umožňují ekonomicky zdůvodnitelnou kvalitu ochrany. Vyžaduje se spolupráce projektantů a montážních firem. Dnešní stav v České republice neodpovídá této mezinárodní praxi. Navrhují a realizují se co nejjednodušší a nejlevnější řešení, která nemohou zajistit skutečnou požadovanou kvalitu ochrany.

S cílem zvýšit kvalifikaci a s tím spojenou konkurenceschopnost českých inženýrů a techniků při vstupu do EU na evropském trhu navrhlo zastoupení firmy DEHN + SÖHNE v ČR speciální vzdělávací program pro projektanty a v návaznosti na jeho absolvování ustavení mezinárodního klubu projektantů v oblasti ochrany před bleskem.

Vzdělávací program má podobu čtyř na sebe navazujících seminářů a bude zakončena závěrečnou přednáškou a exkurzí do výrobního závodu firmy DEHN+SÖHNE v Neumarktu a závěrečným písemným testem.

Téma jednotlivých seminářů:

  • 1. seminář
    Rizika způsobená bleskem a jinými zdroji přepětí, možnost regulování těchto
    rizik. Všeobecný přehled mezinárodních a českých norem o ochraně před
    bleskem a přepětím. Nebezpečí pro elektronická zařízení, s ohledem na
    elektronizaci zařízení. Možnost snížení rizika, možnost pojišťování proti
    rizikům IEC TR 61662.
  • 2. seminář
    Vnější ochrana před bleskem a přepětím dle EN, IEC a ČSN. Třídy ochrany před
    bleskem, ochranný prostor hromosvodu, metody ochranného úhlu a bleskové
    koule, aktivní hromosvody, mřížová soustava, tyčový hromosvod, vyrovnání
    potenciálů, IEC 61024-1, ČSN 34 1390, PRE EN 33 0000-5, součásti vnější
    ochrany před bleskem.
  • 3. seminář
    Vnitřní ochrana před bleskem a přepětím dle EN, IEC a ČSN. Zóny bleskové
    ochrany podle IEC 61312-1, koordinace přepěťových ochran podle IEC 60664-1,
    třídy požadavků na svodiče, ČSN 33 0420, ČSN EN 61000-4-5, součásti vnitřní
    ochrany před bleskem a přepětím.
  • 4. seminář
    Praktické postupy při projektování a návrhu přepěťových ochran. Hlavní
    zásady posuzování kvality přepěťových ochran, možná nebezpečí způsobená
    nesprávným projektem ochran, rozbor konkrétního projektu, důležité pokyny
    pro montáž a revizi.
  • 5. seminář
    Závěrečná přednáška a písemný test, exkurze do výrobního závodu.

O absolvování mezinárodního kurzu o ochraně před bleskem a přepětím podle norem EN, IEC a ČSN a absolvování písemného testu bude vydáno členům kurzu osvědčení, uznávané v EU.
Doba trvání a místo konání seminářů: celkem 4x po 5 hodinách v celé ČR. Jednodenní závěrečný seminář spojený s exkurzí do mateřského závodu v Německu.

Pokud se chcete účastnit těchto seminářů také, máte možnost se přihlásit níže uvedeným formulářem!
Budou vám zaslány bližší podrobnosti....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933