Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

I takto může být připojen Internet


Document Actions
I takto může být připojen Internet
Necháváte si zavést do bytu internetové připojení? A už vás napadlo, kdo to bude instalovat? Myslíte, že se jedná o renomované odborníky? Možná ano, možná ne ...
Vilém Gracias, ze dne: 20.02.2007
reklama

Internet je fenomén. Nevím, zda-li je toto označení ještě stále namístě, však zcela určitě poznamenal lidský vývoj. Podobně jak jsme závislí na dopravě (vozidla, MHD ...), podobně se již mnoho operací dělá podstatně hůře bez využití internetu.


Pro větší náhled kliknout!

Způsobů, jak se připojit do "sítě", je dnes celá řada. Uživatelé si vybírají podle dosažitelnosti ve své lokalitě a samozřejmě podle dostupných nabídek. Z pohledu uživatele je konečný výsledek především konektivita. Tedy pokud připojené PC nebo celá síť přijímá a odesílá data.


Pro větší náhled kliknout!

Ne jinak tomu bylo u Františka K., který si objednal vysokorychlostní připojení. Rychlost instalace v tomto případě byla přímo úměrná částce, kterou F.K. převedl na účet společnosti. Bohužel to samé se nedalo říci o kvalitě provedení. František K. se nezajímal o provedení instalace, za kterou je odpovědný dodavatel. Rozvody byly provedeny po objektu, který vlastní místní domovní správa.


Pro větší náhled kliknout!

Ta ovšem nedala žádný souhlas k umístění takových zařízení. Bylo tedy umístěno svévolně, bez povolení. Pokud svévolně, pak samozřejmě nikdo nevyžaduje jakékoliv revize provedení.


Pro větší náhled kliknout!

Na obrázcích vidíte, jak vypadá instalovaný systém, který sice funguje ke spokojenosti koncového uživatele, však s odborností má opravdu málo společného.


Pro větší náhled kliknout!

Mě osobně vstávají vlasy hrůzou především pohledem na UTP v těsném souběhu se svodem hromosvodu. Pravděpodobně i požárníci by si "přihřáli polívčičku". A kdo, že to neví jak se to má instalovat? Celou instalaci provedli dva chlapci automechanik a stolař. Poslední, třetí mládenec gymnazista instaloval a inkasoval.

Myslím, že zde vůbec nejde o vzdělání samotné, spíše o způsob provedení. Pokud již pracuji v jiném oboru, tak se řídím pravidly, tedy například normami, které se podobné činnosti týkají.

(kcp)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933